Komst miereneter markeert 10-jaar GaiaZOO

Miereneter markeert de feestelijkheden in GaiaZOO, zoals de opening van een jubileum-expositie.

Miereneter markeert de feestelijkheden in GaiaZOO, zoals de opening van een jubileum-expositie.


Dit jaar viert GaiaZOO in Limburg haar 10-jarig jubileum. Ter ere van het 10-jarig bestaan zijn er dit jaar 10 nieuwe diersoorten toegevoegd aan de diercollectie. Deze week opende Rob Huppertz, directeur GaiaZOO, samen met Tim Weijers, Wethouder van Toerisme Kerkrade, het verblijf van een van deze nieuwe diersoorten: de markante reuzenmiereneter. Speciaal daarvoor werd een bijzonder kunstwerk van de reuzenmiereneter onthuld, gemaakt door de Kerkraadse kunstenaar Wim Steins. Ook werd een bijzondere expositie over ‘10 jaar GaiaZOO’ onthuld in de DinoDome. Op deze feestelijke dag mocht GaiaZOO tevens de 4.000.000e bezoeker verwelkomen, een nieuwe mijlpaal. Over ruim een maand, op 1 juni 2015, viert GaiaZOO officieel haar 10-jarig bestaan en wordt het nieuwe ‘Tapir | Terrarium’ geopend, dat plaats biedt aan zes nieuwe diersoorten. De Darwin nandoe, Shetland pony en Hartmann bergzebra arriveerden al eerder dit jaar en maken het totaal van 10 nieuwe diersoorten compleet.

Reuzenmiereneter
Vanaf 23 april zijn in GaiaZOO twee reuzenmiereneters zichtbaar: een vrouwtje uit de Zoo van Wenen en een mannetje uit Tsjechië. De reuzenmiereneter past perfect bij de bijzondere diercollectie van de Kerkraadse ZOO. Reuzenmiereneters zijn namelijk zeldzaam in dierentuinen, daarom bestaat er een Europees fokprogramma voor deze diersoort. In de Zuid-Limburgse ZOO leven de reuzenmiereneters in een gemengd verblijf. Ze delen hun leefomgeving met de agouti’s en maken onderdeel uit van de grote ‘Puna Volière’, waar de kleurrijkste vogels van Rainforest te zien zijn.
De reuzenmiereneter is een uniek dier. Met 32,7 graden heeft hij de laagste lichaamstemperatuur van alle zoogdieren. Hij loopt op zijn knokkels, om zo zijn lange klauwen scherp te houden. Dat is belangrijk, want met deze klauwen krabben miereneters de nesten van mieren en termieten open. Per dag eten reuzenmiereneters in het wild zo’n 35.000 mieren. Omdat reuzenmiereneters geen tanden hebben, vangen ze de mieren met hun plakkerige, ruim 60cm lange tong.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.