Basel brengt je terug naar de 15e eeuw

Basel, de culturele stad aan de Rijn, ligt in het hartje van Europa nabij het drielandenpunt waar Duitsland, Frankrijk en Zwitserland samenkomen. Maak een reis door de tijd wanneer Basel te voet verkend wordt. De oude binnenstad van Basel is een van de best bewaard gebleven en mooiste in Europa en beschikt over vele gebouwen die nog uit de 15e eeuw dateren.

De oude stad is door de Rijn in tweeën gesplitst, te weten in Grossbasel en Kleinbasel. Beide delen van de stad hebben hun eigen individuele bekoring. Kleinbasel lokt vooral met zijn rivieroever, die mensen trekt om te luieren en bij de eerste zonnestralen te ontspannen. Aan de andere kant betovert de oude binnenstad van Grossbasel iedere bezoeker met zijn knusse plekjes en kronkelende steegjes, ideaal voor een wandeling in elk seizoen. De Rijn heeft van begin af aan een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van Basel en het dagelijkse leven en heeft vandaag de dag nog steeds een enorme invloed. De rivier inspireert de mensen, de gebeurtenissen en de architectuur van de stad. Vlak boven de waterspiegel in het centrum ligt het meest imposante bouwwerk van de skyline van Basel, de kathedraal – Münster – met zijn rode zandstenen gevel, kleurrijke dak en twee torens. Deze voormalige bisschopszetel werd tussen 1019 en 1500 in de romaanse en gotische stijl gebouwd. Wie de toren durft te beklimmen, wordt beloond met een adembenemend uitzicht dat zich helemaal naar Frankrijk en Duitsland uitstrekt, en begrijpt waarom de grondleggers zo slim waren de stad juist op deze plek op te richten.

Tegenstellingen
Basel is erg trots op en zich bewust van zijn geschiedenis, maar staat tegelijkertijd open voor alles wat nieuw is. Dit blijkt onder meer door de vele moderne bouwwerken, ontworpen door wereldberoemde architecten. Zij maken het beeld van een open en tolerante metropool af en dienen als contrast met de eerwaardige gebouwen in de historische Altstadt. Basel heeft enerzijds bekendheid op het gebied van de hedendaagse architectuur verworven dankzij de plaatselijke architecten zoals Herzog & de Meuron, Diener & Diener of Christ & Gantenbein, die de grote steden in de wereld verrijken met hun boeiende constructies. Anderzijds beschikt de regio Basel over een overvloed van gebouwen en constructies door internationaal vermaarde architecten, waarvan velen de begeerde Pritzkerprijs is toegekend, Richard Meier, Renzo Piano, Frank O. Gehry en Zaha Hadid, om maar een paar grote namen te noemen. Voor de nabije toekomst zijn reeds meer meesterwerken gepland. Bijvoorbeeld het door Herzog & de Meuron geprojecteerde nieuwe gebouw voor het farmaceutische bedrijf Roche. Of Novartis met zijn opmerkelijke campusgebouwen ontworpen door sterarchitecten als Vittorio Magnago Lampugnani, Frank O. Gehry of Sanaa.

40 musea
In Basel kunnen toeristen kunst en cultuur leven en ademen, niet alleen slenterend door de stad, maar ook in de bijna veertig musea die de regio telt. En museumliefhebbers zijn het er allemaal over eens dat Basel geen stad is om binnen een paar uur te verkennen. Er zijn musea voor ieders smaak en sommige hebben zelfs geschiedenis gemaakt. Het Museum van Hedendaagse Kunst bijvoorbeeld, was het eerste museum van zijn soort ter wereld en het Schaulager is weer een heel ander soort locatie: noch museum noch traditioneel pakhuis, maar een plek waar kunst op een andere manier kan worden beleefd. Kunstexposities blijven echter niet slechts tot musea beperkt: in en rond de stad zijn ook tal van galerieën gevestigd. Maar als het gaat om moderne en hedendaagse kunst, is de Art Basel het onbetwistbare hoogtepunt dat hier ieder jaar in juni plaatsvindt en veel kunstenaars, galeristen en kunstliefhebbers uit de hele wereld trekt. En voor liefhebbers van de podiumkunsten biedt het Theater Basel uitstekende producties wat betreft ballet, drama en opera. Daadwerkelijk is deze schouwburg twee jaar achter elkaar in 2009 en 2010 uitgeroepen tot «Operahuis van het Jaar». Daarnaast kunt u ook genieten van jazz sessions of optredens in de oude Kaserne bijwonen. Dankzij dit enorme aanbod is het dus geen wonder dat Basel vaak wordt aangeduid als de culturele hoofdstad van Zwitserland.

Ontdek het savoir-vivre
Goed eten en drinken is voor hen even belangrijk als kunst en cultuur. Nagenoeg alle keukens ter wereld zijn ruimschoots in de stad vertegenwoordigd: van met sterren bekroonde gourmettempels tot de takeaway om de hoek. Een groot aantal cafés, banketbakkers en snoepwinkels evenals traditionele buurtrestaurants bieden de gelegenheid om kennis te maken met de Baselse levensstijl. En wie sightseeing met winkelen willen combineren, dan is deze stad echt wat, aangezien het bruisende centrum met de romantische oude binnenstad een gigantisch shoppingparadijs vormt waar alle denkbare merken te vinden zijn en alles te koop is. ’s Nachts, wanneer musea en winkels hun deuren sluiten, laat Basel zijn uitbundigere kant zien. Jong en oud stort zich in het geanimeerde uitgaansleven, waar iedereen iets van zijn gading vindt: hippe uitgaansgelegenheden, exclusieve pianobars, gezellige pubs, wilde techno-parties, glinsterende disco’s, de kroegen in het multiculturele Kleinbasel.

Hoogtepunten 2015

 • Paul Gauguin – Fondation Beyeler, t/m 28 juni 2015
 • Disney The Lion King – Musical Theater Basel,  t/m 16 augustus 2015
 • Cézanne bis Richter – Kunstmuseum/MGK
 • Art Basel, 18 t/m 21 juni 2015 De internationale kunstbeurs.
 • Basel Tattoo, 17 t/m 25 juli 2015
 • Openlucht show met sublieme formaties van over de hele wereld.
 • Orange Cinema, 6 t/m 30 augustus 2015 Openluchtbioscoop op de Münsterplatz.
 • Baloise Session, 23 october t/m 12 november 2015 Internationaal muziekfestival met wereldklasse bands.
 • Swiss Indoors Basel – ATP World Tour 500, 24 october t/m 01 november 2015 Het beste tennis ter wereld.
 • Basel Autumn Fair, 24 october t/m 01 november 2015 Zwitserlands oudste en grootste jaarlijkse beurs.
 • Basel Christmas Market, 26 november t/m 23 december 2015 – Idyllische kerstmarkt in het hartje van het stadscentru

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.