Zomervakantie op IJsland in 7 video’s

Voor een vakantie met veel zon denk je toch aan bekende landen als Spanje, Portugal of Italië, maar daarvoor kun je ook naar IJsland. Hier kennen ze in de zomer namelijk het fenomeen midzomernacht, wat betekent dat de zon nooit ondergaat. Op 21 juni wil je dan ook op het eiland zijn, want dan is de langste dag van het jaar en die wordt goed gevierd. Door de lange dagen in de zomer vind je in IJsland elke dag 24 uur lang vermaak. Zo kun je in gletsjers kijken, genieten van de lokale keuken en naar verschillende feesten rond de midzomernacht. Zo kun je ook zelf beoordelen of IJsland op de lijst ‘Best in Travel’-bestemmingen van 2015 van Lonely Planet hoort.

1. Bekijk gletsjer van binnen
Normaal gesproken bekijk je een gletsjer van boven, maar nu kun je er ook een van binnenuit bekijken. Op 1 juni opent Ice Cave Iceland haar ijsdeuren in de op een na grootste gletsjer van Europa: de Langjökull. Ga tot 30 meter onder het ijs en laat je rondleiden door de 200 meter lange uitgegraven tunnels en kamers. De gletsjer ligt op zo’n 130 kilometer ten noordoosten van Reykjavik en is in de zomer bereikbaar met alle auto’s. Je rijdt naar het dorpje Húsafell en vanuit hier word je naar de Ice Cave zelf gebracht. Liever niet zelf naar de gletsjer rijden? Ice Cave organiseert dagelijks dagtours vanuit Reykjavik inclusief vervoer. Je kunt de Ice Cave bezoeken vanaf 17.900 IJslandse kronen (omgerekend € 120,-) per persoon.
Voor een voorproefje bekijk je deze video:

2. IJslands midzomernachtfestival
Tijdens de midzomernacht zijn er veel festivals. IJsland biedt deze zomer dan ook muziek voor elke liefhebber. Ga bijvoorbeeld met de voetjes van de vloer tijdens Secret Solstice (19 t/m 21 juni): tijdens dit midzomernachtfestival feest je 24 uur per dag in compleet daglicht tijdens concerten van onder meer Kelis en DROOG. Op 25 juli moet je op het BrÆÐslan Music Festival zijn: dit kleinschalige festival vindt plaats in het dorpje Borgarfjörður Eystri, gelegen aan de oostkust van IJsland. Nationale en internationale artiesten uit de Indi, Pop en Rockscene treden op in een 40 jaar oude visfabriek, die een keer per jaar wordt omgebouwd tot festivalterrein.
Kom vast in de stemming met deze video van Secret Solstice:

3. Traditionele IJslandse gerechten
Voor je portie verse vis of lamsvlees moet je deze zomer aanschuiven bij Matur og Drykkur (vrij vertaald betekent de naam eten en drinken). Dit restaurant is een van de nieuwste hotspots van Reykjavik en geliefd onder de locals vanwege het menu. Op de kaart staan namelijk alleen traditionele IJslandse gerechten, maar dan gestoken in een modern jasje. Je kunt er dagelijks terecht voor lunch (maandag t/m zondag) en diner (donderdag t/m zaterdag).
Meer weten over IJslandse delicatesse? Bekijk de onderstaande video:

4. Midzomernacht in beeld
De Midzomernacht is eigenlijk alleen op 21 juni, dan blijft de zon echt 24 uur lang op. Rond deze datum blijft het echter wel heel lang licht op het eiland. De zon verdwijnt voor ongeveer 3 uur, maar echt sterrenkijken zal er niet van komen. Dit is dan ook fascinerend voor fotografen. Zo heeft de fotograaf Joe Capra een timelapse gemaakt van de midzomernacht in IJsland. Hij heeft 17 dagen op dezelfde plek foto’s gemaakt en vervolgens deze 38.000 foto’s achter elkaar gezet. Dus misschien kun je er zelf niet bij zijn, via deze video zie je hoe het er uit moet zien:

5. Bezoek bekende filmsets
De IJslandse natuur is niet alleen aantrekkelijk voor toeristen, ook veel regisseurs van grote films en series vinden het landschap fascinerend. Zo is de blockbuster Interstellar hier voor een deel opgenomen en vindt ook een deel van de opnames van de serie Game of Thrones hier plaats. Ben je film- en seriefanaat? Dan kun je een vakantie naar IJsland boeken om alle bekende filmlocaties te bezoeken. Voor inspiratie bekijk deze video:

6. Hot Springs
IJsland heeft te maken met veel vulkanische activiteit, waardoor je er veel natuurlijke warmwaterbronnen kan vinden. Een van de bekendste bronnen is de Blue Lagoon, maar deze bron is aangelegd en hier moet je voor betalen. Er zijn ook genoeg warmwaterbronnen in de natuur te vinden, waar je gratis gebruik van kan maken. Kijk voor tips op de website of bekijk de onderstaande video.

7. Floortje
Natuurlijk heeft Floortje Dessing met 3 op reis al eens IJsland bezocht. In deze aflevering ontdekt ze de hoofdstad Reykjavik en gaat ze met de auto langs een paar van de beroemde geisers en watervallen. Bekijk de aflevering:

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.