Beleef het jaar van Napoleon aan de Franse kust

In 2015 is het 200 jaar geleden dat Napoleon uit Frankrijk vertrok. Daarom staat deze zomer de Franse Atlantische Kust in het teken van Napoleon. Tot 20 september tonen reconstructies, lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen en thema weekenden de invloeden en prestaties van een van de grondlegger van het hedendaagse Europa. De activiteiten zijn geschikt voor vakantiegangers van alle leeftijden.

Reconstructies
In Rochefort wordt op 4 juli het ‘onthaal van de keizer’ nagespeeld op muziek van fluitspelers en tamboeren. Aan het eind van het stuk beelden zij het afscheid van de keizer en zijn vertrek naar Fouras uit. ‘Het vertrek en het afscheid’ van Napoleon wordt van 10 tot 12 juli nagespeeld in Fouras les Bains met een bivak van 250 tenten. Net voor Napoleon hier daadwerkelijk arriveert, schepen zij in voor het vertrek naar het eiland Aix om het 200e jubileum van het afscheid van Napoleon ‘Les Adieux’ te reconstrueren. Dit gebeurt op 13 en 15 juli tijdens een groots, gratis toegankelijk feest met demonstraties van troepen en ruiters, ambachtelijke ateliers en tentoonstellingen en vuurwerk.

Rondleiding
Op Île d’Aix vindt van 19 juli tot 30 augustus iedere zondag de theatrale rondleiding ‘In de Voetsporen van Napoleon’ plaats. Een van de stops tijdens de wandeling is Musée Napoleon, zijn laatste onderkomen op Franse bodem. Ook vinden er regelmatig lezingen plaats op Île d’Aix en in Fouras les Bains en worden er heel de zomer Franstalige rondleidingen gegeven rond het thema Napoleon.

Tentoonstelling
Wie op eigen tempo de geschiedenis van Napoleon wil ontdekken, bezoekt de tentoonstelling ‘Eer en verdienste: de burgerlijke en militaire decoraties’ in het Musée régional in de Fouras of de tentoonstelling van hedendaagse kunst ‘+9 Aix et Terra’ in Fort Liédot.

Themaweekenden
In Fouras worden er heel juni themaweekenden georganiseerd. Het gaat om:
20-21 juni: Weekend Napoleon en plezier – Gekostumeerd Napoleon bal
27- 28 juni: Weekend Napoleon en de dienstplichtigen

Ga voor meer informatie naar de (Franstalige) website. Voor meer informatie over een vakantie in de regio ga je hier heen.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.