Top 10 mooiste berggebieden in Europa

In Europa heb je genoeg gebergte waar je heerlijk je zomervakantie kan doorbrengen.

In Europa heb je genoeg gebergte waar je heerlijk je zomervakantie kan doorbrengen.

Het wintersportseizoen is zo goed al afgelopen, maar dat betekent niet dat de bergen geen vakantiebestemming meer zijn. Als de sneeuw eenmaal gesmolten is kunnen deze hooggebergte ook een prachtige vakantie bieden. En bergen zijn er genoeg in Europa om deze lente en zomer te gaan ontdekken. Zeker als je op zoek bent naar een actieve vakantie, kan een bergvakantie iets voor jou zijn. Je kunt er bijvoorbeeld wandelen, mountainbiken, klimmen of zwemmen. Daarnaast zit je midden in de natuur. Maar als er zoveel is om uit te kiezen, waar moet je dan beginnen? Daar helpt deze top 10 van de mooiste berggebieden van Europa je bij.

1. Schotse Hooglanden – Schotland
De Schotse Highlands is een streek in Schotland en voor veel toeristen een reden om dit deel van Groot-Brittannië te bezoeken. De Highlanders (inwoners van het gebied) staan bekend om hun oude cultuur, van clans, de kilt, whisky en doedelzakmuziek. Het gebied in bergachtig en dunbevolkt. Het verschilt zowel qua cultuur als landschap van de Lowlands (de andere streek in Schotland). Je vindt er een van de bekendste toeristische attracties ter wereld, namelijk het meer van Loch Ness. Tijdens een trip naar deze streek kun je zelf op zoek naar het monster. Daarnaast vind je er meren, kastelen en historie. Zo kun je naar het Slagveld van Culloden, waar de Schoten in 1746 verloren van de Engelsen en de opstand van de Jacobieten voorbij was. Verder kun je ook naar kasteel Stirling, een kijkje nemen bij de Highlandgames, of op een jeepsafari gaan. Voor meer informatie voor een vakantie naar de Schotse Highlands ga je naar de website.

2. Troödosgebergte – Cyprus
Het Troödosgebergte is een populaire bestemming onder wandelaars. Het gebergte ligt vrij centraal in het binnenland van Cyprus. De hoogste berg in het gebied is de Olympus met 1952 meter hoog. Ook voor andere toeristen dan wandelaars is het gebied interessant, er worden dan ook veel toeristische excursies naartoe gemaakt. Je vindt er bijvoorbeeld kloosters, kerkjes en kapelletjes en traditionele woningen. Hoewel het in de zomer heel warm kan worden op Cyprus is het in de bergen een stuk koeler, wat wandelen goed mogelijk maakt. Het is een bosrijk gebied met veel schaduw, dus zoek vooral verkoeling in de bergen. Daarnaast moet je bij een bezoek eigen ook langs het beroemde Kykkosklooster. Voor meer informatie ga je naar de website.

3. Dolomieten – Italië
De Dolomieten staan bekend om hun rotsformaties, grillige bergen en alpenweiden. Het is daarom niet voor niets een van de mooiste berggebieden in Europa. In 2009 werden de Dolomieten toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je op zoek bent naar een mooie zonsopkomst dan kun je het beste naar de oostelijke kant van de bergketen, die is twee delen is opgesplitst. De Marmolada is de hoogste berg in de Dolomieten en is 3343 meter hoog. Daarnaast vind je in het gebied nog vijftien andere bergen boven de 3000 meter. In de Dolomieten zijn meren en gletsjers, naast de enorme bergpieken. Het gebied leent zich dan ook voor een actieve vakantie. Zo kun je er wandelen en fietsen. Voor meer informatie ga je naar de website.

4. Pyreneeën – Frankrijk
Dit gebergte ligt op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Het wil dat de twee kanten er totaal verschillend uitzien. De Spaanse kant is minder begroeid en ruiger dan de Franse kant, waar je meer bomen en andere begroeiing vindt. De Pyreneeën strekken zich uit over een gebied van 430 kilometer, van de Atlantische Oceaan tot aan de Middellandse Zee. De hoogste berg in de keten is de Aneto met 3404 meter en ligt in het Spaanse gedeelte. Je vind hier niet alleen mooi weer, maar ook dorpjes, historie, rivieren, wijngaarden en Zuid-Franse steden. Daarnaast kun je er wandelen, fietsen en lekker eten. Daarnaast is Andorra een bezoek waard. Dit Vorstendom ligt midden in het gebergte. Voor meer informatie ga je naar de website.

5. Tirol – Oostenrijk
Tirol is een deelstaat in Oosterijk waar je veel bergen kan vinden. De hoofdstad is Innsbruck, ook de grootste stad van de deelstaat. Het hoogste punt van Tirol is de Großglockner in Oost-Tirol. Deze berg is met 3797 meter ook het hoogste punt van heel Oostenrijk. Tirol is voor veel vakantiegangers niet alleen een geliefd wintersportgebied, ook in de zomer is er genoeg te doen. Zo kun je verschillende Alpentoppen ontdekken met de 15.000 km aan bewegwijzerde wandel- en bergpaden. Daarnaast zijn er veel fietsroutes, kun je er zwemmen in meren en getuige zijn van bijzondere tradities zoals vreugdevuren. Voor meer informatie ga je naar de website.

6. Oostelijke Karpaten – Roemenië
Misschien is dit gebergte in dit deel van Europa niet heel bekend, maar als je van wandelen houdt is het wel een vakantiebezoek waard. De Karpaten zijn een hooggebergte in Midden-Europa en strekt zich uit over Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne en Roemenië. Er zijn ook uitlopers te vinden in Oostenrijk, Hongarije en Servië. De Oostelijke Karpaten, met als hoogste punt de Pietrosul met 2305 meter ligt in Roemenië. Het gebied is beschermd, waardoor het ideaal is voor natuurliefhebbers. Zo kun je er bijvoorbeeld beren spotten. Daarnaast kunnen bergsporters er hun hart ophalen. Zo kun je er wandelen en klimmen. Ook kent het gebied veel meren, kloosters en kastelen. Voor meer informatie ga je naar de website.

7. Hoge Tatra – Slowakije
Het hoogste gedeelde van de Karpaten ligt in Slowakije. Hier vind je de Tatra. Het hoogste punt van dit gebergte en van de gehele Karpaten is de Gerlachovský štít met 2655 meter. Er zijn 25 toppen die boven de 2500 meter uitkomen. De Hoge Tatra’s bestaan uit granieten bergtoppen, ravijnen en meertjes. Ideaal voor een rustige vakantie dus. De Hoge Tatra is een natuurgebied en in de winter komen inwoners van omliggende landen er graag skiën. Ook in de zomer is er genoeg te doen. Zo kun je er erg goed wandelen. De routes zijn aangegeven en er zijn goede paden en berghutten. Daarnaast kun je er ook fietsen of eeuwenoude dorpjes bezoeken. Voor meer informatie ga je naar de website.

8. Landmannalaugar – IJsland
Dit populaire wandelgebied in IJsland staat bekend om zijn geel-, rood-, bruin- en grijsgroen gekleurde rhyolietbergen. Als de zon schijnt, dan lijkt het alsof het gebergte oplicht. Het gebied is onderdeel van het natuurreservaat Fjallabak. Laugar uit het woord Landmannalaugar betekent warme bronnen, die je veel vindt in dit gebergte. Je kan hier dus ook in de winter prima een bad nemen in het door lava verwarmde water. Landmannalaugar is het begin- of eindpunt van Laugavegur (oftewel warmebronnenweg), een populaire trekkingroute in IJsland. Deze tocht is in drie of vier dagen te doen en je overnacht dan in berghutten. Wil je het gebied wel zien, maar heb je geen zin in een meerdaagse wandeltocht? Dan zijn er ook dagtochten mogelijk vanaf Reykjavík. Voor meer informatie ga je naar de website.

9. Alpen – Zwitserland
Meer dan de helft van Zwitserland bestaat uit Alpen. Het gebied leent zich dan ook prima voor een actieve vakantie. Je kunt er in de zomermaanden wandelen, mountainbiken en canyoning. Daarnaast kunnen watersporters als zeilers en windsurfers hun hart ophalen op de grote meren in de Alpen. Je kunt ook sporten beoefenen die je misschien niet in deze bergen verwacht zoals paardrijden, golf, boogschieten en meer. Daarnaast kun je er genieten van warmte baden zoals in Leukerbad of in Scuol. Ook is Zwitserland natuurlijk het land van de treinen. Zo kun je naar station Jungfraujoch, het hoogste treinstation van Europa. Daarnaast zijn er verschillende grote steden in de Alpen, waar je van cultuur kan genieten en kan winkelen. Voor meer informatie ga je naar de website.

10. Sierra de Nevada – Spanje
Sierra Nevada betekent in het Spaans ‘besneeuwde bergketen’. Dit is niet zo gek want met zestien bergtoppen boven de 3000m is dit na de Alpen de hoogste bergketen van West-Europa. De hoogste berg in het gebied is ook gelijk de hoogste berg van het Spaanse vasteland, namelijk de Mulhacén met 3482 m. Het is vooral een bekend skigebied, maar ook in de zomer is er veel te doen. Zo hebben ze een Nationaal park Sierra Nevada, waar veel dieren en planten beschermd worden. Dit kun je zien tijdens een wandeling door het gebergte. Zo heb je de mogelijkheid om hertjes, wilde geiten of gieren te zien. Als je van wielrennen houdt dan moet je hier in september zijn, want dan komt de Vuelta langs. Het is dan wel erg druk op de bergen. Voor meer informatie ga je naar de website.

Om alvast in de stemming te komen kun je ook naar deze bergfoto’s kijken van de Poolse fotograaf Karol Nienartowicz. Hij fotografeert al 10 jaar lang de mooiste bergen van Europa.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.