Technische goudmijn in Limburg

Jukeboxen in allerlei soorten en maten in het museum. Foto: Sander Lindenburg

Jukeboxen in allerlei soorten en maten in het museum. Foto: Sander Lindenburg


Limburg heeft een reputatie als het om mijnen gaat, maar daar kan sinds kort de goudmijn van het Museum ‘Van wasrol tot dvd’ in Venlo aan toegevoegd worden. Verzamelaar Marcel Lenders heeft in 25 jaar tijd een indrukwekkend collectie aan technische vondsten bij elkaar weten te krijgen. Sinds 4 jaar is zijn verzameling van allerlei audio- en video-apparatuur van rond 1890 tot nu op afspraak door groepen te bezichtigen. Lenders ontvangt alleen groepen van 10 personen of meer en de prijs is dan 10 euro per persoon.

De hele rondleiding duurt 2,5 uur. Zelf rondlopen kan niet vanwege de kwetsbaarheid van de apparatuur en de demonstraties die gegeven worden en die een bezoek juist zo leuk maken. Wat er te zien is is heel divers, maar het is allemaal terug te brengen tot: audio, video, speelgoed en design. Het gaat van machines die al in 1941 videoclips vertoonden van big bands (bedoeld voor vertoningen tegen betaling op stations voor wachtenden) en daarmee de verre voorloper van MTV. Tot een autootje dat rondrijdt op een elpee van The Beatles en daarmee de muziek afspeelt. Lenders heeft alleen materiaal dat nog werkt, dat is één van zijn eisen: “Rommelmarkten probeer ik zoveel mogelijk te mijden”.

Een autootje rijdt rond en speelt de muziek van The Beatles.

Een autootje rijdt rond en speelt de muziek van The Beatles.

Er is een opmerkelijke machine die ooit op de Firato vertoond is waarmee je radioprogramma’s kon opnemen en waarop nu nog een breed scala aan historische radiofragmenten uit de jaren zestig te beluisteren is. Of een Duitse vinding, waarbij muziek op een soort ijzerdraad opgeslagen werd, maar wat nooit tot een massaproductie geleid heeft. Of extreem dure design-meubels van Philips, waarvan het door de toenmalige prijs van duizenden guldens geen wonder is dat die nooit de Nederlandse huiskamers gehaald hebben. Verder zijn er jukeboxen in allerlei soorten en maten of die historische Duitse tekenfilm uit 1941, die moeiteloos kon wedijveren met de toenmalige Disney-cartoons.

Audio-apparatuur en radio's in alle soorten en maten. Foto: Sander Lindenburg

Audio-apparatuur en radio’s in alle soorten en maten. Foto: Sander Lindenburg

Al met al kunnen bezoekers een aangename morgen, middag of avond (eventueel te completeren met een prima Limburgse vlaai en koffie) doorbrengen in Museum ‘Van wasrol tot dvd’. De financiering van het museum is nog wel een heikel punt, zo blijkt uit een toelichting van eigenaar Marcel Lenders (jurist van beroep, zoals ook duidelijk wordt uit de vermelding van mr. voor zijn naam op zijn site). Om daar iets aan te doen een paar tips van Elkedagvakantie.nl: Maak aanmelding van individuele bezoekers vooraf via de website mogelijk. Op die manier ‘vullen groepen zich vanzelf’. Als een tijdslot gevuld is met bijv. 15 mensen kan dan een rondleiding gehouden worden. Laat die bezoekers via de site vooraf hun voorkeur aangeven: audio, video, design of speelgoed. Geef dan een rondleiding van 45 minuten en licht daarin 10 items uit de voorkeur-sectie toe en laat de gasten dan zelf nog 15 minuten rondkijken in de ruimte (voorwaarde is dan wel dat er toelichtende bordjes bij de items komen). En vertel bij de rondleiding meer nog dan nu over het bedoelde gebruik van de voorwerpen. Anekdotes doen het altijd goed. En bezoekers willen ook graag wel weten waar het bewuste museumstuk ooit opgeduikeld werd. En na dat alles kan het gezelschap dan aan de koffie met vlaai en wat kopen in het winkeltje me souvenirs (waar dan een jeugdige buurtgenoot een weekendbaantje zou kunnen hebben) en kan de volgende groep een rondleiding krijgen… Misschien dat zoiets helpt bij de exploitatie, want het zou immers zonde zijn als zo’n prachtige tentoonstelling van menselijk vernuft omwille van geld uiteindelijk niet meer te zien is.

Hier onder kun je je als bezoeker virtueel in de rondte kijken in het museum.

Ook allerlei inmiddels historisch speelgoed heeft een plekje gekregen, zoals de viewmaster. Foto: Sander Lindenburg

Ook allerlei inmiddels historisch speelgoed heeft een plekje gekregen, zoals de viewmaster. Foto: Sander Lindenburg

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.