Reis terug in de tijd in grootste fort van Europa

Tijdens het Middeleeuwse festival in Sedan kun je zien hoe het leven in de 15e eeuw was. Foto: S.Ortega.

Tijdens het Middeleeuwse festival in Sedan kun je zien hoe het leven in de 15e eeuw was. Foto: S.Ortega.

Tijdens het Middeleeuwse Festival in het fort Sedan krijg je het idee dat je terug gaat in de tijd. Het fort, dat in de gelijknamige stad in de Franse Ardennen ligt, zorgt voor een levende geschiedenisles. Als je wil proeven van het leven in de 15e eeuw leven dan kun je op 16 en 17 mei naar dit festival. Dat weekeinde fungeren de burcht en de stad als passend decor voor het jaarlijkse evenement waarbij het gehele complex van 35.000m² volledig omgetoverd wordt tot een Middeleeuwse stad met optochten, voorstellingen, Middeleeuwse spelen, marktkramen, kampementen, oude ambachten, kanonnen, roofvogelshow en meer. Ruim 400 vrijwilligers zijn onder meer uitgedost als ridder, nar, edelman of -vrouw, bedelaar, muzikant, goudsmid, vrouw van lichte zeden, acrobaat en boer.

Nederlands tintje
In 1424 werd in opdracht van Graaf De La Marck gestart met de bouw van het grootste vestingwerk van Europa: het kasteel van Sedan. In de 16e en 17e eeuw werd de burcht verder uitgebreid tot een complex van 35.000 m², verdeeld over 7 verdiepingen. Tot 1962 behield het kasteel zijn militaire functie en sindsdien fungeert het als een museum. Een van de bewoners was ooit Elisabeth van Nassau, dochter van Willem de Zwijger, die getrouwd was met Henri de la Tour d’Auvergne – de prins van Sedan.

Middeleeuwen herleven
Op het terrein voor het kasteel verrijzen kampementen, zijn er demonstraties kruisboogschieten, schermen, steekspelen met lansen, doedelzakmuziek, optredens van de Belgische Prima Nocta zesmansformatie, speciale activiteiten voor kinderen waaronder steenhouwen en een lemen hut bouwen. Ook zijn er ‘gargoyles’ te zien: oorspronkelijk waren dat afvoeren voor hemelwater aan kathedralen en kastelen, maar in figuurlijke zin ook demonen en monsters. Zaterdagavond is er een Middeleeuwse markt en vuurwerk.

Riddertoernooien
Ook in de maanden juli en augustus organiseert het kasteel speciaal voor kinderen activiteiten waaronder riddertoernooien en fakkeloptochten. Van 4 juli tot 30 augustus worden er dagelijks – behalve op maandagen – realistische riddertoernooien georganiseerd waarbij ridders elkaar met lansen te lijf gaan. Aanvang van de show is om 15.00 uur.

Ontdekkingstochten voor tijdreizigers
Niet alleen het Middeleeuws Festival neemt bezoekers mee terug in de tijd, ook kunnen wandelaars, fietsers of liefhebbers van een mooie autorit tijdreizen over enkele routes van het Ardenne All Access project – een samenwerking tussen de Ardennen in Frankrijk, België en Luxemburg. Zo is er de Fortenautoroute van 10-40 km die langs bijna 30 forten en kastelen in de Maasvallei gaat, of de Tweekastelentocht die wandelaars en mountainbikers kunnen volgen. Deze tocht van 22 km over 6 etappes verbindt het kasteel van Sedan met het kasteel van Godfried van Bouillon in het gelijknamige Belgische dorp. Kijk voor meer informatie op de website.

Overnachten in een kasteel
Wie vanuit zijn hotelkamer letterlijk uitzicht wil hebben op de festiviteiten moet overnachten in hotel Le Château Fort de Sedan. Het bevindt zich op de binnenplaats van het fort. In stijl overnachten kan ook in het kasteelhotel Domaine Château du Faucon in Donchery, op 15 minuten rijden van het spektakel. Het hotel biedt 13 kamers in de bijgebouwen en 6 kamers in het kasteel zelf. In en nabij Sedan zijn er tevens verschillende campings. Op steenworp afstand van het kasteel is er bijvoorbeeld camping La Prairie de Sedan en even verder richting het oosten ligt camping Lac de Douzy, aan een recreatiemeer.

Toegangsprijs is €7 per persoon per dag en €12 voor twee dagen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.