Vier verschillende feesten deze lente

In de Belgische kustplaats Oostduinkercke kun je traditionele garnaalvissers aan het werk zien tijdens het

In de Belgische kustplaats Oostduinkerke kun je traditionele garnaalvissers aan het werk zien tijdens het Garnaalfeest.

In de lente wordt iedereen wakker uit zijn winterslaap en is het weer tijd voor verschillende feesten. Dit zie je door heel Europa, maar ook in Nederland terug. Zo viert Leeuwarden een vorstelijk feest, namelijk het Maria Louise jaar. In Zweden vieren ze een echt lentefeest met de komst van de eerste orchideeën. En in de Belgische kustplaats Oostduinkerke vieren ze een groot Garnaalfeest. Daarnaast opent PortAventura in Spanje feestelijk haar deuren om de twintigste verjaardag van het park te vieren. Dus voor iedereen die op zoek is naar een feestje is er genoeg te doen.

Maria Louise jaar 2015
Dit jaar is het 250 jaar geleden dat de lieveling van het Friese volk en stammoeder van ons koningshuis, Maria Louise van Hessen-Kassel, in het Princessehof in Leeuwarden overleed. Friesland eert het werk en leven van deze vrouw met een themajaar vol vorstelijke activiteiten: het Maria Louise Jaar 2015. Van Street Art tot reizende fototentoonstelling en van historische harddraverij tot koninklijke stadswandeling: de Friezen zetten Maria Louise, “prinses van Europa”, gedurende dit hele jaar in het zonnetje. Voor meer informatie ga je naar de website.

Bloemenpracht in Zuidoost-Zweden
Dit voorjaar zijn meer dan 30 orchidee soorten te bewonderen op het Zweedse eiland Öland. Ter gelegenheid van deze bloemenpracht wordt van 8 tot 10 mei 2015 het lentefeest ‘Öland spirar’ (Nederlands: Öland bloeit op) georganiseerd. “Wanneer Öland bloeit, bloeit het goed”, zeggen de Zweden. Tijdens het jaarlijkse lentefeest wordt het voorjaar feestelijk ingeluid. Op het eiland in de Oostzee openen tuinen en kunstateliers drie dagen lang hun poorten en deuren. Op het 4e lentefeest staat de tuin, in de breedste zin van het woord, centraal. Zo worden er begeleide wandelingen door het UNESCO Werelderfgoedlandschap ‘Stora Alvaret’ georganiseerd, waarbij natuurliefhebbers meer leren over de bijzondere flora en fauna op het eiland en zij de eerste orchideeën kunnen bewonderen. Er zijn ook planten ruildagen, worden er voorjaarsgroenten verkocht en vinden er kunst en muziek evenementen plaats. Ook worden er diverse activiteiten georganiseerd op schapenboerderijen en mogen de koeien op veel boerderijen voor het eerst de wei in. Voor meer informatie ga je naar de website.

De beroemde paardenvissers van Oostduinkerke
Grijze garnaaltjes, paardenvissers, streekkoks, folkloregroepen en de reddingsdiensten vormen de ingrediënten van de Grootse Garnaalfeesten op 27 en 28 juni in de Belgische kustplaats Oostduinkerke. De Belgische kustplaats Oostduinkerke is de enige plaats ter wereld waar boerenpaarden worden gebruikt als hulp bij de garnaalvisserij. De vissers te paard zijn wereldberoemd; een schouwspel van een visserijmethode die alleen nog maar in Oostduinkerke beoefend wordt.
Op zaterdag 27 juni kan iedereen op zoek gaan naar talrijke verborgen garnalen, verstopt in de winkelstraten van Oostduinkerke-Bad. Deze garnalen kunnen bij de plaatselijke VVV worden ingeruild voor een leuke prijs. Later in de middag begint het echte garnalenvissen: iedereen doet mee, de paardenvissers, kruiersverenigingen maar ook kinderen met steeknetjes.
Zondag 28 juni is een smakelijke dag met vishapjes en garnaalsoep van de Orde van de Paardevisser en culinaire hoogstandjes bereid door gast koks onder leiding van chef-kok Vincent Florizoone. Ook is de Garnaalstoet op zondagmiddag. De stoet brengt met 60 groepen een sfeerbeeld van het vissersleven en van de belangrijke historische momenten uit de geschiedenis van Oostduinkerke. Voor meer informatie ga je naar de website.

PortAventura 20 jaar
Het Spaanse PortAventura Resort is Europa’s grootste attractiepark en resort en viert dit jaar haar twintigjarige bestaan. 2015 wordt daarom een jaar vol festiviteiten, nieuwe attracties en hotels. Om in stijl haar twintigjarige bestaan te vieren, breidt PortAventura het showprogramma uit. In totaal kunnen bezoekers genieten van negentien nieuwe producties met een magisch thema, zoals “Happy birthday PortAventura”, “Celebration” en “Sesamstraat Talent Show”. Daarnaast biedt het park dit jaar zes “White Nights” (geopend tot 04:00 uur ’s nachts) en verschillende speciale evenementen, waaronder twee voor “Oktoberfest”, twee voor “Black Night”, Halloween en een “Christmas Night”. Om het feestelijke jaar overal in terug te laten komen krijgen de zes themaparken Mediterrània, Polynesië, China, Mexico, Far West en Sesamstraat Aventura allemaal een feestelijk tintje. Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.