Wanneer kun je het beste de weg op deze zomer?

Zwarte zaterdag is de ergste nachtmerrie van de gemiddelde vakantieganger. Het is geen pretje om op weg naar Frankrijk, Italië of Spanje in de file te staan. Het goede nieuws is dat je hier wel wat aan kan doen. Wie de nodige drukte op de weg wil omzeilen kan het best vertrekken op een doordeweekse dag. Om zo lang mogelijk van hun vakantie te kunnen genieten met zo min mogelijk vakantiedagen willen veel vakantiegangers optimaal gebruik maken van hun weekend en vertrekken daarom op zaterdag. Daarom is het op die dag altijd drukker op de weg in vakantietijd. Hotelzoekmachine Trivago heeft een overzicht gemaakt van de momenten waarop de meeste mensen op vakantie gaan. Zo kun je (waar dat mogelijk is) je vakantie daaromheen plannen.

Nederland
De Nederlandse schoolvakanties lopen van zaterdag 4 juli tot en met zondag 30 augustus. Maar vanwege de spreiding van de vakanties tussen het noorden, midden en zuiden van het land, zijn er maar vier weken waarin alle lagere en middelbare scholen vakantie hebben, namelijk van zaterdag 18 juli tot en met zondag 16 augustus. De meeste Nederlanders vertrekken dan ook in deze 4 weken naar hun vakantiebestemming. De populairste week is de week van 27 juli tot 2 augustus. De drukste dag betreft zaterdag 1 augustus. Deze dag wordt in Frankrijk al aangekondigd als de zwarte zaterdag van 2015.
nederlandopvakantie

Andere landen
Natuurlijk is de verkeersdrukte niet alleen afhankelijk van Nederlandse vakantieplannen. Nederland is per slot van rekening maar een klein landje. Vakantiegangers die met de auto naar bijvoorbeeld Spanje rijden komen op de autoweg waarschijnlijk veel meer Duitsers, Fransen, en Spanjaarden tegen dan Nederlanders, en ook de Belgen rijden mee op de wegen naar vakantielanden zoals Frankijk, Spanje en Italië. In Frankrijk, Spanje en Italië is het gebruikelijk om laat op vakantie te gaan. Vandaar dat de grootste drukte op de wegen pas in augustus is. Meer mensen gaan dan op weg naar hun bestemming en er komen dan ook al een behoorlijk aantal mensen van vakantie terug. Ook voor de Duitsers is begin augustus het populairste vertrekmoment, maar anders dan in Frankrijk, Spanje en Italië, worden in Duitsland net als in Nederland de zomervakanties gespreid. De Duitse verkeersdrukte is daardoor beter verdeeld.
derestvaneuropaopvakantie

Wanneer kun je het beste de weg op?
Voor wie binnen Nederland blijft, of naar België gaat voor vakantie kan in augustus prima de weg op. Belgen gaan vroeg met vakantie en Nederlanders gaan het liefst in de laatste week van juli.
Voor wie van plan is om verder naar het zuiden te rijden is het aan de raden om juist in juli al met vakantie te gaan. De maand augustus is in Frankrijk, Spanje en Italië overwegend drukker. Voor wie toch in augustus met de auto op vakantie wil kan beter niet op zaterdag vertrekken. Voor Duitsland maakt het vertrekmoment minder verschil, enige verkeersdrukte zal sowieso aanwezig zijn. De eerste week van augustus is het drukst; dat is de enige week waarin heel Duitsland zomervakantie heeft.
In vakantietijd zijn de zaterdagen daadwerkelijk een stuk drukker dan de andere dagen van de week. Naast de zaterdag zijn ook vrijdag en maandag populaire dagen om op reis te gaan. 60% Van de vakantiegangers vertrekt op vrijdag, zaterdag of maandag. Dinsdag is de meest rustige dag van de week, slechts 8% tot 9% van de reizigers vertrekt op dinsdag.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.