Zuiderzeemuseum opent nieuwe attractie

Waterwerken, een project van vier jaar, is vanmiddag officieel geopend in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Middels een spectaculaire openingsact op het water kregen genodigden en pers een exclusieve eerste indruk van het nieuwe waterdoepark. Tussen de herrezen Zuiderzee-eilanden zorgde musicalactrice Joke de Kruijf voor een muzikaal schouwspel. Waterdoepark Waterwerken is onderdeel van het buitenmuseum en is vanaf vrijdag 1 mei 2015 geopend voor het grote publiek.

Waterwerken is een nieuwe attractie in het Zuiderzeemuseum. Foto: Maarten Schets

Waterwerken is een nieuwe attractie in het Zuiderzeemuseum. Foto: Maarten Schets


De opening van Waterwerken ging van start met een speciale uitvoering van het lied ‘De Zee’ door musicalactrice Joke de Kruijf, onder begeleiding van het Enkhuizer koor. Op een boot voer zij al zingend tussen de herrezen Zuiderzee-eilanden door. Ger en Darren, de gezichten van het campagnebeeld van Waterwerken, openden officieel het nieuwe waterdoepark. Dit ging gepaard met een spectaculaire vuur- en watershow.

Attractie
In het buitenmuseum heeft het Zuiderzeemuseum de nieuwe waterattractie Waterwerken gerealiseerd. Uit het lage water van het IJsselmeer zijn de vier voormalige Zuiderzee-eilanden Marken, Pampus, Wieringen en Urk als kleine stukjes land herrezen. Het Zuiderzee-eiland Schokland is teruggekeerd op het land terug als speeleiland voor de allerkleinsten. Bezoekers kunnen in het nieuwe waterdoepark met bootjes de eilanden, met elk een eigen activiteit, verkennen. Op Pampus staan twee waterkanonnen, op Wieringen ligt een verborgen schat, het eiland Marken kan men gedeeltelijk laten overstromen en weer droogleggen en op Urk staat een picknicktafel. Tussen het plein en het water ligt een 50 meter lange watergoot. Hier kan de bezoeker de kracht van water voelen door zelf de beweging en stroming van het water te regelen met verschillende ‘stroomprofielen’.

“Na een spectaculaire opening van het project waar we 4 jaar lang hard aan gewerkt hebben, zet Waterwerken het Zuiderzeemuseum wederom op de kaart.„
Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum

Over Waterwerken
Dankzij een schenking van de BankGiro Loterij in 2013 is het project Waterwerken gerealiseerd. Het idee voor Waterwerken ontstond ruim vier jaar geleden. Het museum koestert zijn ontstaansgeschiedenis en de wens van de bezoeker om interactief bezig te zijn. Waterwerken maakt Nederlandse geschiedenis en het erfgoed op een speelse wijze interactief en attractief voor het grote publiek. Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.