Medicijnen per ongeluk illegaal mee op reis

De zomervakantie begint bijna en dat betekent dat Nederland er weer spontaan op uitrekt. Bij de voorbereiding zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. De standaard zaken hebben de meeste mensen wel paraat, maar wist je dat veel gangbare medicijnen, zoals ADHD-medicatie of slaapmedicatie, onder de Opiumwet vallen? In een groot aantal landen is het verboden om deze medicijnen in te voeren zonder een geldige medische verklaring. Zo’n verklaring moet minstens vier weken voor vertrek worden aangevraagd. Daar moet je dus wel even aan denken voordat je op vakantie gaat.

Verboden
Met de zomervakantie voor de deur waarschuwen apothekers de gebruikers van deze middelen om zich goed voor te bereiden. In veel landen is voor toeristen het bezit of gebruik van medicijnen die onder de Opiumwet vallen verboden. Middelen bij ADHD (met de werkzame stof methylfenidaat) of slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals diazepam en oxazepam) vallen bijvoorbeeld onder deze wet. Deze medicijnen kunnen niet zonder een officiële medische verklaring het land worden ingevoerd. Als niet kan worden aangetoond dat de medicijnen voor medische doeleinden meegenomen worden, riskeren reizigers strenge straffen.

Medische verklaring
Er zijn twee verschillende medische verklaringen, afhankelijk van de bestemming:

Schengenverklaring
Binnen het Schengengebied is voor het meebrengen van middelen die onder de Opiumwet vallen een Schengenverklaring nodig. Deze verklaring moet worden ondertekend door de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven. Daarna moet hij minimaal vier weken voor vertrek worden ingediend, per post of per mail, bij het CAK. Deze verklaring heeft een geldigheidsduur van 30 dagen. Bij een vakantie langer dan 30 dagen is het mogelijk om maximaal zes aaneengesloten verklaringen aan te vragen.

Engelstalige medische verklaring
Buiten het Schengengebied is een Engelstalige medische verklaring nodig. Deze verklaring moet worden opgesteld en getekend door de arts en wordt per post opgestuurd naar het CAK. Daarna moet de verklaring worden gelegaliseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook deze aanvraag dient minstens vier weken voor vertrek te worden ingediend. De verklaring is een jaar geldig.

Opiumwet
De apotheker of huisarts kan vertellen welke medicijnen onder de Opiumwet vallen. Op de website van het CAK staat meer informatie over de medische verklaringen en welke landen onder de Schengenverklaring vallen. Ook is het verstandig de medicijnen in de originele verpakking mee te nemen, zodat duidelijk is wie de medicijnen gebruikt en welke stoffen er in het medicijn zitten.

Medicijnpaspoort
Ook al is een medicijnpaspoort geen geldig document, het wordt reizigers wel aangeraden dit mee te nemen op reis. Hier staat namelijk de stofnaam van de medicijnen vermeldt. Wanneer de patiënt in het buitenland een arts moet raadplegen of zijn medicijnen kwijtraakt, kan hij met het paspoort aantonen welke medicijnen hij gebruikt. Patiënten kunnen een medicijnpaspoort aanvragen bij de apotheek.

Voor meer informatie ga je naar de website.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.