Ontdek 10 unieke plekken in Umbrië

Beeld van Umbrië.

Beeld van Umbrië.


In Umbrië, het groene hart van Italië, vind je ruimte, rust, prachtige kleine steden, ontelbare burchtdorpjes en een heerlijke keuken. Accommodaties zijn er kleinschalig en betaalbaar, de mensen ontspannen en gastvrij. De massa gaat naar Toscane, wie zichzelf echt wil trakteren remt iets later en gaat naar Umbrië. Wij geven je tien insidertips op een rijtje!

1. Spello
Spello staat bekend als het bloemenstadje. De bewoners hebben de gewoonte overal bloemen in alle mogelijke kleuren neer te zetten en op te hangen: in straten, steegjes en aan balkons. Dit maakt het historische Spello een uitzonderlijk fotogeniek plekje.

2. Teatro della Concordia
In het dorpje Monte Castello di Vibio vind je het kleinste theater ter wereld: het Teatro della Concordia heeft slechts 99 plaatsen. In de jaren vijftig is het in verval geraakt, maar enkele jaren geleden is het schitterend gerestaureerd. Het theater is nog steeds in gebruik én te bezichtigen!

3. Pozzo di San Patrizio
Onder de stad Orvieto vind je een unieke bezienswaardigheid: de Put van Sint Patrick. Deze 53 meter diepe middeleeuwse waterput (1527-1537) is nog volledig intact en te bezoeken. Met twee in elkaar verstrengelde trappen werd voorkomen dat de zwaarbepakte ezels elkaar onderweg niet konden passeren.

4. Narni
Narni ligt in Zuid-Umbrië, niet ver van de stad Terni en de beroemde Marmore-waterval, de grootste van Europa. In Narni ga je terug in de tijd, het is alsof je door de Middeleeuwen loopt. C.S. Lewis vernoemde zijn boekenreeks ‘The Chronicles of Narnia’ naar dit prachtige stadje. Ook ondergronds Narni is te bezoeken.

5. Castelluccio di Norcia
Dit arendsnest kijkt uit over de Piano Grande, de hoogvlakte in de mysterieuze Monti Sibillini. Hier, tussen de beroemde linzen, komen in het voorjaar bloemen op in allerlei kleuren. Eind juni/begin juli staat de hele vlakte in bloei en is het een waar schouwspel: de Italiaanse versie van de Noord-Hollandse bollenvelden.

6. Amelia
Amelia is één van de oudste Italische nederzettingen van het schiereiland, honderden jaren ouder dan Rome. De oudste delen van intacte stadsmuren dateren uit de 5e eeuw voor Christus. Men houdt er eeuwenoude tradities in ere en de vaandeldragers van Amelia zijn regelmatig in het buitenland te bewonderen.

7. MUVIT Wijnmuseum
Het MUVIT wijnmuseum in het wijnstadje Torgiano wordt beschouwd als het belangrijkste wijnmuseum ter wereld. Je vindt er een fraaie collectie voorwerpen variërend van Etruskische amfora en Middeleeuwse afbeeldingen tot fraai glaswerk en een unieke, eeuwenoude wijnpers. Mocht je er dorst van krijgen: een goed glas Torgiano Rosso of Bianco is zo gevonden!

8. Trevi
Het schitterende Trevi ligt in cirkels gedrapeerd op de flank van de Monte Serano en is met name beroemd vanwege haar uitzonderlijk lekkere olijfolie, volgens velen de allerbeste van Italië. Het is geen wonder dat grootste fontein van Rome vernoemd is naar dit stadje.

9. Nobile Collegio del Cambio
Verscholen achter een klein deurtje in Corso Vannucci, de hoofdstraat van Perugia, vind je het unieke Nobile Collegio del Cambio, het voormalige ‘kantoor’ van het gilde van de valutahandelaren. De zalen zijn ongelooflijk rijk gedecoreerd met fraai houtsnijwerk en fresco’s van onder andere de grote schilder Pietro Vannucci, beter bekend als Perugino.

10. Fonti del Clitunno
De Fonti del Clitunno zijn de bronnen van de rivier Clitunno. Het kristalheldere meertje met zwanen en eenden, waarin de populieren en wilgen worden weerspiegeld, is al sinds de Romeinse tijd een oase van rust. De Romeinen kwamen hier om de god Clitunnus te aanbidden, hun tempeltje is nog altijd te bezichtigen.

Voor meer informatie over Umbrië: www.regioneumbria.eu

0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.