Veilig op vakantie met deze wintersportwaarschuwingen

Een deel van de ongelukken op wintersport kan worden voorkomen door goede voorbereiding.

Een deel van de ongelukken op wintersport kan worden voorkomen door goede voorbereiding.

Volgens mij kun je veilig zeggen dat wintersport de gevaarlijkste vakantie is. Alle ingrediënten voor ongelukken komen ook bij elkaar. Zo heb je te maken met gevaarlijke wegen door sneeuw en gevaar op de piste door snelheid. De Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) wijst daarvoor op het belang van een goede voorbereiding. In samenwerking met VeiligheidNL en Vereniging VACO geeft het een aantal adviezen, om de sneeuwpret te vergroten en de kans op ongelukken te verkleinen.

Blessures voorkomen
Volgens nieuwe cijfers van VeiligheidNL hebben in 2013 ruim 740.000 Nederlanders in de winterperiode geskied of gesnowboard. Zo’n 10 procent van deze wintersporters liep een blessure op. In de periode 2009-2013 werden jaarlijks gemiddeld 76.000 blessures geregistreerd. Bijna vier op de tien (38%) geblesseerden zocht medische behandeling. Bijna de helft (46%) raakte geblesseerd aan het been en ruim een kwart (27%) had een knieblessure. In veel gevallen had dit door een goede voorbereiding voorkomen kunnen worden. De adviezen:
  • SneeuwFit: Dit trainingsprogramma verbetert je spierkracht en uithoudingsvermogen. Skiën en snowboarden belasten het lichaam op een bijzondere en intensieve manier, waar je bij SneeuwFit goed op wordt voorbereid. Het programma kan online of bij een wintersportvereniging worden gevolgd.
  • Voorkomblessures.nl: Tijdens de wintersport zelf zijn een goede warming up en cooling down van groot belang. Op deze website staan oefeningen die je tijdens de vakantie kan doen.
Veilig de besneeuwde weg op
Behalve fysiek goed voorbereid op wintersport gaan, is een goede voorbereiding op de reis ook essentieel voor een fijne en veilige vakantie. Winterbanden en sneeuwkettingen zijn een must en in veel wintersportlanden ook verplicht. Edwin Brinksma, branchemanager bij Vereniging VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche: “Voor de automobilist is het lastig dat de wetgeving per land of per regio verschilt en voortdurend wijzigt. Wij publiceren diverse keren per jaar een nieuw overzicht waarop de winterbandenplicht in kaart is gebracht.”
Daarnaast moeten automobilisten zich beseffen dat zij in het buitenland, ook als er geen winterbandenplicht geldt, risico’s lopen. Zo kan hen de schuld worden toegewezen als ze betrokken raken bij een aanrijding. Dat geldt bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Zwitserland. In Oostenrijk – al jaren het meest populaire wintersportland voor de Nederlanders – wordt de regelgeving strikt gehandhaafd. Boetes kunnen oplopen tot wel 5.000 euro.
  • Debandenwisselweken.nl: Op deze website staan alle actuele Europese regels en informatie over het belang van winterbanden en sneeuwkettingen.
Goed verzekerd en noodnummers op zak
Een ongeluk of tegenslag op vakantie kan helaas niet altijd voorkomen worden, maar je kan je er wel goed tegen verzekeren. Op die manier word je goed geholpen en niet met enorme kosten opgezadeld. Het bij de hand hebben van noodnummers is in de sneeuw ook van groot belang, zodat hulp snel ter plaatse kan zijn.
  • Doorlopende reisverzekering: De NSkiV heeft samen met Europeesche Verzekeringen een complete doorlopende reisverzekering ontwikkeld. Gericht op wintersporters, die ook bij al je overige vakanties zorgt voor een onbezorgd gevoel.
  • De Wintersport App: Via de S.O.S. button op deze gratis app heb je direct toegang tot de alarmnummers van de bergredding in verschillende gebieden in Europa. Ook vind je er de nummers voor het blokkeren van je bankpas, creditkaart en simkaart. Via de app blijf je daarnaast op de hoogte van het laatste wintersportnieuws, weer en informatie over bestemmingen.

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.