Vijf tips voor Valentijn

Tips voor Valentijnsdag 2015. Foto: Creative Commons

Tips voor Valentijnsdag 2015. Foto: Creative Commons


Valentijnsdag 2015 nadert weer met rasse schreden. En om die dag met je geliefde optimaal te kunnen vieren vergt het bij sommige plannen wel enige voorbereiding, vandaar dat we nu met dit bericht komen. Als redactie van Elkedagvakantie hebben we vijf tips voor die bijzondere dag, die dit jaar extra mooi op een zaterdag valt, bij elkaar bezocht. Tips voor dichtbij en wat verder weg, goedkoop en wat duurder. Veel plezier samen!

1. LIEFDESBRIEF – Geïnspireerd door de expo ‘Sex & The Sea’ schrijven verliefden op 14 februari in het Maritiem Museum in Rotterdam tijdens de schrijfworkshop ‘Love letters in a bottle’ een spetterende liefdesbrief. Aansluitend helpt het museum hen graag hun partner de verrassing van zijn of haar leven te bezorgen met een voordracht of huwelijksaanzoek. Na hun bezoek aan de expo ‘Sex & The Sea’ kruipen bezoekers in de huid van een zeeman en schrijven, met de spannende beelden nog vers op hun netvlies, een echte liefdesbrief naar hun geliefde.

Van SKVR Schrijfdocenten, journaliste Ludette el Barkany (o.a.Trouw) en schrijver Said el Hadji (De aankondiging en Sta op en leef, vader) leren ze poëtisch hun heimwee of verlangen te verwoorden. Aansluitend geeft een actrice tips hoe ze op overtuigende wijze de liefdesbrief kunnen voordragen aan hun grote liefde. En waarom zou je zo’n poëtische brief schrijven en deze als flessenpost het ruime sop laten kiezen als je hem ook kunt voordragen aan je man of vrouw?

Terwijl hun ouders opgaan in de 16+ expo ‘Sex & The Sea’ of meedoen met ‘Love letters in a bottle’ kunnen verliefde kinderen op Valentijnsdag leren hoe ze die leuke jongen of dat mooie meisje uit de klas op ludieke wijze kunnen overtuigen van hun gevoelens. Het Maritiem Museum kruipt in dit geval in de huid van Yes-R en leert ze hoe ze een liefdesrap kunnen maken. Het museum roept mannen en vrouwen (16+) op zich voor 9 februari aan te melden voor de schrijfworkshop ‘Love letters in a bottle’ op zaterdag 14 februari vanaf 15 uur in het Maritiem Museum (gratis, exclusief entree). Stuur een e-mail naar secretariaat@maritiemmuseum.nl onder vermelding van ‘Love letters in a bottle’ met naam en telefoonnummer en geef aan of je je geliefde wilt verrassen.

2. CHAMPAGNE – Dat voor een romantisch weekend weg niet alleen Parijs of Venetië in aanmerking komen, bewijst de Noord Franse regio Champagne-Ardenne. Bekend om haar mousserende wijnen, historische dorpjes en prachtige tuinen is deze streek zeker geschikt voor een weekend weg, waarbij het samenzijn in een mooie omgeving voorop staat. Met Valentijnsdag al in het vizier is ook het aanbod aan romantische arrangementen bij pittoreske B&B’s en kastelen in de regio toegenomen. Een greep uit de mogelijkheden voor een romantisch Valentijns uitje, dat in 2015 in een weekend van 14 februari valt. Of uiteraard een van de andere 51 weekenden dit jaar. www.champagne-ardennen-toerisme.nl

Romantisch overnachten in het departement Aube kan bij een tal van historische en kleinschalige accommodaties. Hotel ‘La Maison de Rhodes’ is gelegen in het bijzondere en historische stadje Troyes en biedt 11 grote sfeervolle kamers met een balkenplafond. Het hotel is gevestigd in een 17e eeuws pand dat voorheen tempeliers en nonnen huisvestte. Nu kan men gebruik maken van een verwarmd buitenzwembad, een mooie binnentuin bezoeken en proeven van de lokale keuken. Het hotel is verkozen tot een van de 50 charmantste hotels van Frankrijk. www.maisonderhodes.com

Liefhebbers van een gastronomische ervaring kunnen ook terecht in het historische centrum van Langres, dat is uitgeroepen tot 1 van de 50 mooiste steden van Frankrijk. Bij ‘Hotel Le Cheval Blanc’ staat chef-kok Patrick Durdan aan het roer van het restaurant. Het hotel is gevestigd in een voormalige abdij voorzien van 23 kamers die zijn gevestigd in een voormalige abdij. www.hotel-langres.com.

3. WALDORF ASTORIA – Verras je geliefde en laat je verwennen in het Waldorf Astoria Amsterdam, een romantisch toevluchtsoord in zes voormalige patriciërshuizen aan de Herengracht, in hartje Amsterdam. De sfeer en ambiance van de grachten zijn het perfecte decor voor een idyllisch uitje met die ene speciale persoon, in dit hotel. Toast op de liefde met een fles champagne bij aankomst en geniet van een heerlijk drie-gangen diner. Laat alles los en ontspan in de Guerlain Spa met een extra lange behandeling. Het Romantic Retreat arrangement is de hele maand februari te boeken.

4. KOOKWORKSHOP – Een bijzondere ervaring voor verliefden biedt de kookworkshop ‘Valentijn’ van eet!verleden in Nijmegen op zaterdag 7 februari. Tijdens deze kookworkshop duik je in de culinaire geschiedenis van de liefde en het genot. Je gaat aan de slag met recepten van de oudheid tot en met de 19e eeuw en ingrediënten die een lustopwekkend karakter worden toebedeeld.

Laat je je liever verwennen, dan kun je heerlijk genieten bij de trots van Midden-Limburg: Da Vinci in Maasbracht. In dit met twee Michelinsterren bekroonde restaurant is de menukaart net even anders. Ga op culinaire wereldreis met tongstrelende wijn-spijscombinaties. De smaak van exclusieve sigaren en toonaangevende single malt whisky’s beleven? Dat kan tijdens een Hajenius sigaren- & whiskyproeverij op 8 februari bij Buitengoed de Panoven in Zevenaar.

Neem je liever een biertje? Bezoek dan op 21 maart, 24 april of 29 mei de ‘Bier en Plezier avonden’ bij Hertog Jan Proeverij in Arcen. Geniet van een heerlijk viergangenmenu, waarbij alle producten gemarineerd zijn in of bereid zijn met bier. Uiteraard worden bij alle gerechten bijpassende bieren geserveerd. Diverse streekproducten proeven kan tijdens ‘De Smaak van de Streek’ op 15 februari in Wilp. Op deze door Museumcafé De Kribbe georganiseerde streekmarkt vind je diverse kramen die streekproducten presenteren. Deze en nog veel andere evenementen en workshops zijn te vinden op www.smaakopdekaart.nl

5. NAAR PARIJS – De stad van de liefde is uiteraard Parijs. Ter gelegenheid van Valentijnsdag is het mogelijk om met korting naar de hoofdstad van Parijs af te reizen. Thalys heeft een actie waarbij een rit Rotterdam-Parijs niet 117 euro, maar 46 euro per persoon kost. Het aantal kaartjes is beperkt en qua datum zul je ook nog wel wat moeten schipperen, omdat de weekendkaartjes duurder zijn. Thalys heeft op zijn site een aantal romantische tips: “Je t’aime, te amo, I love you.. Neem een ​​kijkje bij de beroemde ‘Je t’aime’ muur op de Square des Abbesses in Montmartre: een 40m2 fresco waar de kunstenaars Frederic Baron en Claire Kito in meer dan 300 verschillende talen de woorden ‘ik hou van je’ hebben geschreven.”

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.