SISI: sprookje & werkelijkheid op de Veluwe

Het ware levensverhaal van keizerin Elisabeth van Oostenrijk is vanaf dit voorjaar (2015) te zien in het Paleis Het Loo in de tentoonstelling ‘Sisi, sprookje & werkelijkheid’. Naast het geromantiseerde, sprookjesachtige beeld uit de films met in de hoofdrol Romy Schneider, wordt ook de tragische kant van haar leven belicht. Nooit eerder werd een dergelijk grote en veelzijdige tentoonstelling over Sisi buiten Oostenrijk georganiseerd, aldus de organisatie.

Iedereen kent Sisi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837-1898), de beeldschone vrouw van keizer Franz Joseph. De romantische films uit 1957-1959, met Romy Schneider en Karlheinz Böhm in de hoofdrol, maakten haar met de koosnaam ‘Sisi’ onsterfelijk. Legendarisch is haar knielange kastanjebruine haar, dat zij droeg in een ingewikkeld vlechtwerk, en haar extreem slanke taille die zij graag toonde in haar prachtige galajurken. Obsessieve aandacht voor haar schoonheid en gezondheid waren leidend in haar leven. De dramatische zelfmoord van haar enige zoon Rudolf en het feit dat zij zelf om het leven werd gebracht hebben de mythe versterkt.

De expositie Sisi, sprookje & werkelijkheid laat de confrontatie zien tussen het sprookjesachtige beeld, gecreëerd door de beroemde films, en de realiteit met depressies, intriges, obsessies en dood. Aan de hand van filmfragmenten, foto’s, schilderijen en persoonlijke bezittingen wordt Sisi’s jeugd, haar leven als keizerin aan het Weense hof, haar kroning tot koningin van Hongarije, de obsessie voor haar uiterlijk en de mythevorming rond haar persoon geïllustreerd. Bijzondere aandacht zal worden besteed aan Sisi’s bezoeken aan Nederland.
De tentoonstelling is samengesteld door Olivia Lichtscheidl, conservator van het Sisi- Museum en Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. in Wenen. Meer informatie: paleishetloo.nl/sisi

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.