Vijf tips voor Girona

Spanje is een land waar je makkelijk een leven lang naar toe kunt gaan, zonder dat je in herhaling hoeft te vallen. Wat heeft Girona bijvoorbeeld te bieden? We zetten vijf tips op een rijtje.

1. De Hangende Huizen aan de oever van de Onyar-rivier zijn een belangrijke toeristische lokker. Het zijn kleurrijke woningen, die half over de rivier gebouwd zijn. Ze zijn het best te zien vanaf de bruggen over de rivier, waarbij de door Gustave Eiffel gemaakte Pont de les Peixatereis Velles de mooiste is.

2. ‘Festa Major’ is het jaarlijkse feest dat in de meeste dorpen en steden in het Spaanse Catalonië wordt gevierd. Dergelijke feesten zijn gewijd aan de patroonheilige van de stad. In Girona wordt Sint Narcissus, die de stad gered zou hebben in 1285 bij de belegering door de Fransen, geëerd. De Spaanse stad moest zich overgeven en de Franse soldaten plunderden de stad. Echter, toen een aantal soldaten de tombe van Sint Narcissus openden om zijn lichaam te ontheiligen, werden ze belaagd door een zwem reusachtige vliegen. Vandaar dat er tijdens dit feest ook snoepjes in de vorm van vliegen worden uitgedeeld.

3. Museu d’Historia dels Jueus is de naam van het Joods Historisch Museum, dat het centrum vormt van de Joordse wijk. Deze wijk werd verwoest in de vijftiende eeuw, toen de joden werden verdreven. De wijk werd later weer opgebouwd en kent nu een groot aantal gezellige straatjes.

4. De originele kathedraal van Gerona, die op de plek van de huidige kathedraal stond, werd door de Moren gebruikt als een moskee. Nadat zij uit de stad waren verdreven, werd deze compleet verbouwd. Het resultaat is volgens Wikipedia een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Spanje, gemaakt door de Mallorcaanse architect Jaume Fabre.

5. De Murallas zijn stadsmuren uit de Romeinse tijd, die toen rondom de hele stad stonden. Het merendeel is echter in de loop van de geschiedenis door allerlei oorlogen verwoest. In de negentiende eeuw is het oostelijke gedeelte herbouwd. Dit deel is ruim een kilometer lang en kan bijna helemaal belopen worden.

Foto:Toni Vilches

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.