Oog in oog met ijsberen tijdens zomervakantie in Spitsbergen

Je wil het deze zomer een keer helemaal anders aanpakken. Niet naar Frankrijk of Duitsland, maar iets echt bijzonders doen. Dan kun je denken aan een zomervakantie op de noordelijkste toeristische bestemming ter wereld: Spitsbergen. Dat betekent ’s nachts barbecueën, boottochten maken in fjorden die de rest van het jaar dichtgevroren zijn, kajakken tussen walrussen en ijsberen spotten.

Spitsbergen
Svalbard – de officiële benaming voor Spitsbergen – ligt op breedtegraad 78°N. De IJslanders documenteerden Svalbard al in 1194 als het ‘land met de koude kusten’. Officieel zette de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz het land in 1596 op de kaart als Spitsbergen, naar de puntige bergtoppen op het centrale eiland. De eilandengroep heeft een apart statuut, onder Noors bewind en is rijk aan steenkool. Door de nabijheid van de Noordpool is het eveneens een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek.

Midnight BBQ
De ligging op breedtegraad 78°N zorgt voor een uitzonderlijke beleving van de seizoenen. Van eind april tot eind augustus blijft de zon steeds boven de horizon staan en wordt het dus niet donker op Spitsbergen. Terwijl het er van eind oktober tot medio februari constant donker is. Hoe je Spitsbergen beleeft hangt dus af van het seizoen waarin je Spitsbergen bezoekt. In de zomer zorgt het vele zonlicht voor een enorme energieboost. Wat doe je dan? Je steekt de barbecue aan, middenin de nacht.

Varen langs fjorden en gletsjers
Even een boottocht maken is er in Spitsbergen niet altijd bij. Ongeveer negen maanden per jaar zijn de fjorden en zee-engten in Spitsbergen één grote ijsvlakte. Maar van juni tot en met augustus breekt het ijs en zijn de meeste routes tussen de verschillende eilanden bevaarbaar. Populaire tochten zijn die naar de Russische nederzetting Barentsburg en naar het spookdorp Pyramiden. Ook de veelal verlaten nederzettingen in Tempelfjorden, Skansbukta en Prins Karls Forland zijn populair voor dagtrips. Tijdens de tochten wisselen gletsjers en maanlandschappen elkaar af. Meerdaagse tours zijn ook mogelijk met overnachtingen in tenten, trappershutten of op de boot.

Kajak tussen zeehonden en walrussen
Een kajaktocht is een andere populaire zomeractiviteit op het water. Uitgerust met ‘dry suits’ en reddingsvesten vaar je door de Adventfjorden. Tijdens zo’n tocht ga je twee keer aan land en bezoek je onder meer ‘Advent City’, een voormalig mijnwerkersdorp. Wees niet verbaasd als een zeehond of walrus voorbij komt drijven op een ijsschots.

Wandel op gletsjers
Ook kun je er goed wandelen in de zomer. Dan zijn ongeveer alle trails toegankelijk. En: de natuur komt tot leven na de lange, zware wintermaanden. Ongeveer 60 procent van Spitsbergen bestaat uit gletsjers, de zomer is een uitgelezen kans om ‘gletsjer hiking’ te proberen. Beklim deze indrukwekkende natuurfenomenen onder begeleiding van geoefende gidsen, al dan niet samen met sledehonden die de bagage voor je meenemen.

Oog in oog met ijsberen
Spitsbergen is één van de extreemste eilandengroepen ter wereld. De flora en fauna zijn dan ook uniek. De meest tot de verbeelding sprekende bewoners van Spitsbergen zijn de ijsberen, vooral te zien op de oostelijke eilanden. Wie de bewoonde wereld op Spitsbergen verlaat moet altijd verplicht een wapen dragen om zich te beschermen tegen een mogelijke berenaanval.

Spitsbergen praktisch
– Dagelijkse vluchten tussen Longyearbyen en het vasteland, via Oslo of Tromso. Boeken kan via SAS of Norwegian Airlines.
– De meeste hotels liggen in hoofdstad Longyearbyen, overnachtingen boek je rechtstreeks bij de hotels.
Lokale gidsen en touroperators bieden je bijzondere trips.
– Voor een volledig georganiseerde reis kan je in Nederland terecht bij onder meer SNP Natuurreizen, Thika Travel of Sawadee.

Voor meer informatie ga je naar de website of bekijk de onderstaande video op vast een voorproefje te krijgen:

No Responses

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.