Tourskiën nu als toernooi voor Nederlanders

In januari worden voor de eerste keer de officiële Nederlands Kampioenschap Freeride gehouden.

Je kan nu deelnemen aan de eerste Nederlandse tour wedstrijd voor snowboarders.

Tijdens de Dutch Freeride Week in het Franse Tignes kun je meedoen aan de eerste Nederlandse tour wedstrijd voor snowboarders. In de week van 26 t/m 30 januari 2015 wordt de 100mm+ Tourski Trophy gehouden tijdens de tweede editie van de Dutch Freeride Week. Het is de eerste tourski wedstrijd die alleen toegankelijk is voor tourskiërs met brede ski’s (100mm+ onder de voet) en snowboarders (splitboarders).

Splitboarden
Tourskiën is de berg oplopen met ski’s om daarna weer naar beneden te skiën. Hiervoor gebruik je speciale bindingen en stijgvellen die je onder de ski plakt. Met een snowboard kan het ook. Je hebt dan een splitboard nodig: een snowboard dat je in tweeën kunt splitten om ermee omhoog te lopen, alsof het ski’s zijn. Boven aangekomen koppel je de twee delen weer aan elkaar om er een snowboard van te maken voor de afdaling.

Populair
Tourskiën was vroeger iets voor de doorgewinterde alpinisten en had voor sommigen een beetje een geiten-wollen-sokken karakter. Tegenwoordig wordt het steeds populairder om zelf de berg op te lopen. Ten eerste kun je op plekken komen waar je met een skilift niet komt en dat past goed binnen de groeiende populariteit van het freeriden (off piste skiën/snowboarden). Ten tweede belast je als tourskiër minder het millieu omdat je geen liften gebruikt, een onderwerp waar in deze eeuw niemand meer omheen kan.

Brede ski’s
“Bij klassiek tourskiën is het materiaal zo licht mogelijk om zo makkelijk en snel mogelijk de berg op te komen. De nieuwe freeride generatie loopt omhoog met brede ski’s en zware schoenen, om daar agressiever mee te kunnen skiën tijdens de afdaling. Met die ontwikkeling in gedachte hebben we de eerste tourski wedstrijd ontwikkeld voor bredere ski’s en splitboards, omdat het beter past bij hoe wij normaal gesproken rijden.” Aldus organisator Jasper van der Meer.

Zelf meedoen
Iedereen kan zich opgeven via de website of ter plaatse (zolang er startplaatsen beschikbaar zijn). De kosten voor deelname zijn 25 euro (deelname kosten Dutch Freeride Week). Deelnemers dienen zelf te zorgen voor tourski’s / splitboard, lawine pieper, rugtas met schep en sonde en een helm.

Locatie
Espace Killy, het skigebied van Tignes, behoort zonder twijfel tot de beste freeride gebieden ter wereld. Het gebied is met een maximale hoogte van 3456 meter altijd sneeuwzeker en behalve de 300 km piste heeft het veel off-piste afdalingen in huis.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.