Een weekend wandelen in de Eifel

Voor de een is een stedentrip het ideale wekend weg, de ander gaat liever wandelen in de natuur. Als je tot de laatste categorie behoort dan kun je een denken aan een weekendje Eifel. Eén weekend, één wandeltocht, drie landschappen: dat is in het kort de nieuwe 53 km lange Eifelleiter. De wandeling begint in het Rijndal en voert door het vulkaangebied van het Brohltal en over het hoogste punt van de Eifel, de Hohe Acht, naar het plaatsje Adenau. De tocht met etappes van tussen de 15 en 21 km is ideaal voor een lang weekend en biedt wandelaars een uitdaging in de natuur.

Wandelroute
De Eifelleiter verbindt talrijke landschappelijke highlights met elkaar. Het woord Leiter betekent ladder en geeft aan dat de route vooral heuvelop gaat. De tocht begint in Bad Breisig aan de Rijn. In de verte zijn Schloss Arensfeld, Burg Rheineck en de ruïne van Burg Hammerstein te zien. Via velden, weilanden en bossen gaat het naar Niederzissen, met de best bewaarde hoefijzerkrater van Duitsland en flora en fauna. De tweede etappe voert door het Brohltal met zijn meren Rodder Maar en Königssee. Onderweg is aan de gelaagdheid van het gesteente het vulkanische verleden goed afleesbaar. Het vraagt enige inspanning om via de rotsformaties op de Hohe Acht het stadje Adenau te bereiken, maar het uitzicht vanaf de Kaiser-Wilhelm-Turm is een mooie beloning.
Naast individuele wandelingen op de Eifelleiter biedt de VVV van het Brohltal op donderdag 26 juli ook twee begeleide wandelingen door het 14 km lange ‘Vinxtbachtal’ en over het 16 km lange wandelpad ‘Breisiger Ländchen’. Deze wandeltochten starten om 10 uur en kosten € 8. Een picknick is bij de prijs inbegrepen. Meer informatie: Tourist-Information Brohltal in Niederzissen (+49 (0)2636-19433; [email protected]).

Schluchtenpfad
Op de grens van Duitsland en Luxemburg liggen 23 rondwandelingen in het NaturWanderPark delux. Zo kun je denken aan het Schluchtenpfad, een 14 km lange, middelzware dagtocht door ravijnen in Islek en het Bitburger Land. 3 diepe ravijnen die zijn uitgesleten in de kleurige zandsteen bepalen het beeld van deze route. Vanaf de bovenkant van het grootste ravijn zijn de steile zandstenen rotswanden goed zichtbaar. Onderweg steeds weer een uitzicht in het soms zeer smalle, soms weidse Enztal. In het beschermde natuurgebied ‘Tongruben’ werd – zoals de naam duidelijk maakt – vroeger klei gewonnen. Tegenwoordig is het een biotoop voor bedreigde vogels, amfibieën, reptielen en insecten.

Wandelen tussen het Eifelgoud
De Eifelsteig is de langeafstandswandelroute dwars door de Eifel. Vooral in het voorjaar en de zomer is een wandeling op de Eifelsteig mooi dankzij de geurige bloemen en bonte kleurenpracht. Op etappe 9 bijvoorbeeld, van Hillesheim naar Gerolstein, trekt van mei tot en met juli het ‘Eifelgoud’ alle aandacht. Met name rondom de Nerother Kopf bij Gerolstein en op de hoogvlakte bij Dreiborn staan veel bremstruiken. Tip: zet de auto of camper in Oberbettingen neer en begin hier uw wandeling, dan kunt u aan het einde van de etappe vanuit Gerolstein met de trein terugrijden naar Oberbettingen.

Meer informatie over wandelen en wandelarrangementen in de Eifel ga je naar de website.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.