Ontdek de beste festivals van 2015

Roskilde is een van de grootste festivals van Europa.

Roskilde is een van de grootste festivals van Europa.

Hoewel je het niet zou denken als je nu naar buiten kijkt, komt de zomer er toch echt weer aan. En bij de zomer (en lente) horen natuurlijk festivals. In heel Europa zijn er ontzettend veel festivals waar je uit kan kiezen en het lijkt wel alleen maar meer te worden. Niet zo gek ook, want wat is er nu fijner dan met een biertje in je hand, zon op je gezicht, in gezelschap van fijne mensen naar muziek te luisteren. Pasen is een soort startschot waarna alle leuke dingen weer beginnen na de grimmige eerste maanden van het jaar. Om je vast wat inspiratie te geven voor het begin van het jaar vind je hieronder een paar van de leukste festivals van dit jaar.

Pinkpop (Nederland) – 12 t/m 14 juni
Pinkpop is natuurlijk redelijk legendarisch in Nederland en omstreken. De 46ste editie van dit driedaagse festival vindt weer plaats op het evenemententerrein Megaland, in het Limburgse Landgraaf. Dit festival heeft al aardig wat records gebroken, zo zijn ze het langstlopende jaarlijks terugkerende festival ter wereld. Over het algemeen wordt Pinkpop rond Pinksteren gehouden, tenzij dit te vroeg valt en er dan geen goed programma te organiseren is. Zo is het festival dit jaar ook later. Je vindt er dit jaar drie podia waar verschillende artiesten zullen optreden. Nu zijn er al wat grote namen bekend zoals Robbie Williams, The Foo Fighters, Anouk en Muse. Voor meer informatie ga je naar de website.

Best Kept Secret (Nederland) – 19 t/m 21 juni
Het Best Kept Secret (BKS) festival is nieuw in Nederland, sinds 2013 wordt dit festival gehouden op het terrein van de Beekse Bergen. Het mag dan Best Kept Secret heten, een geheim is het nooit geweest. Het succes van dit nieuwe festival laat zien hoe steeds meer Nederlanders festivals zijn gaan waarderen. Op dit festival zul je alleen muziek vinden en dan vooral in de richting van indie, folk, hiphop en elektronische muziek. Met vijf podia is er genoeg plek voor uiteenlopende artiesten. Zo staan dit jaar onder andere The Libertines, Noel Gallagher’s High Flying Birds en A$AP Rocky op het festival. Voor €147,50 heb je een campingticket. Kijk voor meer informatie op de website.

Rock Werchter (België) – 25 t/m 28 juni
Misschien wel het bekendste festival van België. Het terrein bestaat uit een hoofdpodium en twee overdekte tenten. In tegenstelling tot andere festivals zijn de campings niet op het festival zelf maar zijn het campings uit de buurt. Je kan wel gewoon een combiticket kopen (toegang tot het festival en recht op een campingplek). Ook in tegenstelling tot andere festivals draait Rock Werchter vooral om muziek. Dit jaar komen onder andere The Script, Sam Smith, The Prodigy en Pharell Williams. Nu al een goede line-up dus en het goede nieuws is dat er nog kaarten zijn. Voor meer informatie ga naar de website.

Glastonbury (Engeland) – 24 t/m 28 juni
Een van de grootste muziekfestival van Engeland: Glastonbury. Maar zo is het niet begonnen. In 1970 was het een kleinschalig festival met maar 1500 bezoekers, de toegangsprijs was 1 pond. Na 40 jaar is het uitgegroeid tot een festival dat bekend staat om een geweldige line-up (optredens U2 en Beyoncé). Op dit moment is er grote controversie omdat Kayne West een van de hoofdacts is. Veel festivalgangers vinden hem niet Glastonbury waardig. Naast muziek zijn er ook dans-, cabaret- en circusvoorstellingen. één keer in de 5 jaar wordt het festival overgeslagen om de natuur de kans te geven te herstellen. In 2015 wordt het festival wel gehouden, maar het is al uitverkocht. Dus als je er een keer bij wil zijn zou ik de wekker voor de vroegverkoop voor 2016 vast zetten. Voor meer informatie ga je naar de website.

Roskilde Festival (Denemarken) – 27 juni t/m 4 juli
Met zijn bezoekersaantallen is Rokskilde een grote in Europa. Het vierdaagse festival wordt gehouden aan het zuidwesten van Kopenhagen. Er komen bezoekers uit heel Europa op dit festival af. Dit festival is uniek omdat het niet commercieel is, het wordt grotendeels draaiende gehouden door vrijwilligers. Er zijn 25.000 vrijwilligers die een paar dagen werken en in ruil daarvoor mogen ze gratis naar het festival. De opbrengst gaat naar goede doelen. Elk jaar wordt er een thema gekozen dat te maken heeft met het goede doel waar de meeste opbrengst heen gaat. Dit jaar komen onder andere Nicki Minaj, Paul McCartney, Pharell Williams en Muse. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Ga voor meer informatie naar de website.

Dour (België) – 15 t/m 19 juli
Dour is voor iedereen die graag iets nieuws wil ontdekken. Het festival, gehouden bij het Waalse dorpje Dour, biedt een mix van rock, metal, drum ‘n’ bass, dubstep, hiphop, reggae, ska, electro en dance. Als je van alternatief houdt is dit het festival voor jou. Met meer dan 200 acts en 7 podia is er op Dour ook altijd wel wat te ontdekken. Niet alleen op het gebied van muziek is er genoeg te doen, je kan bijvoorbeeld meedoen aan het voetbaltoernooi of in een hangmat genieten van Belgisch bier. Het festival begint dit jaar een dag eerder om te vieren dat Bergen de Culturele Hoofdstad van Europa 2015 is. Line-up bestaat onder andere uit Snoop Dogg, Lauryn Hill en Seth Troxler. Voor meer informatie ga je naar de website.

Melt! (Duitsland) – 17 t/m 19 juli
Melt! is een van de grootste open-air elektronische muziek festivals in Duitsland. Festivalterrein is het Ferropolis openluchtmuseum, in de buurt van Gräfenhainichen. Dit openluchtmuseum laat de industriële mijnbouw zien en biedt het festival een opmerkelijke achtergrond. Een bijzondere locatie omdat het op een schiereiland ligt in het midden van het Gremminer meer. Daarnaast staat het festival bekend om zijn lichtshows en line-up van electronic, rock, pop en indie. Elke dag zijn er optredens van 15 tot 7 uur ’s ochtends. Dit jaar komen onder andere Kylie Minogue, Alt-J en Sven Väth. Voor meer informatie ga je naar de website.

Sziget (Hongarije) – 10 t/m 17 augustus
Sziget is een populair festival onder Nederlanders. Het is zo’n 1300 km rijden vanaf Nederland en het festival wordt gehouden op een eiland in de hoofdstad Boedapest. Wat dit festival anders maakt dan andere is de lengte, het programma duurt 7 dagen. Als je met de trein of bus gaat kom je op zaterdag aan en ga je anderhalve week later op maandag weer terug naar huis. Dat is een lange zit op een festival. Maar in Hongarije is dat te doen. Je kan namelijk heel makkelijk in de binnenstad komen vanaf het festival en daar hebben ze badhuizen (heel handig want douchen op het festivalterrein is een drama) en je kan er genieten van de mooie binnenstad. Het festival staat bekend om zijn diversiteit in optredens en aandacht voor kunst. Een deel van de line-up is al bekend met namen als Robbie Williams, Florence and the Machine en Martin Garrix. Een kaartje voor 7 dagen kost je €229,-. Voor meer informatie, kijk op de website.

Lowlands (Nederland) – 21 t/m 23 augustus
Nadat Lowlands de afgelopen jaren razendsnel uitverkocht was, zijn er dit jaar nog kaarten te krijgen. De hype is er dus een beetje af, maar dit driedaagse festival, eigenlijk 4 want het feestje begint donderdagavond al, is een absolute aanrader voor iedere festivalliefhebber. Het vind plaats op het evenemententerrein van Walibi World in Biddinghuizen, in Flevoland. Op het festival zijn onderwerpen als duurzaamheid, literatuur, politiek en wetenschap belangrijk. De line-up is voor een deel al bekend, zo komen Ben Howard, The Chemical Brothers, Major Lazer, Bastille en Passenger. Naast muziek zijn er ook theater, dans, literatuur, film en straattheater voorstellingen. Je hebt een kaartje voor €195,-. Voor meer informatie ga je naar de website.

V Festival (Engeland) – 22 & 23 augustus
V Festival is een jaarlijks festival in Engeland met een bijzondere opzet. Het festival wordt namelijk op twee verschillende plekken gehouden, maar heeft dezelfde line-up. Dus de artiesten spelen de zaterdag op de ene locatie en wisselen dan zondag naar de andere locatie. Het festival vindt plaats op Hylands Park in Chelmsford en Weston Park in South Staffordshire. Je kan gewoon een campingticket boeken voor het hele weekend. Het is handig om te zorgen dat je op vrijdag al aankomt, anders is er bijna geen plaats meer. Op maandagmorgen gaat iedereen weer naar huis. Het festival is begonnen met voornamelijk rock muziek, maar inmiddels zijn er ook veel popartiesten opgenomen in de line-up. Dit jaar komen onder andere Kasabian, Calvin Harris, Sam Smith en Olly Murs. Voor meer informatie ga je naar de website.

Dit zijn natuurlijk bij lange na niet alle festivals deze zomer. Wil je een overzicht van bekende en minder bekende festivals? Kijk dan eens op deze website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.