Het grootste piratenschip van Nederland ligt in Groningen

Deze zomer kun je het grootste piratenschip van Nederland bewonderen in Groningen. Het piratenschip ligt tijdens de zomermaanden in Blauwestad, ten oosten van de stad Groningen. Het schip is niet gemaakt van hout, maar van tonnen geel strandzand. Het schip is een van de zes enorme zandsculpturen die te zien zijn op het Zandsculptuur Festival Blauwestad. Het thema van deze tweede editie is ‘piraten en helden’. Een team van internationale zandkunstenaars is al weken bezig met het bouwen van het kunstwerk. Vanaf 10 juli is het 7 meter hoge schip, samen met andere zandsculpturen, te bewonderen.

Zandsculpturen
Aan het Redersplein verrijzen, net als afgelopen jaar, zes enorme zandsculpturen, waaronder dus het grootste zandschip. Ook komt er een replica van de Batavia. Dit roemruchte VOC-schip verging in 1629 op haar eerste reis naar ‘de Oost’ op een rif voor de kust van Australië. Aan boord van dit schip was de eenvoudige Winschoter soldaat Wiebe Hayes, die 73 mensen wist te redden van de dood. Ook opent Stichting Pirates4Kids hun eerste piratenmuseum met daarin bijzondere aandacht voor deze Oost-Groningse zeeheld.

Zelf zandwerken bouwen
Voor het Zandsculptuur Festival Blauwestad wordt ruim 300.000 kilo zand gebruikt. Dagelijks kunnen bezoekers in een enorme zandbak met behulp van informatieborden zelf zandwerken bouwen. In de weekenden zijn er ook workshops en demonstraties voor alle leeftijden. Stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe een professioneel zandsculptuur wordt gemaakt.

Populair
Het is de tweede keer dat het Zandsculptuur Festival in Blauwstad wordt gehouden. In de zomer van 2014 trok het evenement zo’n 30.000 bezoekers. Wegens de aanhoudende belangstelling werd uiteindelijk zelfs besloten om het festival geopend te houden tot eind september. De opening van het Zandsculptuur Festival Blauwestad vindt tegelijk plaats met de Xpeditie Blauwestad.

Voor meer informatie ga je naar de website van Blauwestad.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.