Fietsvakantie kan een stuk veiliger worden

Fietsvakanties in voormalige Oostblok-landen of in Azië moeten binnen afzienbare tijd een stuk veiliger worden. Dankzij een Italiaanse vinding krijgen fietsers de beschikking over apparatuur die de weg voor hen aftast. De Byxee is een apparaatje van 65 gram dat de weg vooruit scant om onregelmatigheden op het wegdek te detecteren en de fietser van tevoren te waarschuwen. Ook als er bijvoorbeeld plotseling iemand oversteekt.

Elk jaar krijgen honderden ervaren fietsers en fietsliefhebbers ongelukken die te wijten zijn aan gevaren op de weg, rijden tegen het zonlicht in, vermoeidheid, kijken op de telefoon of een van die duizenden andere realtime afleidingen.

Het videosysteem van Byxee controleert de weg tot 25 m voor de fietser uit om onregelmatigheden in en op het wegdek van ongeveer 7 cm grootte te detecteren, zoals gaten, roosters, hobbels, reparaties en andere gevaren. Ook onverwachte, bewegende obstakels kunnen worden gedetecteerd, zoals katten, ballen, een voetganger, een openslaande autodeur enzovoort. De Byxee waarschuwt de fietser van tevoren: het unieke akoestische signaal waarschuwt de fietser van tevoren, zodat deze de rijstijl pro-actief direct kan aanpassen om zowel fiets als fietser uit de gevarenzone te houden. De Byxee is er voor elke fietser en elk fietsstuur. De Byxee heeft 28 gevoeligheidsinstellingen voor elke snelheid en rijstijl.

Byxee is een crowdfunding-project op zoek naar supporters: igg.me/at/byxee

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.