Ontdek het Groot-Brittannië van bekende locals

Hoe ziet Het Groot-Brittannië van bekende inwoners eruit? Dat zie je in de nieuwe VPRO serie.

Hoe ziet Het Groot-Brittannië van bekende inwoners eruit? Dat zie je in de nieuwe VPRO serie.

Als Engeland eens van een andere kant wil zien dan kun je naar het nieuwe programma ‘Het Groot-Brittannië van …’. Dit is een vijfdelige reisserie over Groot-Brittannië, gezien door de ogen van vijf eigenzinnige Britten. Ken Livingstone (Oud-burgemeester van Londen), Cora Bissett (Schotse theatermaakster en zangeres), Clive Stafford Smith (advocaat), Kate Williams (historica en schrijfster) en Sathnam Sanghera (schrijver) gidsen de kijker door het krimpende land. Groot-Brittannië, ooit een wereldmacht, is steeds meer op zichzelf teruggeworpen. Een groot deel van de Britten ziet geen heil in de Europese Unie en wil zich van Europa losmaken. In Schotland wil een groot deel van de bevolking zich juist weer afscheiden van de rest van Groot-Brittannië. Waar dobbert het eiland? Wie zijn de Britten? De gidsen voeren de kijker via de typische ‘Britishness’ met al zijn oude tradities door het Groot-Brittannië van vandaag en geven inzicht in wie ze zijn en wat hen bezig houdt.

Aflevering 1: Ken Livingstone
Oud-burgemeester van London, Ken Livingstone is het boegbeeld van het gelijkheidsideaal van Labour. Hij maakt zich kwaad om het
feit dat zijn stad onbetaalbaar dreigt te worden voor grote groepen mensen en steeds meer in handen is van private ondernemingen. Hij reist van links naar rechts door Groot Londen, met de Jubilee Line, vanuit zijn eenvoudige woonwijk Brent door het financiële hart van Canary Wharf naar de nieuwe bloei van oost Londen. Een uitgesproken gids in een snel groeiende metropool.

Aflevering 2: Cora Bissett
De Schotse theatermaakster en zangeres Cora Bissett is een hartstochtelijk voorstander van de onafhankelijkheid van Schotland.
Want het wordt tijd dat de Schotten hun eigenwaarde terugvindenen hun eigen beslissingen mogen nemen met hun eigen verdiende
oliegeld. Geen kernenergie, wel een ruimer migratiebeleid en bij de EU blijven. Ook al leverde het referendum van september een nee op, velen hebben zich daar nog niet bij neergelegd. Een tocht door strijdlustig Schotland, van Glasgow naar Edinburg naar Fife en naar een eiland dat zich al onafhankelijk voelt, the Isle of Eigg.

Aflevering 3: Clive Stafford Smith
Advocaat Clive Stafford Smith, bekend van zijn strijd tegen de doodstraf in Amerika, is terug in zijn moederland. Hij woont in een klein dorp in Dorset. Met hetzelfde enthousiasme waarmee hij gevangenen uit Guantanamo Bay probeert te krijgen, stort hij zich op de verdediging van het lieflijke plattelandsleven in Dorset, dat bedreigd wordt door projectontwikkelaars. In zijn dorp Symondsbury staat op het monument ter ere van de gevallenen in WOI, dat zij nooit vergeten zullen worden. Inmiddels allang vergeten, vraagt hij zich af: wie zijn ze? Wat maakt dat Groot Brittannië telkens ten oorlog trekt, nog altijd?

Aflevering 4: Kate Williams
Historica en schrijfster Kate Williams vraagt zich of hoe het tegenwoordig gesteld is met het Britse fenomeen van de
klassenmaatschappij. Waarom zijn Britten geobsedeerd door de royals en waarom is het een onuitroeibaar verlangen in Oxford af
te studeren. En is de onderklasse op een weg naar boven of zakken ze juist naar beneden. Een reis van Londen naar Oxford en
naar het Wales van haar grootouders.

Aflevering 5: Sathnam Sanghera
De Indiaas-Britse schrijver Sathnam Sanghera komt uit Wolverhampton, ooit een bloeiende industriestad in de Midlands, waar na de onafhankelijkheid van India een grote groep immigranten terecht kwam. Hij laat ons zijn Wolverhampton zien, waar in de jaren 60 de politicus Enoch Powell zijn beroemde rede hield tegen massa migratie. Is dit te vergelijken met het Groot-Brittannië van nu, nu het land opgeschrikt wordt door UKIP, de anti Europese en anti migratie partij? Dit is een van de belangrijke thema’s voor de verkiezingen in mei 2015.

‘Het Groot-Brittannië van …’ is te zien vanaf zondag 15 februari om 20.15 uur op NPO 2. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.