Liefst op fietsvakantie in eigen land

Veel mensen kiezen toch voor een fietsvakantie in eigen land. Foto: Fietsplatform.

Veel mensen kiezen toch voor een fietsvakantie in eigen land. Foto: Fietsplatform.

Een fietsvakantie in eigenland blijft populair. Uit onderzoek blijkt dat in 2014 1,3 miljoen mensen een fietsvakantie in Nederland ondernamen. 32% van de fietsvakantiegangers (standplaats of trektocht) maakt daarbij gebruik van LF-routes. Bij specifiek de trektochtfietsers ligt het gebruik van LF-routes op 65%. In 2014 heeft NBTC-NIPO Research in opdracht van Stichting Landelijk Fietsplatform het gebruik en de waardering van het net van Landelijke Fietsroutes (LF-routes) uitgebreid onderzocht. De LF-routes vormen de hoofdroutestructuur voor de recreatieve fietser in Nederland. Ze hebben als primaire doelgroep de fietsvakantiegangers die een trektocht maken. Het onderzoek heeft zich dan ook specifiek gericht op de fietstrektochtfietser.

Aantal fietsvakanties
Uit het onderzoek blijkt dat 1,5 miljoen mensen (12% van de Nederlandse bevolking) in 2014 een fietsvakantie ondernam. Dit houdt in een vakantie met minimaal 1 overnachting, waarbij meer dan de helft van de dagen werd gefietst. 1,3 miljoen mensen gingen in eigen land op fietsvakantie. Zij maakten gezamenlijk ruim 2,1 miljoen fietsvakanties: 450.000 daarvan betrof een fietstrektocht en ruim 1,6 miljoen vakanties waren vanuit een vaste standplaats.

Bekendheid en gebruik
66% van de fietsvakantiegangers weet dat er een landelijk netwerk van LF-routes bestaat. 32% van de fietsvakantiegangers geeft aan gebruik te hebben gemaakt van LF-routes, dat zijn dus 437.000 LF-gebruikers. Zij maakten samen 750.000 fietsvakanties. LF-routes zijn specifiek bedoeld voor de fietstrekvakanties. 65% van de mensen die een fietstrektocht houden, gebruikt daarbij LF-routes. Dat zijn 210.000 mensen die een fietstrektocht hielden met gebruik van LF-routes.

LF-trektochtfietser
Bij verder inzoomen op de fietstrektochtfietsers die LF-routes hebben gebruikt, blijkt de gemiddelde duur van een trektocht van hen 8,4 dagen, waarbij 89% van de dagen wordt gefietst. Gemiddeld fietst men 71 km per dag, met gemiddeld 4 stops. De uitgaven per dag zijn € 40,80 per persoon, waarvan onder andere € 11,50 aan horeca en € 16,20 aan overnachting. Gemiddeld liggen de uitgaven op € 324,- per persoon per vakantie. Doorgerekend is het economisch effect van meerdaagse LF-tochten ongeveer € 104,5 miljoen/jaar. De gemiddelde leeftijd is lager dan wellicht gedacht, namelijk 48 jaar. Met name de leeftijdscategorie 30-49 jaar (37%) en 50-64 jaar (31%) is goed vertegenwoordigd.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.