Amsterdamse expositie helpt bij goede voornemens

Artist Day BODY WORLDS: The Happiness Project, Foto: Carolien Sikkenk

Artist Day BODY WORLDS: The Happiness Project, Foto: Carolien Sikkenk


Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 93% van de bezoekers van ‘Body Worlds: The Happiness Project’ na het zien van de permanente anatomietentoonstelling in Damrak 66 in Amsterdam goede voornemens heeft. Het voornemen dat bij alle bezoekers met stip op nummer 1 staat, is ‘meer bewegen’. Bij de Nederlanders wordt dit voornemen op de voet gevolgd door ‘meer genieten’ en ‘nieuwe dingen leren’.

Uit eerder onderzoek onder Nederlanders blijkt echter dat, ondanks de goede intenties, de volharding nog vaak te wensen over laat bij het realiseren van voornemens. Slechts 32% houdt zijn goede voornemens namelijk vol. 68% van de respondenten van het Body Worlds-onderzoek in Amsterdam zou zijn vrienden adviseren een bezoek aan de anatomietentoonstelling te brengen ter motivatie bij het doorzetten van gezonde goede voornemens.

‘De confrontatie met de zwarte longen van een roker, dat is wel even slikken. Een betere stok achter de deur om te stoppen met roken kan ik me niet voorstellen’ aldus een bezoeker.

Top 10 Goede voornemens van bezoekers van ‘Body Worlds: The Happiness Project’ in Amsterdam
1. Meer bewegen
2. Meer genieten
3. Nieuwe dingen leren
4. Gezonder eten
5. Vaker seks hebben
6. Minder stress hebben
7. Stoppen met roken
8. Afvallen
9. Meer tijd voor mezelf
10. Vaker naar exposities gaan

Uit vervolgonderzoek onder Body Worlds bezoekers wereldwijd, blijkt dat een groot aantal bezoekers zijn gedragspatroon zes maanden na het zien van de expositie ook daadwerkelijk heeft veranderd. In totaal 9% van de bezoekers gaf in dat onderzoek aan gestopt of geminderd te zijn met roken en drinken van alcohol, 33% gaf aan een gezonder dieet te volgen en 25% was meer gaan sporten.

Vijf praktische tips die helpen bij het realiseren van goede voornemens:
1. Deel voornemens met naasten en bespreek regelmatig de voortgang.
2. Steven niet af op snel resultaat, geef lichaam en geest de tijd om te wennen.
3. Denk na over een manier die voor jou het beste gaat werken, die bij je past.
4. Wees positief en focus bij voorkeur op datgene dat je wilt in plaats van datgene dat je niet wilt. Focus dus liever op ‘gezonde longen’ dan op ‘stoppen met roken’.
5. Een bezoek aan expositie als ‘Body Worlds: The Happiness Project’ kan het effect tonen van slechte gewoontes én goede voornemens op je lichaam.

De anatomie-expositie in Amsterdam vertelt het wonderbaarlijke verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van het fenomeen ‘geluk’ op onze gezondheid. Meer dan 200 anatomische preparaten van échte menselijke lichamen tonen de complexiteit, de veerkracht en de kwetsbaarheid van het lichaam. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op www.bodyworlds.nl.

Aangepaste openingstijden kerstvakantie
Alle dagen van de kerstvakantie (t/m 5 januari) geopend van 09:00-21:00 uur, met uitzondering van nieuwjaarsdag 1 januari 2015 (11:00-21:00 uur). Let op: laatste toegang tot één uur voor sluitingstijd.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.