Maakt offline gaan op vakantie gelukkig?

Steeds meer mensen kiezen voor een luxere variant van het bekende backpacken: 'flashbacken'.

Waar kies jij voor: offline of online tijdens je vakantie?

Wanneer is de laatste keer dat je de hele dag geen internet gebruikt hebt? Laten we eerlijk zijn, waarschijnlijk lang geleden. Op alle momenten waar je even niets doet pak je je telefoon erbij om het laatste nieuws te kijken, te reageren op berichten en emails te beantwoorden. Ik had laatst op wintersport een week geen internet en toen merkte ik hoe slecht ik mezelf eigenlijk nog kan vermaken, zonder smartphone. Vooral als ik stond te wachten wilde ik heel graag mijn telefoon erbij pakken om maar bezig te zijn. Nu had ik er bewust voor gekozen om maar beperkt toegang tot internet te hebben, omdat ik het gevoel heb dat het wel goed is of af en toe eens offline te leven. Maar is dat wel zo?

Offline
Het blijkt uit onderzoek in ieder geval dat we het heel moeilijk vinden om onze connectie met de rest van de wereld los te laten. Het gebruik van mobiele telefoons en toegang tot internet zijn verslavend en tijdens de vakantie gaan we gewoon door, hebben onderzoekers uit Canada en de Verenigde Staten ontdekt. Voor de komst van het internet moest je ook op zoek naar een telefooncel om het thuisfront te bereiken of stuurde je ansichtkaarten om te laten weten hoe geweldig je vakantie is. Nu kun je gewoon foto’s op Facebook zetten op het moment dat het gebeurt en kun je gelijk zien hoe jaloers iedereen is op jouw fantastische vakantie. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat het gebruik van Wi-Fi hoger is tijdens vakantie: 40 procent tegen 25 procent thuis. Niet zo gek want Wi-Fi op vakantie is (vaak) gratis, terwijl je anders nog steeds veel roaming kosten kwijt bent.

Werken
Hoewel we graag online gaan om onze vrienden te laten weten hoe het met ons gaat, zijn we toch een stuk minder enthousiast over werken tijdens de vakantie. Uit onderzoek van online reisbureau Expedia onder 7800 wereldburgers blijkt dat 71 procent van de Nederlanders het werk volledig naast zich neer kan leggen op vakantie. Wereldwijd kan 1 op de 10 mensen zich nooit helemaal losmaken van het werk, onder Nederlanders is dit slechts 3 procent. Daarnaast kan 82 procent van de Nederlanders helemaal niet met werk emails en voicemail bezig zijn op vakantie. Daarmee doen we het aanzienlijk beter dan de rest van de wereld, want het gemiddelde ligt namelijk op 63 procent. Vooral Fransen, Italianen, Japanners en Indiërs vinden het moeilijk om de dagelijkse werkzaamheden los te laten op vakantie.

Ontspannen
Als jij nou een van die mensen bent die het heel moeilijk vindt om het werk los te laten dan heeft Jessica de Bloom, onderzoekster en auteur van het boek De kunst van het vakantievieren, wat tips voor je. Ten eerste is het belangrijk dat je je werk zoveel mogelijk thuis laat. Mentale afstand met je werk in belangrijk, omdat piekeren over je werk net zo stressvol kan zijn al het werk zelf. Dan kom je dus minder uitgerust terug van vakantie. Daarnaast kun je het beste je eigen email en je werkmail gescheiden houden. Zo voorkom je dat je toch nog gaat zitten werken als je even je email checkt. Als je het dan toch niet kan voorkomen dat je moet werken is communicatie belangrijk. Voorkom ruzie door aan te geven dat je bijvoorbeeld één uur gaat zitten werken en houd je daar ook aan. Heb je allemaal goede ideeën? Schrijf ze op en werk ze thuis verder uit. Zo ben je het kwijt en kun je weer verder met vakantie vieren. Neem deze tips serieus want het blijkt dat mensen die hun werk goed los kunnen laten zich beter voelen dan mensen die hier moeite mee hebben.

Stilte
Heb je nu het idee dat het je zelf niet gaat lukken om helemaal offline te gaan, maar zou je dat wel graag willen? Dan kun je kiezen voor een speciaal stilte weekend. Je verblijft dan een lang weekend in een klooster en hebt geen telefoon of internet, dus geen afleiding. Je kunt mee doen met het dagritme van het klooster en de gezamenlijke activiteiten, maar je kan ook je eigen dag invullen. Dit weekend is bedoeld voor mensen die het moeilijk vinden om alle dagelijkse prikkels achter zich te laten. Het kan wel heel moeilijk zijn om uit het dagelijks leven de stilte in te stappen, dat zijn we niet meer gewend. Dus bereid je voor op die confrontatie. Voor de rest vind je rust, stilte en regelmaat. Dit weekend is ideaal voor iedereen die even niet de hele tijd overspoeld wil worden door prikkels.

Eenzaam
Maar offline gaan kan ook als heel eenzaam ervaren worden. Dat blijkt uit het experiment van de Amerikaanse techjournalist Paul Miller. Hij koos ervoor om een heel jaar offline te gaan (natuurlijk ook wel heel extreem) en zei dat hij zich nog nooit zo eenzaam gevoeld had. Hij had het gevoel dat hij zijn connectie met de wereld kwijt was. Volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven is dat niet zo gek, omdat een groot deel van ons leven zich nu online afspeelt. We vinden het fijn om contact te hebben met andere mensen en het internet geeft ons hier extra mogelijkheid toe.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.