5 bijzondere stedentrips met pasen

Als je tijdens pasen eens wat anders wil kun je kiezen tussen een van deze bijzondere stedentrips.

Als je tijdens pasen eens wat anders wil kun je kiezen tussen een van deze bijzondere stedentrips.

Tijdens pasen heeft iedereen een lang weekend vrij. Tijd zat dus om lekker weg te gaan. Zo kun je even aan het regenachtige Nederlandse weer ontsnappen en ook nog bijzondere paasvieringen meemaken. In Nederland draait het vooral om lekker ontbijten en eitjes zoeken. Daarnaast gaan veel mensen er een dagje op uit. Maar in het buitenland hebben ze een paar bijzondere manieren om dit Christelijke feest te vieren. Dus wil je genieten van paasmarkten, bijzondere vieringen en een meemaken hoe pasen er in andere Europese steden uitziet? Ga dan eens op een stedentrip naar deze vijf steden.

1. Rome
Rome is misschien wel de hoofdstad van Europa al het om pasen gaat. Het is in ieder geval de drukste dag van het jaar voor het Vaticaan. Tijdens deze belangrijke katholieke dag komen duizenden pelgrims naar de stad om de Paus te horen prediken. In zestig verschillende talen wenst de paus iedereen een zalig Pasen en trekt hij met zijn paastoespraak duizenden toeschouwers naar de stad. In Nederland is deze toespraak wellicht het bekendst vanwege “bedankt voor die bloemen”. Maar het weekend begint al met de kruistocht van Jezus op Goede Vrijdag, de Via Crusis genoemd. Sluit je in het Vaticaan aan bij de processie door de straten van Rome en geniet van de attracties zoals het Colosseum en de Trevi fontein. Heb jij altijd al het Urbi et Orbi van de paus willen horen? Ga dan met pasen voor een stedentrip naar Rome.

2. Berlijn
Laat het duidelijk zijn dat de Duitsers van een goede markt houden. De kerstmarkten zijn net opgeruimd en de voorbereidingen voor de paasmarkten beginnen alweer. Paasmarkten leven echt in Duitsland en zijn daarom erg gezellig. Denk daarbij aan leuke paasspulletjes, bratwurst en bier. Als je naar Berlijn gaat is de paasmarkt op Alexanderplatz aan te raden. Naast markten zijn er natuurlijk ook paasvuren bij de buren. Zo kun je tijdens een stedentrip naar de Duitse hoofdstad het meest bekende en grootste paasvuur in Berlijn, het ‘Osterfeuer’, in de Kulturbrauerei mee maken. Dit paasvuur is gratis te bezoeken en vindt jaarlijks op zondag plaats. Voor een Duits paasfeest moet je dus in Berlijn zijn.

3. Sevilla
Als je een citytrip zoekt met én mooi weer én paastradities, dan moet je naar het Spaanse Sevilla gaan. Hier in Nederland wil het dan nog niet zo opschieten in de lente, in Sevilla heb je bijna gegarandeerd mooi weer. Daarnaast maak je de het grootste stadsfeest van Sevilla mee met Pasen. Zo trekken er tijdens ‘Semana Santa’ tientallen processies door de stad. Deze optochten worden aangevoerd door katholieke broederschappen en vallen op omdat ze zo kleurrijk zijn. Indrukwekkend zijn de enorme constructies met de beelden van Christus en Maria die door de straten van de stad worden gedragen. Daarnaast is Sevilla een historische stad met geplaveide straten, Moorse paleizen, tapasbars en een druk nachtleven. Voor een pasen in de zon ga je Sevilla.

4. Athene
Pasen is in Griekenland een van de belangrijkste feestdagen en dat is te zien. Als je een keer een groots paasfeest mee wil maken kun je afreizen naar de Griekse hoofdstad. Hier ontdek je de Griekse paasgewoonte, de traditionele vieringen en paasprocessies. In Athene zie je dat het Griekse paasfeest vooral om eten draait. Zo begin je de dag met een goede maaltijd, die wordt wegspoelt met ouzo. Daarna wordt er vooral feestgevierd, tot diep in de nacht. Ze bouwen een groot paasvuur, er is vuurwerk en een optocht met kaarsen door de stad. Op zondag vieren ze het einde van de vastenmaand, wat vooral veel lekker eten zoals paasbrood. Voor een uitbundig pasen ga je dus naar Athene.

5. Praag
Pasen in Praag is een samenspel van tradities, gezelligheid en winkelen. Één van de opvallendste tradities is het gebruik van de “pomlázka” (zweep gemaakt van een wilg) op Paasmaandag. Mannen gaan met deze zweepjes achter vrouwen aan en delen speelse tikjes uit. Dat lijkt een beetje raar, maar vrouwen geloven dat deze traditie hen schoonheid en levendigheid brengt voor het komende jaar. Niet alleen de Duitsers zijn gek op markten, ook in Tsjechië kunnen ze er wat van. Zo is er in Praag ook een grote paasmarkt. Hier vindt elke dag een programma of show plaats. Daarnaast kun je er lokale delicatesse proberen zoals Tsjechische worstjes, aardappels in de schil, pannenkoeken, snoepjes en “trdelník” (gerezen deeg, suiker, amandelen en noten gebakken op een draaiende staaf. En je kan er natuurlijk shoppen voor souvenirs, Paaseieren, poppen, keramiek en glaswerk. Voor een traditioneel pasen ga je naar Praag.

One Response

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.