De 14 reizigers die iedereen tegenkomt

Een van de leukste dingen om te doen terwijl je aan het wachten bent is mensen kijken. Laat het nou zijn dat je tijdens het reizen vaak moet wachten en ook nog geen wifi hebt, dus je telefoon biedt ook geen welkome afleiding. Dan heb je alle tijd om te kijken welke mensen er voorbij komen lopen. Er zijn een aantal stereotype reizigers die je altijd voorbij ziet komen, zoals de zakelijke reiziger, de backpacker en de Japanner. Hotelzoeker Trivago was ook een aantal typische reizigers opgevallen en ze hebben een lijst gemaakt van de 14 meest vermakelijke en herkenbare stereotype. Hoeveel herken jij er?

1. De business traveller
De Business Traveller haal je zo uit een menigte. Het zijn dames of heren in een (mantel)pak met een zwarte trolly bij zich, á la George Clooney in ‘Up In The Air’. Vaak zijn ze druk in gesprek met hun telefoon of bekijken ze nog snel hun laatste e-mails op hun luxe bedrijfstablets. Bij het boarden verzamelen ze zich allemaal bij de ‘fast lane’, waardoor ze als eerste in het vliegtuig belanden, waar ze verder gaan met bellen en e-mailen.

2. Lovers on holiday
68% van de vakantiegangers bestaat uit stelletjes en daarmee zijn de geliefden de belangrijkste groep reizigers voor het toerisme wereldwijd. Nederlandse stelletjes grijpen de vakantie vaak aan om het liefdesvuur weer te doen opwaaien en weer eens écht tijd voor elkaar te hebben. Dit uit zich vaak in PDA en verliefde blikken naar elkaar – soms tot ergernis van de medereiziger.

3. De oude van dagen
De meest populaire reizen onder pensionado’s zijn toch wel de (Rijn)cruises of overwinteren aan de Spaanse Costa, en dan het liefst in Benidorm. Oudere reizigers zijn vaak te herkennen aan kaki broeken met of zonder afritspijpen, sportschoenen ofwel Ecco sandalen, aandoenlijke zonnehoedjes en buideltasjes. Een speciale groep van de oude van dagen zijn de geitenwollensokken (de-paden-op-de-lanen-in) wandelaars. Typische eigenschappen van deze groep: een frisse doelgerichte blik, stevige wandelschoenen, sportief jack aan, een rugzak vol met ‘handigheidjes voor onderweg’.

4. Backpackers
De backpacker is vaak een student tussen de 20 en 25 jaar, die zijn/haar bachelor afgemaakt heeft en even een studiepauze wil tussen de bachelor en de master. Vaak hebben backpackers een soort pyjama-achtige broeken aan, want dat zit nu eenmaal lekker. Je zult bovendien geen backpacker tegenkomen zonder Lonely Planet in zijn/haar handen en zonder ‘ik-ben-de-wereld-aan-het-ontdekken-en-wat-is-ie-mooi’-blik in zijn/haar ogen.

5. All-Inclusive liefhebbers
Je kent ze wel: de all-inclusive fanatiekelingen die niet op vakantie gaan, tenzij het naar een all-inclusive is. Een heerlijk idee vinden ze het, geen discussies over de kosten, want het is toch al betaald! De all-inclusive fans komen vaak met de hele familie. Wat ze het liefste doen is bij het zwembad liggen. Dit type reizigers bezoekt niet zo veel, maar ligt het liefst zoveel mogelijk langs het zwembad of aan het strand, om vervolgens totaal tevreden weer terug naar huis te gaan.

6. De Japanner
De Japanner is één van de meest opvallende en amusante groep stereotype reizigers. Elke reis zie je er ten minste één voorbijkomen, maar meestal reizen ze in hele groepen. Ze zijn te herkennen aan het feit dat je eerst een fotocamera, tablet of telefoon ziet en vervolgens pas de persoon die deze vasthoudt. De meisjes lopen veelal te giechelen en maken V-tekens met hun handen en de jongens maken de foto’s. Een reis zonder dat je een Japanner hebt gezien, is geen geslaagde reis.

7. De thrill-seeker
De thrill-seeker onder de reizigers is altijd op zoek naar een nog mooiere of spectaculairdere raft, rally of bungy-jump. Niets is hem/haar te gek op vakantie. Hij/zij kickt op de indrukwekkende foto’s die zijn/haar acties in verre oorden hem/haar opleveren. Het zou zonde zijn om ze niet te delen.

8. De cultuursnuiver
De cultuursnuiver is de reiziger die geen enkel museum of kerk in een stad overslaat. Hij/zij leest zich goed in van tevoren en heeft een duidelijk lijstje van wat hij/zij wil zien. Blijkt er nog een kerk te zijn die niet in de boekjes aangegeven stond, is dit type reiziger totaal in zijn/haar nopjes.

9. De spirituele reiziger
De spirituele reiziger is door te reizen op zoek naar zichzelf. Deze reiziger vind je vaak in de buurt van in een klooster in India of Indonesië. Hij/zij heeft meestal een roerige tijd achter te rug en is gericht op zoek naar het terugvinden van persoonlijke balans en rust door meditatie. Deze reizigers worden ook wel de ‘Eat-Pray-Love’-reizigers genoemd.

10. De Avonturier
Een avonturier gaat off-piste snowboarden in de Alpen, kanovaren in het zuiden van Frankrijk of ballonvaren in Scandinavië. Een avonturier is altijd op zoek naar ongewone en onverwachte ervaringen, niet bang om risico’s te nemen en hij/zij zweert bij het buitenleven. De avonturier laat zich leiden door zijn/haar nieuwsgierigheid en geeft niet om planning. De avonturier is vaak praktisch gekleed en geeft niet om mode; kleding moet vooral bestendig zijn tegen al zijn/haar onverwachte capriolen

11. De Salou-bezoekers
Dat zijn de 16- en 17-jarige Breezah-girls en Baco-boys die ’s zomers massaal de Spaanse kust bevolken. Ze zijn voor het eerst op vakantie zonder hun ouders, ontdekken hun seksuele zelf en rekken elke avond de grenzen van alcoholconsumptie weer ietsje meer op. Dit alles, georganiseerd door populaire reisorganisaties voor jongeren.

12. De controlfreak
De controlfreak heeft tijdens het reizen – overigens net zoals in het dagelijks leven – alles tot in de puntjes voorbereid. Hij/zij weet bij welk restaurant je wel of niet moet eten, hij/zij weet welk museum de entreeprijs waard is en welke niet, hij/zij weet hoe je ‘hallo’, ‘dankjewel’ en ‘ik spreek geen…’ in de taal van de bestemming zegt en wat de plaatstelijke do’s and don’ts zijn. Kortom: een controlfreek is een zeer goede informatiebron voor mede-reizigers.

13. De wereldburger
De zogeheten wereldburger voelt zich overal thuis. Hij/zij heeft al veel gereisd en gezien en op ontelbare plekken gewoond of gewerkt. Dat maakt de wereldburger wat laconiek; hij/zij is niet snel meer onder de indruk. De wereldburger kan echter wel een geweldige informatiebron zijn voor verscheidene bestemmingen, want hij/zij weet overal de mooie plekjes te vinden. Bovendien heeft de wereldburger een veelvoud van interessante anekdotes te vertellen.

14. De exotische medereiziger
Vooral op luchthavens of in het vliegtuig kom je ze tegen; de exotische medereizigers. De groep is te herkennen aan de felgekleurde gewaden en hoofdbedekking. Ze hebben meestal een kleurtje dat getuigt van een warm land van herkomst en spreken een taal die je nog nooit gehoord hebt. Deze groep valt, vanwege hun felle, kleurrijke en voor ons afwijkende voorkomen, enorm op. Bij wie ze ziet komt, afhangend van het jaargetijde, een van twee vragen naar boven. De eerste is: Wow, waar zou deze persoon vandaan komen? De tweede is: Jeetje, zou deze persoon het niet koud hebben?

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.