Helm is een van de wintersporttrends 2015

Toerskiën is een van de trends die zich de afgelopen jaren steeds blijft voortzetten.

Toerskiën is een van de trends die zich de afgelopen jaren steeds blijft voortzetten.

Wat zijn de Wintersporttrends 2015? Ski’s worden breder, kleding technischer en (bijna) iedereen zet een helm op. Dat is de uitkomst van onderzoek van Snowplaza.nl. Zij namen een kijkje, spraken met de fabrikanten en gingen op zoek naar de vernieuwingen en wintersporttrends op het gebied van materiaal en kleding. Daaruit blijkt dat wintersporters veiligheid steeds belangrijker vinden, dat ze steeds meer off-piste willen skiën en dat de moderne wintersporter tegenwoordig laagjes draagt.

Lichte helmen
Veiligheid op de piste is steeds belangrijker. Bijna elke wintersporter draagt tegenwoordig een helm, die bovendien de laatste jaren steeds lichter, veiliger en comfortabeler is geworden. Ook rugprotectors en crashpants worden meer en meer gedragen. De lenzen van skibrillen – ook wel goggles genoemd – worden steeds ronder voor een beter zicht. Deze zogenaamde sferische lenzen zijn bol en soms meekleurend, ook wel photochromic genoemd. Bij veel zonneschijn zijn ze donker om de ogen te beschermen tegen het felle UV-licht, terwijl ze bij bewolkt weer of sneeuwval lichter zijn voor beter zicht.

All-mountain, off-piste en toerskiën
Wintersporters willen niet meer alleen over de geprepareerde pistes skiën, maar maken ook graag een afdaling buiten de gebaande paden. Dit vraagt om een ski die breder is, waardoor het drijfvermogen van de ski in de diepe sneeuw groter is. Daarnaast dient de lat ook goed te functioneren op de piste. De moderne wintersporter zoekt een ski waarmee hij alles kan: de all-mountainski. De trend van het toerskiën zet zich ook dit jaar weer sterk voort. Door middel van speciale ski’s met zogenaamde ‘vellen’ aan de onderkant en bindingen die gemaakt zijn om de berg te beklimmen, lopen wintersporters zelf omhoog.

Skischoenen op maat
In het rijtje wintersporttrends 2015 horen ook de zogenaamde ‘schoenen op maat’. Hierbij kan niet alleen de binnenschoen, maar ook de buitenschoen verwarmd worden om zich zo aan te passen aan de voet van de skiër. Druk- en pijnpunten kunnen door deze techniek verminderd worden. Merken die vervormbare schoenen aanbieden zijn o.a. Fischer, Atomic en Salomon.

Technische skikleding
De functionele skikleding die de wintersporter warm en droog houdt, beschermt tegen wind en bovendien ademend is, wordt steeds verder doorontwikkeld. De kleding wordt nog technischer, en er worden nieuwe, lichte en flexibele materialen gebruikt die het comfort van de wintersporter verhogen. Hadden we vroeger een ‘lekker warme dikke jas’ aan, tegenwoordig is alles licht en dun, maar toch warm. Bovendien kleedt de moderne wintersporter zich in laagjes kleding, zodat er snel iets uit of aangetrokken kan worden als de weersomstandigheden veranderen. Ook dit jaar gaan de meeste wintersporters weer gekleurd de piste af. Skikleding is vrolijk gekleurd en mag opvallen.

Voor meer trends ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.