Nijntje-beelden veroveren Nederland

Nijntje, het beroemde konijn van Dick Bruna, viert in 2015 viert zijn zestigste verjaardag. Om de wereldberoemde creatie van Dick Bruna tijdens dit kroonjaar te eren, hebben uitgever Mercis en retailspecialist World of Delights zestig kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd een levensgroot beeld van nijntje te decoreren. De afgelopen maanden werd iedere dag een beeld onthuld. Journalist Hanneke Groenteman onthulde deze week het laatste beeld tijdens een feestelijk evenement in het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Met de presentatie van het beeld van kunstenares Marte Röling is de nijntje art parade officieel van start gegaan. 45 beelden worden tot eind september tentoongesteld op verschillende locaties in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Valkenburg aan de Geul. De overige vijftien beelden zijn te zien tijdens een reizende tentoonstelling in Japan. In het najaar worden de beelden geveild ten bate van onderwijsprojecten van UNICEF.

Onder meer Piet Paris, Carli Hermès, Klaas Gubbels, Florentijn Hofman en Thé Tjong-Khing lieten zich voor de nijntje art parade inspireren door de wereld van nijntje. Marja Kerkhof, directeur van Mercis: “Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is nijntje een geliefd icoon. Vooral in Japan is nijntje – of miffy – ongekend populair. Daarom hebben we voor deze gelegenheid de handen niet alleen ineen geslagen met Nederlandse, maar ook met vijftien Japanse kunstenaars. Hun beelden zijn tot eind 2016 in een reizende tentoonstelling te zien in zeven steden in Japan.”

Samenwerking UNICEF
Op 8 oktober worden de beelden in het Rijksmuseum geveild ten bate van onderwijsprojecten van UNICEF. Ook een gedeelte van de opbrengst van de merchandise van de parade komt ten goede aan deze projecten. “Het doel van de nijntje art parade is behalve mensen te laten genieten van de prachtige creaties, bewustzijn te creëren bij jong en oud. Helaas krijgt niet ieder kind dezelfde kansen, maar het volgen van onderwijs vergroot de kansen van kinderen wereldwijd,” zegt Madelon Cabooter van UNICEF Nederland.

Utrecht heeft een bijzondere band met nijntje. Dick Bruna is een geboren en getogen Utrechter, waardoor er in de stad veel plekken zijn aan te wijzen die met nijntje en haar schepper te maken hebben: zo is er het nijntje pleintje met een nijntje-beeld van Dick Bruna’s zoon Marc Bruna, en nijntje-stoplicht op het Vredenburg en heeft Bakkerij Blom samen met Dick Bruna speciale nijntje-koeken ontwikkeld. Naast de start van de Tour de France staat Utrecht in 2015 dan ook niet voor niets in het teken van nijntjes 60ste verjaardag, met onder andere een grote familietentoonstelling over de jarige nijn in het Centraal Museum.

Meer informatie: www.nijntjeartparade.nl

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.