Twente toont Turkije

Een van de doeken die in het Twents museum te zien is.

Een van de doeken die in het Twents museum te zien is.


‘Kadınlar: godinnen – harem – macht’ is de titel van een tentoonstelling die op zondag 15 maart opent in museum TwentseWelle in Enschede. Kadınlar, Turks voor vrouwen, symboliseert een reis door Anatolië aan de hand van tien inspirerende vrouwen uit de geschiedenis. De expositie omvat een selectie topstukken die nog niet eerder in Nederland tentoon zijn gesteld. Naast de toonaangevende vrouwen uit het verleden, wordt er tevens aandacht besteed aan prominente vrouwen van het heden. De expositie is te zien tot half augustus.

Tien inspirerende vrouwen wekken het rijke Turkse verleden tot leven. De expositie herbergt een variëteit aan religie, cultuur, taal en kunstzinnigheid door de eeuwen heen. 130 Objecten zijn in bruikleen van elf belangrijke Turkse musea waaronder Topkapı Palace Museum, het Museum van Turkse en Islamitische Kunst en het Museum van Anatolische beschavingen. Daarnaast zijn er 50 objecten te zien van andere Europese musea.

10 Vrouwen van toen
De tien vrouwen die de rode draad van de expositie vormen zijn: Cybele (moedergodin), Artemis (vruchtbaarheidsgodin), Maria (Moeder Gods), Theodora (prostituee die keizerin werd), Malike Mama Hatun (stamleidster), Mihri Hatun (dichteres), Kösem Sultan (moeder van Sultan Muray VI en hoofd van de harem), Dilhayat Kalfa (componiste), Halide Edib Adıvar (schrijfster) en Halet Çambel (archeologe).

Ook wordt er een sprong naar de inspirerende Turkse vrouw van het heden gemaakt. In gefilmde portretten uit de wereld van sport, cultuur, het zakenleven en de wetenschap, vertellen zij over hun leven, werk en inspiratiebronnen.

Gedurende de expositie worden er tal van gerelateerde activiteiten voor volwassenen en kinderen georganiseerd, zoals dans, muziek en een Turks festival. Voor meer informatie: www.twentsewelle.nl.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.