Frankrijk claimt ‘meeste sneeuwzekerheid’

Lekker op wintersport in Frankrijk.

Lekker op wintersport in Frankrijk.

 

Frankrijk is volgens eigen zeggen ook dit jaar weer het land met de meeste sneeuwzekerheid voor wintersporters. Zeker zestig skidorpen liggen tussen 1500 en 2500 meter. De hoogste toppen in Tignes, Val d’Isère, Val Thorens, Les 2 Alpes en l’Alpe d’Huez reiken zelfs tot boven de 3000 meter.

Er valt gelukkig weer sneeuw in de Franse Alpen en sinds begin december zijn in steeds meer skidorpen witte pistes te zien. In Val Thorens ligt er bijvoorbeeld alweer bijna een meter. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in nieuwe technologieën om kunstmatige sneeuw te produceren. Daar waar de sneeuwvlokken nog even wegblijven, zorgen sneeuwkanonnen voor gegarandeerde wintersportpret.

Franse wintersportfeiten

• 30 procent van de grootste skidorpen in de wereld ligt in Frankrijk
• Het land telt ruim 325 wintersportoorden, verdeeld over 5 bergmassieven
• Er zijn 3700 skiliften, meer dan waar ook ter wereld
• Die skiliften kunnen samen 3,7 miljoen mensen per uur vervoeren
• Frankrijk telt gemiddeld 55 miljoen skipasdagen per seizoen
• Een skipas kost gemiddeld 22,50 euro per dag
• Er zijn gedurende de winter 66 miljoen overnachtingen
• Frankrijk telt 17.000 skileraren van de ESF (Franse skischool)
• 16 procent van de Nederlandse wintersporters gaat naar Frankrijk
• Zij geven hun vakantie gemiddeld een 8,4 als rapportcijfer

La Plagne

Dat Frankrijk populair blijft onder veel wintersporters blijkt onder andere uit het jaarlijkse onderzoek van de onafhankelijke consultant Laurent Vanat. La Plagne bleek ’s werelds best bezochte skioord. Als geheel blijft Frankrijk het ook goed doen. Zowel voor wat betreft aantal bezoekers, als het aantal skigebieden in de top 20. Dat waren er dit jaar maar liefst acht. La Plagne ligt in het Paradiski-gebied, met 425 kilometer piste en 143 liften één van de grootste skigebieden ter wereld. Ook daar zijn de meeste pistes inmiddels weer bedekt met een pak sneeuw. Meer Franse wintersportplaatsen vielen in de prijzen. Op de World Ski Awards is het skidorp Val Thorens tot beste wintersportplaats wereldwijd uitgeroepen.

Accommodaties met hammam
Met twee miljoen bedden en 66 miljoen overnachtingen in de winter is Frankrijk één van de grootste wintersportlanden in de wereld. Hotels blijven investeren in het verbeteren van de faciliteiten. Zo ook in het autoluwe dorpje Avoriaz bijvoorbeeld, waar recentelijk Hotel des Dromonts opnieuw is geopend. Het hotel telt nu 34 kamers en een aantal moderne voorzieningen voor de wintersporter die naast skiën ook relaxen op zijn agenda heeft staan. Wat te denken van een spa, zwembad, kinderspeelruimte en maar liefst drie restaurants. Het is er nu ook mogelijk om te slapen in een iglo van tweehonderd vierkante meter. Een bijzondere ervaring, zeker voor de kinderen.
In Val d’Isère heeft het voormalige Hotel Grand Paradis niet alleen een nieuwe look, maar ook een nieuwe naam gekregen: Hotel Le Yule. Na het skiën kunnen gasten zich hier onderdompelen in één van de schoonheidsbehandelkamers, de hammam of een sauna. Het hotel herbergt nu ook een gamezaal en bioscoop.

Miljoenen in skigebieden
De afgelopen zomer is in veel Franse skidorpen hard gewerkt aan het verder verbeteren van de faciliteiten. Totale investeringsbedrag? Meer dan 250 miljoen euro. Zo heeft Châtel er twee nieuwe stoeltjesliften bijgekregen, de eerste stap naar de toekomstige verbinding tussen de gebieden Super-Châtel en Linga. Wintersporters hoeven hierdoor niet langer gebruik te maken van shuttlebussen of de auto. Wel zo prettig, ook voor het milieu. In Les Arcs is het sneeuwplein flink onder handen genomen, de plek in het centrum waar veel liften samen komen. Deze facelift zorgt voor een betere doorstroming en verlengt de sneeuwpret tot 19.00 uur. Andere noviteiten in het dorp: de zone van het zwemparadijs, ludieke piste, beginnerszone en kindergedeelte ‘Mille 8′.

In Les Menuires wordt de top van La Masse voor iedereen toegankelijk met de komst van een nieuwe blauwe piste. Vanaf dat punt hebben wintersporters een geweldig uitzicht over de Tarentaise-vallei, de Maurienne-vallei, het Nationaal Park Vanoise en de Mont Blanc. In het skigebied van Val Thorens, het hoogste skidorp van Europa is voor 20 miljoen euro geïnvesteerd deze zomer. Onder meer in een 6-persoons koppelbare stoeltjeslift in het Boismint-gebied en een gloednieuwe skicrosspiste van 1,4 kilometer die voor iedereen toegankelijk is.

Snowscooteren en bobsleeën
Steeds meer wintersporters ontdekken dat er meer is dan op skilatten van de pistes afglijden. De Franse dorpen merken een duidelijke toename in activiteiten buiten het skiën en snowboarden. Sneeuwschoenwandelen en een sledehondentocht maken bijvoorbeeld, activiteiten die onder meer in Méribel, Montgenèvre en Valloire worden aangeboden. Rustige en vooral kindvriendelijke activiteiten voor buiten de piste. Daarnaast kunnen wintersporters kiezen voor ski joëring waarbij je als skiër wordt voorgetrokken door paarden voor een slee, rodelen, bodyboarden, snowkiten, snowscooteren, paardrijden, mountainbiken in de sneeuw of overnachten in een iglo, yurt of tipi.

En voor wie dat allemaal nog niet gek genoeg is, ice-diving of scubaduiken in een bevroren meer bij Tignes of Val Cenis behoren ook tot de mogelijkheden. Duiken onder het ijs kan in Bessans zelfs ’s nachts. En wat te denken van bobsleeën in La Plagne of een rondvlucht in een vliegtuig in Megève of Courchevel. Ook tokkelbanen garanderen een adrenalinekick.

Evenementen voor iedereen
Naast ski- en welness-faciliteiten, laten de Franse skidorpen de komende maanden weer een volle agenda zien. Veel evenementen hebben een familiair karakter. Freeriders nemen het van 26 tot 30 januari tegen elkaar op in Tignes, waar het NK Freeride plaatsvindt. En op de allerlaatste dag van januari is het dorpje Les Gets in de ban van Ski Color. Te vergelijken met de bekende Color Run in Utrecht. Wie dat wil krijgt een wit pak en skiet naar beneden terwijl er gekleurde poeder over hem heen wordt gegooid.

Van 15 tot 22 maart is Portes du Soleil decor van Rock the Pistes, één van de bekendste festivals van het wintersportseizoen. En vanaf april organiseren diverse dorpen zogeheten lentefeesten. Valmorel bijvoorbeeld, waar het weekend van 3 tot 5 april in het teken staat van amateurfilms over de bergen, in combinatie met concerten, animatie en entertainment. Amusement voor het hele gezin.

Alle evenementen in de Franse bergen dit wintersportseizoen zijn hier te vinden.

Hier onder een video-impressie van een winters verblijf in Frankrijk:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.