Mountainbiken over de Flevo-dijken

Mountaindijken, dat is wat de initiatiefnemers willen. Foto: Mountaindijken.nl

Mountaindijken, dat is wat de initiatiefnemers willen. Foto: Mountaindijken.nl


De realisatie van een mountainbike parcours met hindernissen op de dijk bij Lelystad. Dat is de doelstelling die Marijn Teernstra en Tim Smit, beiden fanatiek mountainbikers, zichzelf stelden. Het idee: lekker veel hoogtemeters maken op de dijken van Flevoland en genieten van het uitzicht!

”Wie heeft er bergen nodig als je dijken hebt?”, lacht Marijn. “In Nederland denken we in oplossingen. Geen bergen om te mountainbiken? Gaan we toch mountaindijken!” Naast de primaire functie van veiligheid, wordt er de laatste jaren steeds vaker nagedacht over andere functies die een dijk kan vervullen. Recreatie is daarbij een van de meest voor de hand liggende nevenfuncties, simpelweg omdat er veel ruimte is in het dijkgebied en de dijken op prachtige locaties liggen. “Het idee is door het burgerparticipatietraject ‘Dijk-van-een-idee’ uitgewerkt tot een uitvoerbaar concept waarbij we hebben gekeken naar haalbaarheid, stakeholders en financiering. Uit velen gesprekken met provincie, waterschap, gemeente, lokale mountainbikers van TC Flevoland, marketeers en ondernemers blijkt dat het concept breed gedragen wordt. Een klein leger aan mensen zet daarom nu alle zeilen bij om de droom naar realiteit te brengen.”

Bike Festival Flevoland
Een eerste belangrijke concrete stap is de aanleg van een proeftraject. Tim: “Op een track van zo’n 500 meter met toffe hindernissen gaan mensen ervaren hoe gaaf het is om te mountaindijken! We letten bij de aanleg natuurlijk op de ‘fun-factor’, maar vooral ook op de veiligheid voor de rijders en de integriteit van de waterkering”. De opening van het proeftraject staat gepland tijdens het Bike Festival Flevoland dat op 22-23 mei 2015 bij de dijk aan het Houtribstrand plaatsvindt.

Je kunt tijdens het festival meer dan alleen mountaindijken. Er is een aanbod aan activiteiten. De nieuwste mountainbikes van de bekende fietsmerken zijn te bewonderen én uit te proberen. Daarnaast worden er clinics en workshops georganiseerd. Kijk voor meer informatie op www.mountaindijken.nl.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.