Piggelmee komt terug als tentoonstelling

Piggelmee werd beroemd dankzij Van Nelle. Foto: Zoekopdracht Google Images

Piggelmee werd beroemd dankzij Van Nelle. Foto: Zoekopdracht Google Images

Veel mensen zijn opgegroeid met de verhalen van Piggelmee. De boekjes met de verhalen van de dwerg hoorden bij koffie- en theeproducent Van Nelle. De serie werd van 1919 tot in de jaren tachtig uitgegeven als reclame voor het merk. Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft nu het Piggelmee-archief aan haar collectie toegevoegd. Naar aanleiding van deze aanwinst is een kleine expositie ingericht, die hoort bij de reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. Deze ode aan Neêrlands bekendste dwerg sluit aan bij de tentoonstelling Van Arendsoog tot Wiplala, die het Letterkundig Museum sinds zaterdag 17 januari brengt.

Piggelmee
Piggelmee is een creatie van L.C. Steenhuizen (1860-1926), hoofdvertegenwoordiger van Van Nelle. Hij heeft er altijd met veel toewijding aan gewerkt. Het museum is nu in bezit van het Piggelmee-archief. Dit archief gaat terug tot 1914 en bestaat uit documenten over de reeks en zijn makers. Het bevat onder andere correspondentie, financiële bescheiden, reclamemateriaal en diverse merchandise. Zo bracht Van Nelle in de jaren zestig, zeventig en tachtig een drietal Piggelmee-kinderserviesjes op de markt. Hoogtepunt uit het archief zijn de originele illustraties gemaakt door onder anderen Nans van Leeuwen (1900-1995).

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.