Wat doen in weekend 17 en 18 januari?

Een eerdere editie van Noorderslag. Foto: Alec Luhn/Creative Commons

Een eerdere editie van Noorderslag. Foto: Alec Luhn/Creative Commons


Nu gaat het jaar dan echt beginnen, zo lijkt het wel. Waren de vorige weekenden wat ‘slapjes’ qua activiteiten, nu gebeurt er meer. Allerlei uiteenlopende activiteiten, zoals een lezing van een Nederlandse die decennia met kamelen door de woestijn trok, tot de opening van een expositie over een halve eeuw Top 40 en natuurlijk de Vakantiebeurs 2015. Hier onze tip 10 voor het weekend van 17 en 18 januari 2015:

  1. AVONTURIERSTER – Vijfentwintig jaar geleden trok biologe, schrijfster en avonturier Arita Baaijens in haar eentje met twee kamelen door de Sahara. Met haar kamelen reisde ze twintig jaar door Egypte en later Soedan. Zaterdagavond 17 januari zal Arita Baaijens haar verhaal vertellen in Gorcum.
  2. VAKANTIEBEURS – Het is het (enige en) laatste weekend van de Vakantiebeurs met de mogelijkheid om in 1 dag 192 landen te bezoeken.
  3. NOORDERSLAG – In Groningen wordt Eurosonic Noorderslag 2015 gehouden. Eurosonic Noorderslag is het belangrijkste platform voor Europese muziek en is voor veel acts een belangrijke stap geweest in hun internationale doorbraak. Overdag vindt een conferentie plaats voor Europese muziekprofessionals. ’s Avonds krijgt muziektalent de kans om zich te presenteren aan muziekliefhebbers en professionals.
  4. HOLLANDSE MEESTERS – Ter gelegenheid van de première van een nieuwe reeks voltooide portretten uit de serie Hollandse Meesters in de 21e eeuw heeft het Eye Filmmuseum in Amsterdam een speciaal programma samengesteld. De twintig korte documentaires zijn in een doorlopende voorstelling te zien en gaan vergezeld van thematisch verwante films uit de EYE-collectie.
  5. MENS ZIJN – De tentoonstelling ‘In Search of Meaning – Mensbeelden in globaal perspectief’, dat opent in Museum de Fundatie in Zwolle, onderzoekt de betekenis van de mensfiguur in globale context. Het vraagstuk van het geloof, de val van de Muur en de teloorgang van het communisme – aan het einde van de vorige eeuw veranderde de wereld ingrijpend, maar het einde van de ‘grote verhalen’ liet ons met lege handen achter. Hoe te leven? Wereldwijd kiezen kunstenaars voor de mensfiguur om hun vragen over het mens-zijn te communiceren en daarbij beginnen ze bij zichzelf.
  6. TOP 40 – Op zondag 18 januari is Museum RockArt in Hoek van Holland extra geopend en zal de expositie “50 Jaar Top 40” geopend worden door Erik de Zwart (voorzitter Stichting Nederlandse Top 40) en Jeroen Nieuwenhuize (huidige presentator van de Top 40). Tevens zal de auteur van het boek 50 jaar Top 40, Martijn van Stuyvenberg aanwezig zijn. In Museum RockArt staat de Top 40 de komende maanden centraal.
  7. KLEDING – Ze zien er niet uit alsof je ze zo kunt aantrekken, de creaties van zes jonge modeontwerpers op de tentoonstelling The Future of Fashion is now in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Maar om draagbaarheid gaat het in eerste instantie niet in deze experimenten met materialen en technieken. Wel om duurzaamheid, innovatieve oplossingen en de maatschappelijke waarde van ontwerpen.
  8. STILTEWANDELING – Op 18 januari organiseren Katrien de Jong van Outdoor Life Coach en Janneke van Gerven van Zonnejans een stiltewandeling bij het Dwingelderveld in Drenthe. De stiltewandeling vertrekt om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij het informatiecentrum van Staatsbosbeheer bij Spier.
  9. HISTORISCH PAND – Museum Nijkerk opent op zaterdag 17 januari een expositie over Venestraat 16. Dit is een pand vol historie en al ruim 600 jaar in gebruik. Het museum heeft uitgezocht hoe het pand is meegegroeid met Nijkerk. Het was oorspronkelijk een Gasthuis, daarna werd het een school, kerk en pakhuis. Hoe dat vroeger allemaal ging, is vanaf zaterdag te zien in het nieuwe museum.
  10. JAMES BOND – Tot begin februari is in Rotterdam nog een expositie over James Bond te zien. Zeldzame kostuums, sfeervolle decors, gadgets, rekwisieten, storyboards en originele foto’s zijn te bewonderen in de tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style in de Kunsthal Rotterdam. De tentoonstelling presenteert met gevoel voor de kenmerkende Britse glamour en stijl het vakmanschap van de meest bekende en favoriete geheim agent, James Bond.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.