Mooiste plekken om Tour te bekijken

De eerste keer dat we bij de Tour de France langs het parcours gingen kijken waren we op vakantie in Noord-Italië. Het kostte ons uren om te rijden naar het traject waar het wielerpeloton langs zou komen. Maar we hebben het er graag voor over gehad. We waren ruim op tijd in Briancon om met ons klapstoeltje naast de weg te gaan zitten wachten op de dingen die zouden gaan komen. En dat was een waar spektakel dat zich in de verte al aankondigde met het lawaai van de rotors van de naderende helikopter van de Franse omroep. Als een golf ging eerst de reclame-karavaan voorbij, enige tijd later gevolgd door een flits van wielrenners.

Ook toen de Tour in Rotterdam was waren we er bij en ook dit jaar in Utrecht zullen we langs de kant staan, maar wie de echte Franse sfeer wil opsnuiven kan in zijn vakantie rekening houden met de volgende data en plekken om het sportieve evenement optimaal te ondergaan.

Bergetappes in de Tour de France

Waar en wanneer moet je dit jaar zijn?
–      14-16 juli: Pyreneeën, etappe 10-12
–      17-19 juli: Centraal Massief, etappe 13-15
–      22-25 juli: Alpen, etappe 17-20
Kijk voor gedetailleerde route-informatie op www.letour.fr.

  • En wat is er in de omgeving te doen?
    Pyreneeën: bezoek de thermale spa’s, de ruige natuur van het Cirque de Gavarnie of de Ponts d’Espagne of de sterrenwacht op de Pic du Midi. Zelf in de voetsporen treden van de renners kan door de Route des Cols te fietsen, die van de Atlantische Oceaan tot de Middellandse Zee loopt: een tocht over legendarische cols, door groene bossen en langs lieflijke wijngaarden.
  • Centraal Massief: ga wandelen, kanoën, raften of klimmen in de indrukwekkende Gorges du Tarn.
  • Alpen: ga te voet of met de kabelbaan naar de Pic Blanc (3330m) bij de Alpe d’Huez, vanwaar je tot aan Italië kunt kijken en maar liefst 1/5e van het Franse grondgebied kunt zien. De Route des Grandes Alpes is een prachtige route langs de mooiste plekjes van de Alpen, die je met de fiets, maar ook met de auto of camper kunt rijden. Daarnaast worden er de hele zomer lang regelmatig cols afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Kijk voor data en locaties op de sites van 1 jour, 1 col en de Oisans Col Series.  Gezinnen met kinderen zullen de speciale voorzieningen van bergdorpen met het Famille Plus-label waarderen. Onder andere Alpe d’Huez, Pra Loup en Le Corbier dragen dit label.

E-biken in de bergen

Enthousiast geworden om zelf ook in de bergen op de fiets te stappen na het zien van de Tourrenners, maar schrikken de hoogteverschillen toch een beetje af? Geen zorgen: op steeds meer plaatsen kun je e-bikes huren, zoals in Montgenèvre, Valloire en de Haute Maurienne Vanoise. Leuke uitbreiding van je fietstocht: een combinatie van cultuur en e-biken vind je in Briançon, waar je de vestingwerken per e-bike kunt ontdekken.

Avant Tour in Utrecht

Alvast een voorproefje van de Tour de France of de vakantie naar Frankrijk? Die krijg je op de Avant Tour, in Hal 1 van de Jaarbeurs in Utrecht. Van 1 tot en met 4 juli staat hier de reclamekaravaan van de Tour opgesteld, en vind je stands van regio’s waar de Tour plaatsvindt. Vanzelfsprekend zijn de Franse bergen hier flink vertegenwoordigd. Ga dus langs bij de Rhône-Alpes, Savoie Mont Blanc, Isère of Midi-Pyrénées. Ook kinderen zijn van harte welkom: als ze het wachtwoord “J’aime le Tour de France” doorgeven bij de Frankrijk-stand, krijgen ze een gratis Tour de France-rugtas.

Meer informatie

Meer informatie over de Franse bergen is te vinden op http://nl.france-montagnes.com

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.