Nationale Museumweek vol activiteiten

Tijdens de Nationale Museumweek zijn er veel extra activiteiten in musea in Nederland.

Tijdens de Nationale Museumweek zijn er veel extra activiteiten in musea in Nederland.

Tijdens de Nationale Museumweek organiseren veel musea extra leuke activiteiten. Zo geeft Het Maritiem Museum een ‘Topseceret rondleiding’, een kijkje achter de schermen, voor kinderen vanaf 8 jaar. Paleis Het Loo opent een nieuwe tentoonstelling, waarin je de tuin door de eeuwen heen kan bekijken. In het Huizer Museum kun je kennismaken met de authentieke Huizer klederdracht. Bij een bezoek aan het Gevangenismuseum kun je ook de kunstroute door Veenhuizen bekijken met de Hop-on-hop-off Boevenbus. En in het Drents Museum zie je de rijkdom van Drenthe.

Topsecret-rondleiding
Op woensdagmiddag 22 april van 14.00 tot 15.00 uur organiseert het Maritiem Museum speciaal voor kinderen van 8 tot 15 jaar een ‘topsecret-rondleiding’ achter de schermen. Deze rondleiding is gratis exclusief entree. Ze gaan naar het streng bewaakte museumdepot, waar bijna 850.000 eeuwenoude collectiestukken bewaard worden en waar bijna niemand ooit geweest is. Daarnaast ontmoeten ze papierrestaurator Frank die kapotte atlassen en eeuwenoude brieven weer als nieuw maakt. Voor vaders en moeders is deze rondleiding verboden terrein, maar die kunnen ondertussen genieten van het uitgebreide tentoonstellingsprogramma dat het museum te bieden heeft. Aanmelden via secretariaat@maritiemmuseum.nl o.v.v topsecret-rondleiding. Vol=vol.

Paleis Het Loo
In de Museumweek opent de presentatie ‘Bloemenpaleis Het Loo, de tuin aangelegd & omgespit’. Tijdens drie eeuwen bewoning van het paleis en door de openstelling als museum is de tuin een aantal keer ingrijpend veranderd. Dit voorjaar is de huidige tuinrenovatie afgerond. De expositie toont de belangrijkste bronnen uit de 17e waarop de reconstructies gebaseerd zijn. Naast deze nieuwe tentoonstelling vervalt de toeslag voor de expositie ‘Sisi, sprookje & werkelijkheid’ en gelden reguliere entreetarieven. Ook is het in de Museumweek mogelijk een audiotour te volgen met verhalen over het paleis en haar bewoners (€ 3,00), voor kinderen vanaf circa 9 jaar is er een speciale kindertour.

Huizer Historie
Tijdens de Nationale Museumweek naar het Huizer Museum om een blik te werpen op het Huizer leven, zoals ’t vrôger was. Te zien zijn de authentieke Huizer klederdracht en veel afbeeldingen en voorwerpen van het boeren- en vissersleven van toen. De binding van Huizen met het water komt tot uitdrukking in de actuele tentoonstelling ‘Aan het Water/ Waterwerken’ die momenteel te zien is, met foto’s van Han van Wel en kleurrijke waterschilderingen van Harold Schouten. En hoewel de karakteristieke Huizer kapjes en klederdracht weliswaar verdwenen zijn uit het Huizer straatbeeld, is het historische centrum nog in volle glorie te zien. Een bezoek aan het museum met een wandeling door ‘het oude dorp’ is dan ook een ideale combinatie. Bij de VVV-balie in het Huizer Museum zijn verschillende wandelingen te verkrijgen.

Estafette in het Gevangenismuseum
Tijdens de Museumweek zijn er allerlei extra activiteiten georganiseerd in het Gevangenismuseum. Zo zijn er estafette-gidsen in het museum, spannende verhalen voor kinderen, draaidemonstraties in de Elektriciteitscentrale en een open atelierroute met de hop-on-hop-off Boevenbus. Daarnaast is er een speciale kidsmiddag. Ook kun je net als de gevangenen vroeger leren om wasknijpers te maken. Het Gevangenismuseum is in het weekend van 18/19 april te bezoeken tegen gereduceerd tarief: €2,00 voor volwassenen en €1,00 voor kinderen.

De rijkdom van Drenthe
Het Drents Museum laat je in de Museumweek kennismaken met de rijkdom van Drenthe. De activiteiten zijn voor museumbezoekers gratis. Zo is er de grote schoonmaak in Het Grootste Poppenhuis van Nederland. Je komt de huishoudster Tallegien Jans, kokkin Jantien Boerema of koetsier Roelof Harms live tegen. Help mee in de tuin, klop de dekens en matten, poets de paardentuigen en nog veel meer. Of volg de instaprondleiding ‘Het goud van Drenthe’, dan vertelt de gids over de belangrijke rol die de monumentale gebouwen van het Drents Museum speelden in de geschiedenis van Drenthe. Daarnaast kun je leren dichten tijdens de Workshop ‘Dichten over Drenthe’.

De Museumvereniging organiseert van 18 tot en met 26 april de landelijke Museumweek, voorheen het museumweekend. Het thema van 2015 is ‘Ons echte goud’. Tijdens de museumweek kunnen bezoekers landelijk deelnemen aan verrassende activiteiten binnen en buiten de muren van musea. Daarnaast zijn veel musea tegen een gereduceerd tarief te bezoeken. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.