Vier feestelijk pasen in Duitsland

Tijdens pasen kun je gezellig met het hele gezin een dagje weg.

Tijdens pasen kun je gezellig met het hele gezin een dagje weg. Foto:Franz Frieling.

In het paasweekend kun je met het hele gezin gezellig een dagje uit, bijvoorbeeld over de grens. In het Duitse grensgebied wordt pasen goed gevierd. Wat vieren we eigenlijk, al sinds de Middeleeuwen? De overwinning op de donkere winter, de start van een nieuwe levenscyclus. Geen toeval dat Christenen juist nu de opstanding van Jezus op de kalender hebben gezet. Tijdens het paasweekend vind je in Duitsland veel tradities, zoals hoge paas vuren en oude volksporten. Hieronder vind je een overzicht van een paar activiteiten.

Pasen in het Münsterland
Op Goede Vrijdag eet je geen vlees. Daar hebben ze hier wat op gevonden: zoete, voedzame ‘Struwen’, een soort wafel. Op vrijdagmiddag 3 april te bewonderen in het arbeiderswoninkje ‘Zuckertimpen’ in de Altstadt van Warendorf, dat bij het Stadtmuseum hoort.

Eieren zoeken saai? Een stuk avontuurlijker – en een tikkeltje gevaarlijk – is de oude volkssport trunseln, Paaszondag in het dorp Lippborg. Twee teams proberen een houten schijf, ruim een kilo zwaar, ergens in te mikken. Elkaar raken is juist de bedoeling. Vroeger sneuvelde er nog wel eens een winkelruit of kreeg een onfortuinlijke toeschouwer de volle laag, nu is er een veilig trunsel-stadionnetje buiten het dorp, op de Polmerheide.

Wie van vuur en spektakel houdt, komt op Paaszondag naar Dolberg. In de avondschemering gaat de fik in de grote houtstapel; als het rond 9 uur echt donker is, rollen 13 brandende wielen – de Osterräder – botsend en vonkend van de hellingen van de Halberg naar beneden.

Osnabrück en omgeving
Bad Iburg is het hele jaar kuuroord. Met Pasen verandert het terrein van het Kneipp-Erlebnispark in een Middeleeuwse Markt. Dat betekent: met het hele gezin flaneren langs zwaardvechtende ridders, marskramers met lekkernijen, muziek van minstrelen, zingende troubadours, narren, authentieke werkplaatsen van de smid, de leerbewerker en de touwslager. En natuurlijk: terrasjes met eten en een drankje. Het hele paasweekend – zaterdag, zondag, maandag – vanaf 11 uur. Gratis entree.

Bij het Museum Industriekultur in de stad Osnabrück vinden ze handmatig eieren zoeken maar ouderwets. Tweede Paasdag kun je er naar paaseieren speuren met GPS, rond de gerestaureerde oude mijn Piesberg, industrieel erfgoed. Het GSP-apparaat krijg je van het museum; er zijn verschillende vertrektijden om in groepjes van maximaal vijf zo’n twee uur voor detective van de eierpolitie te spelen. Wel graag aanmelden vóór zaterdag 4 april: bel 00 49 (0) 541 -122447. Bereikbaar van woensdag-zondag, van 10-18 uur.

Emsland
Elk jaar op Goede Vrijdag draagt een inwoner van Meppen aan de Ems een loodzwaar houten kruis door de straten van de binnenstad, om het lijden van Christus te herdenken, op zijn beurt weer symbolisch voor de geestelijke nood waarin de mensheid verkeert. Voor dit gebruik (al sinds 1647) is een een vereniging opgericht: de Kreuzträger-Bruderschaft. De plechtigheid begint op 3 april – voor wie dat wil – met een kerkdienst om 9:30 uur in de Propsteikirche.

Pasen op Slot Clemenswerth. Het barokke pronkpaleis met de wereldberoemde kasteeltuinen is het decor voor paaszondag. Met een afwisselend programma in het museum zelf en buiten, vooral voor kinderen: tafels om te tekenen en schilderen, een ballonnenwedstrijd, eieren zoeken in de heggen, bloemperken en lanen die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Wie een familiekaartje koopt, krijgt bij vertrek – zolang de voorraad strekt – een paasmandje met lekkernijen.

Kijk voor meer uitstapjes op de website.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.