Weiland surfen in Noordoostpolder winnen ?

Verscholen tussen Overijssel en Friesland, gelegen aan het IJsselmeer en doorsneden door de snelweg A6 ligt een uniek stukje Nederlandse geschiedenis; de Noordoostpolder. Op de bodem van wat ooit de Zuiderzee was. Drooggelegd in 1942. En anno 2015 rijk aan bijzondere natuur, historie en levendige cultuur. Wordt het niet eens tijd om kennis te maken met dit ‘nieuwe land’?

Wakker worden tussen de fruitbomen of in slaap vallen bij een knisperend kampvuurtje middenin een donker bos. Wie houdt van kamperen op bijzondere plekken, kan zijn hart ophalen tijdens Uit-jeTent van 4 tot en met 8 juni 2015 in de Noordoostpolder. Vooral ook omdat er dat weekend van alles te beleven valt op ‘de bodem van de zee’.

De Noordoostpolder maakt zich op voor de vijfde editie van Uit-jeTent. Tijdens dit weekend kunnen bezoekers voor 5 tot 10 euro op eenmalige kampeerplekken op bijzondere locaties of bij gastvrije boeren of natuurlijk gewoon op de campings.

‘We hebben voor ieder wat wils. Of u nou met een camper, boot of zelfs uw paard wilt komen. We hebben overal aan gedacht. Ook aan de mensen die niet van kamperen houden. Zij kunnen terecht in de mooie accommodaties die de Noordoostpolder rijk is’, vertelt Peter Meurs van Uit-jeTent. En dus kan het maar zo zijn dat u tijdens dit weekend uw camper parkeert tussen de fruitbomen in een boomgaard. Of uw caravan neerzet in de achtertuin van Werelderfgoed Schokland. ‘Of uw tent opzet middenin een doodstil bos vol ongerepte natuur. Speciaal voor Uit-jeTent maken we namelijk eenmalige kampeerterreinen op de meest speciale plekken.’

Van alles te doen
De mensen achter Uit-jeTent hebben een compleet programma in elkaar gedraaid om de gasten dit weekend de Noordoostpolder te laten ontdekken. Meurs: ‘Want dat is de reden dat we dit weekend elk jaar houden. Wij willen heel graag laten zien wat er allemaal te beleven valt in ons mooie gebied. Vandaar ook de naam Uit-jeTent. We willen onze gasten letterlijk uit de tent lokken.’

Zo kunnen ze gaan weilandsurfen bij ‘Boer Adriaan’ van Op d’n Akker. Drie grote trekpaarden slepen de echte durfals over het weiland op een kleed. ‘Heel spectaculair.’ Er is een Bourgondisch bosontbijt bij de boswachter met vers gerookte zalm en gekookte eitjes van het kampvuur. Er is kunst, er zijn fietsroutes langs uitgestrekte akkers en polderslootjes. ‘Er is zelfs een blote voetenpad. Daarbij kunnen bezoekers in de voetsporen van de pioniers treden door 2,5 kilometer blootsvoets over allerlei ondergronden te lopen.’

Muziek & amusement
Voor muziek- en theaterliefhebbers heeft Uit-jeTent een amusementsprogramma in petto. ‘Met een mystieke lichtjestocht over werelderfgoed Schokland bijvoorbeeld. Of een haak- en breipicknick met workshops, muziek en lekkere versnaperingen’, vertelt Meurs. Traditiegetrouw is tijdens Uit-jeTent op zondagmiddag het Proef de Polderplein. De ‘smaakmakers van de polder’ komen samen op het Proef de Polderplein. Daar laten ze bezoekers proeven van producten van eigen bodem. Daarnaast kunnen de gasten genieten van glaskunst, sieraden en schilderijen.

Rijk aan bezienswaardigheden
Overigens is de Noordoostpolder op zichzelf al rijk aan bezienswaardigheden. De bijzondere geschiedenis van het ‘nieuwe land’ is terug te vinden. Zoals Schokland, eiland op het droge, is UNESCO Werelderfgoed en biedt een unieke combinatie van cultuurhistorie en natuur. In het museum kunt u ervaren hoe het leven vroeger was en wat er nu is.
Wandelen of fietsen over het eiland en door het Schokkerbos is een echte aanrader. Zo kunt u bijvoorbeeld uitkomen bij de Gesteentetuin en leren over het ontstaan van gesteenten en de natuur op en rond Schokland. Of aanwaaien bij de oude haven van Emmeloord, een echte haven op het droge. Het oorspronkelijke Lichtwachtershuisje staat er nog.

Naast de bossen, fiets- en wandelroutes kunt u in de Noordoostpolder ook een middagje dieren kijken bij MeerZoo, tropische tuinen bezoeken in de wereldberoemde Orchideeën Hoeve of struinen door de duinen in Netl, De wildste tuin.

Actief op pad
Als u sportief bent aangelegd kunt u een balletje slaan bij De Voorst, Netl of golfclub Emmeloord, paintballen of wandklimmen bij De Strandhoeve. Heerlijk genieten vanaf het water met een vaartocht of een kijkje nemen bij wat makers van streekproducten.
Een lekker polderwijntje is te proeven bij Maronesse, bier bij Kasparus en een gestookt likeurtje bij Verhage. Er zijn open tuinen die een lust zijn voor het oog voor elke tuinliefhebber. Ook zijn er diverse galeries en kunstateliers in de Noordoostpolder te bezichtigen.

Boeken, meer info en weggeefactie
Wilt u een kampeerplek of activiteit van Uit-jeTent boeken? Dat kan op www.uit-jetent.nl. Onder de mensen die een activiteit en/of kampeerplaats boeken met de actiecode ‘elkedagvakantie-2015’ worden vier vrijkaartjes verloot voor een ritje weilandsurfen.

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.