6 tips om geld te sparen voor je droomreis

Voor een droomreis moet je geld sparen, maar dat kan soms lastig zijn.

Voor een droomreis moet je geld sparen, maar dat kan soms lastig zijn.

Voor veel mensen staat een grote reis maken op hun bucketlist. Maar meestal is geld (naast tijd) de grootste reden dat deze reis nog niet gemaakt is. Het kan ook moeilijk zijn om naast je gewoonlijke lasten een beetje geld opzij te zetten. Daarnaast wil je natuurlijk op reis, maar nu leuke dingen doen is ook belangrijk. Lukt het je niet om genoeg te sparen zodat je die droomreis kan maken? Dan vind je hieronder een paar tips die je kunnen helpen.

1. Droomvakantie
Ten eerste helpt het om een heel duidelijk doel te hebben. Je kan wel jaren het idee hebben om een wereldreis te gaan maken, maar als je de route niet uitstippelt wordt het nooit concreet. Dan heb je dus ook nooit echt de drive om te gaan sparen. Plan daarom je reis. Bedenken waar je heen wil, wat je wil gaan zien en wat je graag mee wil maken. Zoek mooie foto’s van je droombestemmingen en plak ze op de koelkast. Praat met je vrienden over je reis. Zorg dat het gaat leven zodat je gemotiveerd raakt om te gaan sparen. Open natuurlijk een spaarrekening. En zet een datum waarop je het bedrag bij elkaar wil hebben. Dit alles zorgt ervoor dat de kans dat je die reis gaat maken veel groter is.

2. Budgetreizen
Als je dan eenmaal bedacht hebt hoe je reis eruit gaat zien, kijk dan of het ook goedkoper kan. Wil je een luxe reis of zijn hostels ook goed? Zijn de vliegtuigtickets goedkoper te krijgen? Biedt Airbnb of Wimdu misschien uitkomst? Zijn er aanbiedingen waar je gebruik van kan maken? Ga op een zoektocht op internet, want er is waarschijnlijk veel meer mogelijk dan je denkt. Praat ook met andere mensen die al zo’n reis ondernomen hebben, waarschijnlijk hebben ze veel goede tips waar je gebruik van kan maken. Er zijn veel zaken waar je op kan besparen als je op reis gaat. Zo kan die droomreis misschien eerder binnen handbereik komen dan je denkt.

3. Boodschappen
Oke we moeten elke dag eten, daarom zijn boodschappen vaak ook een van de grootste kostenposten. Maar toch kun je hier ook op besparen en dat gespaarde geld aan je reis besteden. Ga bijvoorbeeld eens naar de markt om groente en fruit te halen. Het is echt goedkoper dan in de supermarkt en het is vaak nog verser ook. Daarnaast kun je er over nadenken om eens huisproducten te kopen in plaats van merkproducten. Zo kun je bijvoorbeeld op schoonmaakmiddelen en wcpapier veel geld besparen. Misschien is er bij je in de buurt ook wel een 1 euro winkel of een variant daar op. Ga eens naar binnen en verbaas je over de prijzen. Zo hoeft shampoo en tandpasta helemaal niet zoveel te kosten. En alle kleine beetjes helpen.

4. Vaste lasten
Naast boodschappen zijn er natuurlijk veel meer vaste lasten die je hebt. Denk daarbij aan je zorgverzekering, telefoonabonnement, energierekening en kosten voor internet een televisie. Dit zijn allemaal zaken die waarschijnlijk goedkoper kunnen, als je er een beetje tijd en moeite in stopt. Het zijn ook kosten waar je op de lange termijn op kan besparen. Dus het geld dat je bespaart is niet alleen handig voor op reis, maar ook daarna houd je meer over. Ga op zoek naar aanbiedingen en kijk wat goedkoper kan. Laat je wel goed informeren zodat je achteraf niet met onverwachte kosten zit, dan bereik je het tegenovergestelde. Bereken daarna hoeveel je per maand bespaart en maak dat bedrag over naar je spaarrekening.

5. Spaar samen
Zo’n grote reis ga je (waarschijnlijk) niet alleen maken. En je weet wat ze zeggen: ‘Samen sta je sterker.’ Zorg er dus voor dat je samen gaat (be)sparen. Je hebt samen de reis gepland en uitgerekend hoeveel het jullie ongeveer gaat kosten. Nu kunnen jullie er ook voor zorgen dat jullie samen dat doel halen. Ga op zoek naar de beste tips en maak een lijstje. Ga vervolgens bij elkaar zitten en bespreek wat voor jullie persoonlijk haalbaar is. Jullie hebben bij het plannen al een datum afgesproken en nu gaan jullie er samen voor zorgen dat jullie die datum gaan halen. Motiveer elkaar bijvoorbeeld door er een wedstrijd van te maken ‘Wie kan het meest besparen?’. En houd elkaar op de hoogte van goede acties en aanbiedingen. Het kan heel motiverend werken om het samen te doen en bovendien is de kans groter dat jullie ook echt op reis gaan. Je wil elkaar toch niet teleurstellen?

6. Kopen & verkopen
We kopen veel dingen omdat we ze graag willen hebben, niet zo zeer omdat we ze nodig hebben. Daarom is het een goed idee om voor alle aankopen die niet strikt noodzakelijk zijn (denk aan kleren, schoenen, ect) een bedenktijd in te voeren. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een nieuwe trui ziet die je echt MOET hebben, je eerst even wacht. Je kan zelf een termijn instellen, bijvoorbeeld 2 weken of 1 maand. Als je na die wachttijd nog steeds niet zonder die trui kan leven, dan mag je hem kopen. De kans is echter groot dat je die trui al lang weer vergeten was, dus dan hoef je er ook geen geld aan uit te geven. En als jouw kledingkast een beetje op die van mij lijkt liggen er genoeg kleren in die je nooit aandoet. Ruim je kast eens op en zet alle kledingstukken die er nog mee door kunnen eens op marktplaats of verkoop ze aan een tweedehands winkel. Zo kunnen je oude kleren je nog geld opleveren ook. Dan moet je dat geld natuurlijk niet gelijk weer aan nieuwe kleren uitgeven, dat is bedoeld voor je spaarrekening.

Met deze tips moet je droomreis een stuk dichterbij komen. Ook ING heeft een handige infographic met een paar tips om geld te besparen.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.