Ontdek heel Friesland met nieuw wandelpad

Het nieuwste Lange-Afstand-Wandelpad loopt dwars door wat Friesland ooit was. Foto: Wandelnet-Ad Snelderwaard

Het nieuwste Lange-Afstand-Wandelpad loopt dwars door wat Friesland ooit was. Foto: Wandelnet-Ad Snelderwaard

Nederland heeft er een nieuw Lange-Afstand-Wandelpad bij: het Groot-Frieslandpad. Het Groot-Frieslandpad (LAW 14) doorkruist Noord-Holland en Friesland van west naar oost. Met dit bijzondere pad keert de wandelaar terug in de tijd, toen de Zuiderzee nog niet bestond en Friesland en Noord-Holland één geheel vormden. De streek West-Friesland lag destijds écht in het westen van Friesland. De 129 km lange route loopt van Bergen aan Zee naar Sneek door een weids landschap met statige boerderijen, langgerekte dorpen en slingerende dijken.

Gezellige Zuiderzeestadjes
De route begint in Bergen aan Zee en gaat dan dwars door West-Friesland via Medemblik naar Enkhuizen. Daar steekt de wandelaar het IJsselmeer over en struint verder, van Stavoren via Hindeloopen, Workum en IJlst naar Sneek. Tijdens het wandelen van het Groot-Frieslandpad komen zowel de verschillen als de overeenkomsten tussen West-Friesland en Friesland voorbij. Zo zijn aan beide zijden van het IJsselmeer gezellige Zuiderzeestadjes te vinden, evenals terpen, dijken, weilanden en boerderijen. Maar de bollenteelt, de velden met geurende kool en niet te vergeten Kasteel Radboud – de enig overgebleven burcht van graaf Floris V – zijn typisch West-Fries.

Naar de Eems in Duitsland
Het traject Bergen aan Zee – Sneek is het eerste deel van het Groot-Frieslandpad. De komende jaren zal de route verlengd worden via de plaatsen Beetsterzwaag, het Drentse Norg, Oude Pekela en Bellingwolde in Groningen tot de oever van de Eems in Duitsland. Pas als de gehele route gerealiseerd is, verschijnt er een gids. Tot die tijd zijn de etappes te downloaden via de website. Uiteraard zijn deze etappes verrijkt met veel achtergrondinformatie over onder meer de geschiedenis van het oude Friese rijk.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.