Helft Nederlanders maakt vrienden op reis

Door het gebruik van social media komt de hele wereld opeens een stuk dichterbij. Het is ook makkelijker om vriendschappen te onderhouden. Tijdens het reizen kan het internet ook goed van pas komen. Om je familie en vrienden op de hoogte te houden, maar ook om contact te maken en houden met nieuwe vrienden. Zo reizen we de hele wereld over en ontmoeten we steeds meer mensen. Dankzij onze reizen maken we veel nieuwe vrienden, soms spontaan, soms via de vrienden die we al hebben. Dat blijkt uit een onderzoek dat Mercure Hotels heeft laten uitvoeren onder vijfduizend reizigers uit dertien landen.

Reizen maakt nieuwe vrienden
Gemiddeld 56 procent van de reizigers maakt tijdens het reizen vrienden. Vooral Brazilianen (84 procent) en Chinezen (71 procent) zijn dol op nieuwe ontmoetingen, wat opmerkelijk is gezien de taalbarrière die zij regelmatig ervaren. Nederlanders zitten met 44 procent onder het gemiddelde. Japanners (11 procent) zijn op reis het meest gereserveerde volk. 45 procent zoekt op reis bovendien contact met lokale vrienden-van-vrienden (in Nederland 30 procent). Vooral voor leuke praktische tips – een festival, een museum, een goed restaurant – maar ook als contactadres in noodgevallen of als hulp bij het vinden van een leuk hotel.

Online-vriendschappen
Door sociale media is onze vriendenkring sterk uitgebreid. 44 procent heeft online vriendschappen gesloten met mensen die ze nooit in het echt hebben gezien (in China 72 procent, in Nederland 28 procent). Daarbij zijn vooral Franse, Italiaanse en Australische mannen de koplopers. Maar omgekeerd werkt het ook: 58 procent vroeg aan mensen die ze op reis waren tegengekomen om online contact te blijven houden. Steeds vaker gaan mensen op stap om vrienden van vroeger te ontmoeten. Die oude vrienden waren via internet teruggevonden. Onder de Nederlandse deelnemers van het onderzoek heeft zelfs meer dan de helft dat weleens gedaan.

Het thuisfront blijft op de hoogte
Thuisblijvers reizen tegenwoordig virtueel mee, want 77 procent van de reizigers houdt zijn vrienden via Facebook of Twitter op de hoogte van de belevenissen op reis. Dat gebeurt allang niet meer met een postkaart. Nederlanders doen dat nu vooral via Whatsapp en Messenger (48 procent), e-mail (36 procent) en foto’s (28 procent) en posts (20 procent) op Facebook en Twitter. Maar als we eenmaal thuis zijn, kiezen we toch weer eerder voor de telefoon (64 procent), uitgaan (58 procent) of een sms (44 procent) om onze vriendschappen warm te houden.

Groot onderzoek
Mercure Hotels krijgt dagelijks duizenden globetrotters over de vloer en was geïnteresseerd in de manier waarop we in tijden van internet en sociale media onze vriendschapsbanden aanhalen en nieuwe vrienden maken. Het was de aanleiding voor een grootschalig onderzoek van TNS Sofres onder vijfduizend reizigers van zestien tot vijfenzestig jaar, afkomstig uit dertien landen: Nederland, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Polen, Brazilië, China, Japan en Australië.

Voor meer informatie ga je naar de website.

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.