Deze apps zorgen voor een dure vakantie

Iedereen met een smartphone kent het probleem van internetten in het buitenland. De realiteit is dat veel van de apps die we dagelijks gebruiken internet nodig hebben om te werken. Daarnaast zijn we steeds minder bereid om daar afstand van te doen als we op vakantie gaan. Je hebt natuurlijk extra databundels die providers speciaal voor op vakantie aanbieden en veel Wi-Fi hotspots als je geluk hebt. Maar als je niet oppast heb je bij thuiskomst een hele hoge telefoonrekening. Jorma de Ronde van Eensim heeft uitgerekend welke apps het duurst zijn en geeft je ook nog wat tips om hoge kosten te voorkomen.

Data
Een app wordt duur als deze veel data verbruikt of altijd aanstaat. Apps die veel data verbruiken zijn voornamelijk apps die beeld of geluid moeten downloaden. Denk daarbij aan Youtube, Netflix, Spotify en Skype. Zo kan drie weken Spotify luisteren in Frankrijk je al snel €150,- kosten. Maar dat is nog in Europa, bij internationale reizen loopt de prijs heel snel op. Zo kost 1 uur Spotify gebruiken voor 1 week in New York €1050,-. Daar moet je dus echt niet aan denken. Naast het streamen van muziek en beeld moet je oppassen met navigatie apps. Google Maps kan je bijvoorbeeld snel op kosten jagen als je door een stad probeert te navigeren. Je kan beter gebruik maken van apps die geen internet nodig hebben.

Ongebruikte apps
En dan hebben we het alleen nog maar over apps die je bewust gebruikt. Je zal niet de eerste zijn die thuiskomt en opeens een enorme telefoonrekening blijkt te hebben, omdat apps ongevraagd op internet gaan. Je moet bij installatie meestal een keer toestemming geven voor het gebruik van internet, daarna wordt dat je niet meer gevraagd. Die toestemming geef je natuurlijk, want je wil dat de app gewoon werkt. Maar dat kan op vakantie dus een beetje onhandig zijn. Dan gaat de app gewoon door met het zoeken naar updates, je gegevens doorgeven aan de maker en checken voor nieuws. We weten allemaal dat Whatsapp dat doet, maar wat dacht je van je email en Snapchat? Om dit te vermijden kun je het beste je internet gewoon uitzetten als je op vakantie gaat en 1x per dag even aandoen om je berichten te checken. Dan gaat het in ieder geval niet de hele dag door.

Hoge kosten voorkomen
Als je echt geen verassingen wil hebben bij thuiskomst dan kun je je mobiele internet beter gewoon helemaal uitzetten en je telefoon alleen toestemming geven om te verbinden met Wi-Fi netwerken. Als je Dataroaming uitstaat kun je alleen internetten als je toegang hebt tot een draadloos netwerk. Dit heb je tegenwoordig wel gewoon gratis in de meeste hotels, restaurants en zelfs op de camping. Dus echt onthand zul je niet meer zijn. Als je dan onderweg toch internet nodig hebt dan kun je beter een paar apps vermijden. Denk daarbij aan alle social media apps (zoals Facebook en Twitter), je email en apps als whatsapp. Deze apps kun je namelijk niet uitzetten, waardoor ze constant gebruik maken van internet. Daarnaast kun je dus beter even niet naar Spotify luisteren (tenzij je je afspeellijst offline beschikbaar hebt), geen Youtube filmpjes kijken en kan je het nieuwste seizoen van House of Cards op Netflix beter thuis afkijken.

Buitenlandbundel
Een andere manier om kosten in de hand te houden is door een buitenlandbundel aan te zetten. Zelf heb ik Vodafone en op mijn laatste paar vakanties heb ik gebruik gemaakt van een buitenland bundel. Voor €2 euro per dag kan ik dan 20 minuten bellen en gebeld worden, 20 smsjes versturen en krijg ik 35 MB data. Bovendien krijg je een smsje als je 80% en daarna 100% van je bundel gebruikt hebt. Op deze manier heb je overzicht over je gemaakte kosten. Deze bundel is niet veel, maar het is genoeg om even te kijken wat voor weer het gaat worden die dag en om even het nieuws te kijken. Zelf vind ik het heerlijk om op vakantie even disconnected te zijn, dus meer heb ik niet nodig. Wil je wel in contact blijven? Dan zijn er ook grotere voordeelbundels, maar elke provider verschilt. Dus je moet goed uitzoeken wat je provider aanbiedt en wat je nodig hebt. En misschien is even geen internet ook wel goed voor je.

Voor meer informatie en tips ga je naar de website.

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.