Heksenfeesten in het Spaanse Navarra

Navarra wordt het ‘Koninkrijk van de verscheidenheid’ genoemd en de Noord Spaanse regio is die naam zeker waard. Navarra staat bekend om rijke cultuur, prachtige natuur en overheerlijke gastronomie. In de zomer van 2015 zijn er allerlei dorpsfeesten en festivals gepland.

Kersendag
Wanneer: 14 juni 2015
Locatie: Milagro

Milagro, een plaats in de Ribera, staat bekend om haar uiterst smakelijke kers. De kersensoort “Pinta” is hard, zoet en dieprood. Per jaar wordt er in Milagro bijna 400.000 kilo kersen geproduceerd. In juni, samenvallend met de oogst, wordt de “dag van de kers” gehouden. Deze feestdag bestaat uit sport, humor, dessertwedstrijden, een ambachtsmarkt en uiteraard een proeverij van de kers. De muziek wordt verzorgd door het plaatselijke blaaskapel en jota-zangers uit de Ribera.

Romeins festival van Andelos
Wanneer: 27 juni 2015 – 28 juni 2015
Locatie: Mendigorría

Waan je 2000 jaar terug in de geschiedenis tijdens optochten, tentoonstellingen, theatervoorstellingen en concerten van oude muziek tijdens het Romeins festival van Andelos in Mendigorría. Neem deel aan een rondleiding door het museum en de archeologische opgraving en proef een smakelijk Romeins feestmaal. Struin daarnaast door de straten, waar een Romeinse markt wordt gehouden. Neem een kijkje bij het thermopolium (bar waar warme dranken werden geschonken), de pistrinum (bakkerij), pharmacia (apotheek), taberna pomaria (taverne) en de overige Romeinse enclaves.

Sanfermines van Lesaka 
Wanneer: 6 juli 2015 – 10 juli 2015
Locatie: Lesaka

De San Fermínfeesten in Pamplona zijn wereldberoemd. Deze feesten worden echter niet alleen in Pamplona gevierd! Lesaka, in het noorden van Navarra, brengt eer aan dezelfde beschermheilige met een bomvol activiteitenprogramma. Na een startschot vanaf het gemeentehuis op 6 juli om 12 uur ’s ochtends, barst het feestgedruis los. Op elke straathoek vind je muziek, dans en vreugde en er vindt een grote processie plaats.

Doordat de San Fermínfeesten in Lesaka veel minder bekend zijn dan die in Pamplona, kun je van dit feest genieten zonder enorme mensenmassa’s en bevind je je onder de locals. Daarnaast maak je kennis met één van de spectaculairste tradities van Lesaka: de ezpatadantzaris. Dansers uit Lesaka laten slechts één dag per jaar, op 7 juli, hun danskunsten zien. Eén van hun dansen is de Zubigainekoa, die symbool staat voor de vrede die in de vijftiende eeuw werd getekend tussen de wijken van Lesaka.

Week van de hekserij
Wanneer: 17 juli 2015 – 24 juli 2015
Locatie: Bargota

In juli verandert Bargota, een klein dorp op 7 kilometer afstand van Viana, een week lang in de hoofdstad van de hekserij. De dorpsbewoners versieren de straten met vaandels, hooibalen en oude meubels, geheel in de sfeer van de zeventiende-eeuwse hekserij. Daarnaast worden er vele activiteiten georganiseerd die alles te maken hebben met magie: een middeleeuwse markt, verkoop van ambachtelijk gemaakte producten uit Navarra en thematische hoekjes. Zo vind je er bijvoorbeeld een kraampje met medicinale drankjes en met kinderhekserij. Verder zijn er voordrachten, tentoonstellingen en workshops met raadsels over de mysterieuze wereld van de hekserij.

Klassiek Theaterfestival
Wanneer: 18 juli 2015 – 3 augustus 2015
Locatie: Olite

Theaterliefhebbers, opgelet! Jaarlijks vindt er in Olite het Klassiek Theaterfestival plaats. Twee weken lang worden de werken van de beste dramaturgen aller tijden, zoals Shakespeare, Moliere, Calderón de la Barca en Tirso de Molina, ten tonele gebracht. Het festival heeft twee openluchttonelen: één in la Cava, waar de belangrijkste producties worden opgevoerd en waar 700 mensen het spektakel kunnen aanschouwen, en één in de kloostergang van de kerk van San Pedro, voor de kleinere stukken.

Over Navarra
Op nog geen 1400 kilometer van Amsterdam, ligt de Spaanse regio Navarra. Dit voormalige Koninkrijk is nu een autonome gemeenschap, waarbij de overblijfselen uit de rijke Middeleeuwse geschiedenis overal te zien zijn. De regio grenst in het noorden aan Frankrijk, in het zuiden aan de provincies La Rioja en Zaragoza, in het oosten aan de Aragonese provincies Huesca en Zaragoza en in het westen aan de Baskische provincies Guipuzcoa en Alava. Navarra beslaat een grondgebied van ruim 10.000 km2 en bestaat uit vier zones: De Pyreneeën, de Cuenca de Pamplona, de Middenzone en de Ribera. De bevolking telt ongeveer 600.000 inwoners, waarvan de meeste mensen in de hoofdstad Pamplona wonen. Grote gebieden in Navarra zijn daarom rustig en dunbevolkt.
Meer informatie Navarra: www.turismo.navarra.es
Navarra op Facebook: https://www.facebook.com/ontdeknavarra

0

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.