Alpe Adria Radweg Fietsroute van het Jaar

De fietsroute van het jaar loopt van Oostenrijk naar Italië. Foto: Daniel Zupanc.

De fietsroute van het jaar loopt van Oostenrijk naar Italië. Foto: Daniel Zupanc.

De ‘Fietsroute van het Jaar 2015’ is bekend: De Alpe Adria Radweg in Oostenrijk en Italië. De Alpe Adria Radweg, ofwel Ciclovia Alpe Adria in het Italiaans, is 410 km lang en loopt van de Mozartstad Salzburg in Oostenrijk naar het Italiaanse Grado aan de Adriatische kust. Grado heeft een Oostenrijks verleden: niemand minder dan keizer Franz Josef gaf de opdracht dat de oude romaanse stad een badplaats moest worden.

Voormalige spoorweg
De route gaat voor het overgrote deel over vrijliggende fietspaden. Een deel is een combinatie van de bestaande routes Tauern Radweg en de Drau Radweg. Het traject in Italië is voornamelijk nieuw en gaat in de Alpen over een voormalige spoorweg. Ondanks het feit dat deze route over de Alpen gaat, is de Alpe Adria Radweg niet zwaar.

Praktijktest
De Alpe Adria Radweg is na een testrit gekozen uit 12 recente of recent gewijzigde routes op basis van criteria als bewegwijzering, kwaliteit wegdek en originaliteit van het thema. De jury waardeerde het bijzonder dat de grensoverschrijdende Alpa Adria Radweg het resultaat is van een nauwe samenwerking tussen diverse regio’s in verschillende landen..

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.