Top 5 mooiste treinreizen in Europa

Vanuit de trein kun je Europa op een hele andere manier leren kennen.

Vanuit de trein kun je Europa op een hele andere manier leren kennen.

Als je elke dag al met de trein gaat denk je misschien ‘Alsjeblieft op vakantie even niet!’. Maar de trein kan wel de perfecte manier zijn om twee dingen tegelijk te doen: lange afstanden afleggen en van de omgeving genieten. In de auto moet er toch altijd iemand rijden, waardoor je niet echt om je heen kan kijken. Daarnaast is autorijden vermoeiend, daar heb je geen last van in de trein. Er is dan ook een heel uitgebreid spoornetwerk door Europa heen dat je de mogelijkheid geeft om overal te komen met de trein. Dus wil je eens op avontuur met de trein? Bekijk dan hieronder de top 5 met de mooiste treinreizen:

1. Zwitserland: de Glacier Express
Zwitserland staat bekend om de punctualiteit van de treinen, maar naast betrouwbaar zijn de routes van deze treinreis ook erg mooi. Ontdek het Zwitserse berglandschap via de Glacier Express, zoals deze treinroute heet. De Glacier Express begint in het autovrije Zermatt, gelegen aan de voet van de Matterhorn. Dit is de langzaamste treinreis ter wereld, misschien niet iets om mee te adverteren, maar dan heb je wel alle tijd om je omgeving te bekijken. Tijdens de reis kom je over 291 bruggen en door 91 tunnels, die je dankzij het tempo rustig kan bewonderen. De hele route duurt 8 uur, maar je kan hem ook in twee keer doen als dat je te lang duurt. Voor meer informatie ga je naar de website.

2. Schotland: de Jacobite train
Voor Harry Potter fans is de route van de Jacobite train een must. Zij zullen de landschappen dan ook gelijk herkennen, want in de film gaat de Zweinsteinexpress ook over deze spoorweg. Tijdens deze treinreis kun je de woeste Highlands ontdekken en ga je over het 21 bogen tellende Glenfinnanviaduct, dat al veel filmmakers heeft geïnspireerd. De spoorlijn wordt niet voor niets omschreven als een van de mooiste ter wereld. De route begint in de buurt van de hoogste berg in Groot-Brittannië, de Ben Nevis. Ook doet hij het meest westelijke vasteland station van Groot-Brittannië, Arisaig, aan. Daarnaast kom je langs het diepste zoetwatermeer in Groot-Brittannië: Loch Morar, de kortste rivier in Groot-Brittannië: Rivier Morar en langs het diepste zeewater meer in Europa: Loch Nevis. Voor meer informatie ga je naar de website.

3. Noorwegen: De Flåmsbana scenic railway
Deze treinreis heeft al de nodige titels binnen gehaald. Zo noemde National Geographic Flåmsbana een van de top 10 treinreizen in Europa en heeft Lonely Planet hem gekroond tot de beste treinreis in de wereld in 2014. Spectaculair is de reis zeker. Onderweg krijg je een panoramisch uitzicht van de prachtige natuur in de Noorse fjorden. Flåmsbana is een van de steilste spoorlijnen ter wereld (met normale sporen). De treinreis gaat dwars door de natuur, langs steile bergen, watervallen en door 20 tunnels. In het tijdsbestek van één uur brengt de trein je van oceaanniveau bij de Sognefjord in Flam, naar de bergtop bij het Myrdal bergstation op de Hardangervidda, 863 meter boven de oceaan. Voor meer informatie ga je naar de website.

4. Duitsland: De West-Rijn spoorlijn
Het Rijndal is altijd mooi om met de auto te verkennen, maar wil je het Duitse land eens op een andere manier bekijken? Dan kun je denken aan een reis met de trein. Zo kun je de heuvels bezaaid met wijngaarden eens van een ander perspectief zien. Daarnaast krijg je de kans om de steden Koblenz en Mainz te bezoeken. De West-Rijn spoorlijn vertrekt uit Mainz en laat het industriële leven snel achter zich om je door de wijnregio heen te voeren. De route slingert langs de westoever van de Rijn en geeft uitzicht op het water aan de ene kant en heuvels met wijnstokken en valleien aan de andere kant. Je hebt maar een paar tunnels onderweg, dus eigenlijk heb je onbelemmerd uitzicht. De route eindigt in Koblenz, waar de Moezel en de Rijn samenkomen. Vanuit deze route kun je je reis ook makkelijk vervolgen naar Keulen. Voor meer informatie ga je naar de website.

5. Italië: Pisa – Florence
De Toscaanse steden Pisa en Florence zijn allebei een bezoek waard, maar de reis er naar toe is ook mooi. Zo kun je met de trein van de ene naar de andere stad reizen en onderweg genieten van het mooie glooiende landschap. Daarnaast kun je onderweg ook nog uitstappen om andere steden te ontdekken, zoals Empoli of Pontedera. De reis duurt in totaal zo’n 50 minuten, waardoor je de twee steden prima kan combineren. Daarnaast kom je nog langs veel Italiaanse dorpjes, waardoor je tijdens je treinreis het echte vakantiegevoel behoudt. Voor meer informatie ga je naar de website.

0

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.