Lawineslachtoffers in Alpen zorgen voor run op ‘off-piste’ cursussen

Tijdens het off-piste skiën is het  niet onverstandig om een lawine airbag mee te nemen.

Off-piste blijft populair, maar is lang niet ongevaarlijk.

Off-piste gaan is ook dit wintersportseizoen onverminderd populair, ondanks alle ongelukken die al gebeurd zijn. Het winterseizoen 2014-2015 is er een met veel lawines en tot nu toe 75 slachtoffers, wat tot een run op ‘off-piste’ cursussen heeft geleid. Dit constateert de Safety Academy van wePowder, een Nederlands platform voor freeriders, waar zich de afgelopen weken honderden nieuwe cursusdeelnemers hebben aangemeld. De online-cursus is een diepgaande voorbereiding voor iedereen die buiten de piste wil skiën of snowboarden.

Lawineslachtoffers
“Wij merken dat wintersporters zich door het opvallend grote aantal lawineslachtoffers bewust worden van de risico’s die off-piste skiën met zich mee brengt. Een gedegen voorbereiding, het herkennen van gevaren op de berg, het reduceren van risico’s en natuurlijk een goede uitrusting met minimaal een lawinepieper, schep en sonde zijn een absolute must voor iedereen die buiten de piste wil gaan”, benadrukt Arjen de Graaf van wePowder.nl. “Daarom adviseren wij met klem, heb je geen kennis van de gevaren buiten de pistes, blijf dan op de piste. Je stuurt kinderen zonder zwemdiploma toch ook niet de zee in?”

Veiligheid
Veiligheid en voorlichting zijn twee belangrijk thema’s op de website van wePowder.nl. Steeds meer wintersporters wagen zich buiten de pistes, vaak zonder enige kennis en een goede uitrusting. ‘Wij zijn een aantal jaren geleden gestart met de Safety Academy. Deze cursus is online beschikbaar en ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een test. De eerste module (ruim 200 pagina’s) telt acht hoofdstukken, te weten:

– Misverstanden over lawines

– Verantwoordelijkheid

– Sneeuw en weer

– Terrein

– Mens en materiaal

– Risicomanagement

– Bergredding

– Aan de slag
Na het volgen van de Safety Academy ben je je meer bewust van de gevaren in de bergen en word je aangeraden om je kennis verder te verdiepen onder begeleiding van een professional. De tweede module gaat dieper in op de materie en is bestemd voor skiërs en boarders die nog een stap verder willen gaan en meer willen weten. De cursus is ook in boekvorm beschikbaar.

Deelname aan de online-cursus kost € 59,95, hiermee heb je altijd toegang tot de eerste acht hoofdstukken. Voor meer informatie ga je naar de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.