Hollandse Waterlinie viert 200-jarig bestaan

De Hollandse Waterlinie. Foto: Wikipedia/Creative Commons

De Hollandse Waterlinie. Foto: Wikipedia/Creative Commons


In 2015 viert de Hollandse Waterlinie het 200-jarig bestaan. Goed nieuws voor wandelaars is dat ter gelegenheid van dat feit een nieuwe wandelroute langs dit stukje Nederlandse geschiedenis beschikbaar is. Het is namelijk alweer tien jaar geleden dat het Waterliniepad feestelijk werd geopend. Dit 145 km lange Streekpad van Weesp naar Werkendam loopt door het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door stukken land onder water te zetten, moest de linie ons land beschermen tegen de vijandelijke legers. De komst van vliegtuigen veranderde de linie in een achterhaald concept. Forten werden gesloten en raakten in verval.

Nu de Nieuwe Hollandse Waterlinie als cultureel erfgoed weer op waarde wordt geschat, gebeurt er van alles in het gebied. Forten zijn opgeknapt en hebben nieuwe functies gekregen. Zo is Werk aan het Spoel bij Culemborg een aantrekkelijke horecagelegenheid geworden. Fort bij de Nieuwe Steeg is omgetoverd tot een educatief centrum: Geofort. Daarnaast zijn er diverse nieuwe natuurgebieden met nieuwe wandelmogelijkheden gekomen.

Omdat het Waterliniepad zijn 10e verjaardag heeft gevierd, is een vernieuwing hard nodig. Bureau Routewerk i.o.v. Stichting Liniebreed Ondernemen heeft samen met Wandelnet een inventarisatie uitgevoerd naar de kansen en knelpunten van een herziene route. Het Waterliniepad wordt nu volgens de uitzetters een zeer aantrekkelijke route langs forten, sluisjes, groepsschuilplaatsen en inundatiekanalen. Veel forten hebben hun deuren wagenwijd voor gasten geopend. De nieuwe route is te vinden op Wandelnet.nl

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.