De top 10 steden te bezoeken in 2015

Lonely Planet heeft niet alleen de beste bestemmingen van 2015 bekend gemaakt, ze hebben ook een lijst gemaakt van de beste steden om dit jaar nog te bezoeken. Nu we op de helft van 2015 is het de vraag welke reizen we dit jaar nog willen gaan maken. Heb je nog wel zin in een stedentrip? Dan kun je uit de lijst inspiratie halen voor een geweldige stedentrip. In de lijst vind je hele bekende, maar ook onbekende, steden van over de hele wereld. Allemaal geschikt voor een vakantie vol cultuur, lekker eten en uitgaan. Bekijk de lijst hieronder en begin vast met het plannen van je volgende stedentrip:

1. Washington DC – USA
Bij een stedentrip naar Amerika denk je toch al snel naar New York. Deze stad is zeker ook een bezoek waard, maar als je al een keer geweest bent of je wil eens wat anders dan kun je ook eens denken aan Washington DC. Deze stad heeft een bijzonder gedenkjaar in 2015, het is namelijk 150 jaar geleden dat Abraham Lincoln is vermoord. Je kunt dan ook veel spullen bekijken die hiermee te maken hebben, zoals de beroemde hoge hoed van de 16e president van Amerika en het pistool dat het dodelijke schot afvuurde. Daarnaast vind je in de hoofdstad ongeveer de grootste dichtheid aan monumenten en musea ter wereld, met als hoogtepunt het Smithsonian. Heb je niet zoveel met geschiedenis en cultuur, dan is er nog veel meer te doen. Zo is het ‘American Veterans Disabled for Life Memorial’ net geopend, is er een grote gay scene en je kunt er gerechten van over de hele wereld proeven.

2. El Chaltén – Argentinië
Als je op zoek bent naar een hele bijzondere vakantie, dan kun je naar deze plaats in Argentinië. Zeker voor de mensen die de natuur in willen, offline willen gaan en verlangen naar rust en stilte is El Chaltén de ideale stedentrip. Het ligt namelijk in de middle of nowhere en telt 324 inwoners. Omringd door de 3405 meter hoge Monte Fitz Roy en de Cerro Torre van 3102 meter ligt de plaats in een gebied van meer dan 700.000 hectare aan ongerepte natuur en is beschermd Werelderfgoed. Je vindt er gletsjers, bergtoppen, meren, bossen en watervallen van het Parque Nacional Los Glaciares. Daarnaast kun je er de tweede grootste brok ijs buiten de poolstreken zien en lopen over de Hielos Sur (vrij vertaald: ijsvelden). Om het af te maken is in 2015 de 30ste verjaardag van El Chaltén, reden voor een feestje en een bezoek dus.

3. Milaan – Italië
Nu weer terug naar meer ‘gewoon’ stedentrip materiaal: Milaan. We kennen de Italiaanse modehoofdstad als een plek om geweldig te gaan shoppen, maar er is meer. In 2015 zal de stad andere reizigers verwachten dan degene die normaal afreizen naar de modestad. De tweede grootste stad van Italië organiseert namelijk de Wereld Expo 2015. Deze wereldbeurs zal plaatsvinden tussen mei en oktober en heeft de focus op voedsel. Het 1,1 miljoen vierkante meter beursterrein ziet eruit als een klassieke Romeinse stad en geeft je de mogelijkheid alles over eten te ontdekken. Zo is er een ‘toekomstige voedsel district’, kun je kijk naar kook demo’s, zijn er straatmuzikanten, of kun je genieten van nachtelijke wijnproeverijen.

4.Zermatt – Zwitserland
Als je op zoek bent naar een stedentrip in de natuur, maar een afgelegen bergdorp in Argentinië gaat je een beetje te ver, dan kun je ook naar Zermatt in Zwitserland. Het dorp ligt aan de voet van de Matterhorn, een van de bekendste bergen ter wereld. De reus van 4478 meter hoog is de ideale bestemming voor veel wandelaars, bergbeklimmers en wintersporters. Nu hebben ze in 2015 iets te vieren, het is dan namelijk 150 jaar geleden dat deze berg voor het eerst beklommen is. Edward Whymper leidde zijn groep van zeven naar de top van de 4478m hoge Matterhorn op 14 juli 1865. Niet de hele groep overleefde de beklimming, vier van de leden vielen hun dood tegemoet bij de afdaling. Om dit jubileum te vieren wordt de Hörnli Hut aan de voet van de Matterhorn geopend en wordt de reis van Whymper nagespeeld in een theatershow op het openluchtpodium van Zermatt.

5. Valletta – Malta
Tot nu toe ontbrak er nog een echte zonnige bestemming aan de lijst, maar dat maakt de hoofdstad van Malta goed. Valletta staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad is gepland aangelegd, wat terug te zien is in het schaakbordpatroon waarin de straten zijn aangelegd. Valletta heeft een architecturale revisie gehad, met de bouw van Renzo Piano’s nieuwe toegangspoort tot de stad. Hij heeft het parlementsgebouw gebouwd met uit laser gesneden stenen en een openlucht auditorium toegevoegd. Verder vind je in de stad veel ongerepte 17e-eeuwse in het bekende raster. Het contrast tussen oud en nieuw is wat de Valletta verassend maakt. Daarnaast zal de stad dit ook herdenken dat het Grote Beleg 450 jaar geleden afgelopen was. Dit doen ze voornamelijk op op 8 september, de Dag van de Overwinning.

6. Plovdiv – Bulgarije
Als je van mooie oude steden houdt, dan kun je een denken aan een trip naar Plovdiv. De een na grootste stad van Bulgarije staat vooral bekend om de rijke historie. Plovdiv is namelijk 8000 jaar oud en daarmee een van de oudste steden van Europe. De stad heeft dan ook als motto “Antiek en eeuwig”. Met op de achtergrond het Rodopegebergte, vind je er historische schatten en een smeulend nachtleven. Er zijn veel redenen om Plovdiv te verkennen, maar de afgelopen decennia hebben de stad gepolijst. De opmerkelijke ruïnes (waaronder een Romeins theater in het centrum van het winkelgebied) werden langzaam opgegraven gedurende de jaren 1970 en ’80. En gedurende de jaren 2000 werden verlaten erfgoed gebouwen die stof aan het verzamelen waren liefdevol gerestaureerd tot musea, restaurants en hotels.

7. Salisbury – Engeland
Veel mensen kennen Salisbury als de stad om Stonehenge te bereiken, maar het is zonde om de stad niet te verkennen als je toch in de buurt bent. 2015 is dan ook het jaar om dat eens te doen, want dan vieren ze de 800ste verjaardag van zijn grootste schat, de Magna Carta. Het boek is in bezit van de bibliotheek van de Kathedraal van Salisbury. Deze kathedraal werd vanaf 1220 gebouwd en was 38 jaar later voltooid. De toren is ook enige tijd de hoogste van Engeland geweest. De Magna Carta was belangrijk voor de geschiedenis van Engeland. Dit was namelijk een handvest dat de Engelse koning Jan zonder Land op 15 juni 1215 tekende. Hier stonden de vrijheden en rechtspraak van het land in en het was een mijlpaal op het gebied van vrijheid en democratie, met wereldwijde invloed. Een van vier originele exemplaren van de Magna Carta is dus te vinden in Salisbury. Tijdens de viering van het 800-jarig jubileum kun je een nieuwe expositie, presentaties, een bloemenfestival en nog veel meer verwachten.

8. Wenen – Oostenrijk
De hoofdstad van Oostenrijk heeft zich dit jaar al behoorlijk in de kijker gespeeld met het organiseren van het Eurovisie Songfestival. Aangezien wij niet verder kwamen dan de voorrondes ben je misschien gestopt met kijken, maar tussen alle liedjes door kreeg je een aardig beeld van Oostenrijk. Dat is echter niet het enige wat er in 2015 te vieren is, namelijk het 150-jarige bestaan van de beroemde Ringstrasse. Het architectonisch hoogstandje van Keizer Franz Josef kreeg vorm in 1865 en De ‘Ring’ verbind een hele rits aan bezienswaardigheden aan elkaar: van het Rathaus naar de Staatsoper. Om dat te vieren zijn er veel speciale evenementen en tentoonstellingen. Tijdens deze stedentrip kun je je helemaal laten gaan. Ga feesten in je dirndl, praat over opera bij de eetkraam op de hoek en beleef je eigen 21e-eeuwse sprookje.

9. Madras – India
Met meer dan vier miljoen inwoners is Madras de op vier na grootste stad van het land. Hoewel de stad kwa grote dus vrij significant is, wordt Madras vooral gezien als een doorreis plek naar andere delen van India. Daar gaat met de opening van de Chennai Metro Rail verandering in komen. Deze nieuwe spoorlijk moet het profiel van de hoofdstad van India’s zuiden verhogen. Al is het alleen maar omdat de ervaring van een snelle en frequente treinen voorzien van airconditioning de ervaring van het verkennen van deze vochtige metropool zal veranderen. Er is namelijk genoeg te zien: De Dravidische tempels bedekt met standbeelden, boeiende musea, forten en kerken uit de tijd dat de Britten in India waren, een 3 km lange strand en India’s tweede grootste filmindustrie ‘Kollywood’. Tijd voor een tussenstop dus.

10. Toronto – Canada
Toronto is de stad voor iedereen die een multiculturele bestemming zoek. Het is een van de grootste steden in Noord-Amerika en wordt als erg leefbaar gezien, waardoor het veel immigranten van over de hele wereld aantrekt. In 2015 zal dit gezelschap nog meer uitgebreid worden, de stad verwacht naar schatting 250.000 bezoekers voor de Pan American Games. De Pan American Games is een groot sportevenement waarbij atleten tegen elkaar strijden in zomersporten. Deelnemers komen van het continent Amerika en de spelen worden altijd gehouden in het jaar voor de Olympische Zomerspelen. Door de komst van dit evenement is er veel geïnvesteerd in openbaar vervoer, zo is er de Unie Pearson Express trein, die je van de luchthaven van Toronto naar het centrum brengt in 25 minuten. Daarnaast biedt de stad beroemde restaurants en brengt de nabijheid van steden als Montreal en New York de nodige concurrentie met zich mee, wat zich laat zien in goede live optredens en bijzondere bars.

Voor meer informatie over de bestemmingen ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.