Rondreis World Press Photo’s eindigt in Kampen

Dit is de winnende World Press Photo, die de Amerikaan Stanmeyer maakte voor National Geographic. Foto: John Stanmeyer.

Dit is de winnende World Press Photo, die de Amerikaan Stanmeyer maakte voor National Geographic. Foto: John Stanmeyer.

Elk jaar is internationale World Press Photo Expositie te zien in verschillende Nederlandse steden. De tentoonstelling staat garant voor een indrukwekkende weergave van het voorgaande jaar. Binnenkort strijkt de expositie weer neer in Kampen. Van vrijdag 30 januari tot en met zondag 1 maart zijn de indrukwekkende beelden van wereldberoemde fotografen te zien in het Ikonenmuseum. Daarnaast worden er inspirerende lezingen gegeven door bekende fotografen.

Iconisch
Een bommenmaker in Aleppo (Syrië), de enorme ravage die de tyfoon Haiyan aanrichtte op de Filippijnen, een laatste omhelzing met een dode tussen het puin van de Bengaalse textielfabrieken Rana Plaza. De beelden uit het wereldnieuws zijn soms hard. Maar ook spectaculair, zoals een alpine-skiër in een slalom en een wedstrijd met sledehonden. Of hartverwarmend, zoals een portret van een bonobo. Dit is slechts een greep uit de veelzijdige expositie die ruim 150 foto’s telt.
Deze beelden zijn de winnaars van de 57ste editie van de internationale fotowedstrijd World Press Photo in onder meer de categorieën nieuws, sport, natuur, portret en dagelijks leven. Er deden in totaal ruim 5.700 fotografen mee, uit 132 landen, met een totaal van bijna 100.000 foto’s. Uiteraard heeft de winnende foto Signal een speciaal plekje: een iconisch beeld van Afrikaanse migranten die in het donker in de maneschijn met uitgestrekte armen een telefoonsignaal proberen op te vangen.

Expo op wereldreis
Dit is de tweede keer dat de bekende expositie na een wereldreis neerstrijkt in de sfeervolle historische Hanzestad aan de IJssel. Vorig jaar richtten fotoliefhebbers de stichting World Press Photo Kampen (WPPK) op, omdat de tentoonstelling sinds 2010 niet meer te zien was in de regio; dit werd door velen als een gemis ervaren. De eerste editie trok ruim 5.000 bezoekers.
Rond de expositie is een programma samengesteld met educatieve activiteiten en gastsprekers. Zo zijn er lezingen van de voormalige Fotograaf des Vaderlands Ilvy Njiokoktien, World Press Photo-winnares Carla Kogelman en nieuws/sportfotograaf Pim Ras, die in 2009 de Zilveren Camera won met zijn schokkende foto van Karst T. in zijn zwarte Suzuki Swift bij ‘De Naald’ in Apeldoorn na de mislukte aanslag op de koninklijke familie.

Nadruk op educatie
Naast de fotojournalistieke beelden is er in het Ikonenmuseum een aparte expositie te zien van studenten en docenten van het Deltion College in Zwolle. Zij zijn de winnaars van een fotowedstrijd die Deltion houdt ter gelegenheid van World Press Photo. Overigens heeft deze opleiding ook het lesmateriaal ontwikkeld dat op aanvraag aan scholen wordt verstrekt.
Het hoofdkantoor van World Press Photo zit in Amsterdam. Het doel van de organisatie is het wereldwijd bevorderen en ondersteunen van de fotojournalistiek. Met de expositie wil de stichting persfotografie dichter bij de mensen brengen. Verder maakt zij zich sterk voor persvrijheid en de vrije uitwisseling van informatie tussen volkeren.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.